Zbornik Revije SRP 2006

Janez Galjot

 

NASHA PRVA REVOLUCIJA

(gledalishki oglas, izvirno objavljen v bohorichici
v reviji Nova Atlantida, 1996)
 
 
V soboto, 22. junija 1996 ob 21. uri ste vabljeni h Gwoleshnk v Susho pod Blegoshem (tel. 064 682174). Ob izidu nove shtevilke Nove Atlantide bomo odigrali zgodovinsko dramo Janeza Galjota

 

 

NASHA PRVA REVOLUCIJA

v treh dejanjih s prologom in epilogom.

 

Drama ima pouchni namen. Izvedeli boste, kako so se dogodki na Ajdovskem gradcu v resnici razpletli, kdo je napisal Brizhinske spomenike in she mnogo drugih doslej neznanih dejstev in podrobnosti iz chasa, ko smo bili Slovenci prisiljeni v novo druzhbeno in duhovno ureditev, skratka, ko je na Slovenskem prishlo do prve revolucije. Che ne bi, bi Slovenci she danes zhiveli v varstvu Svaruna in njegove drushchine.

 

*

V IGRI BODO NASTOPILI:

 

Janez Suhadolc
Alojzi Pavel Florjanchich
Peter Havlina
Simon Mlakar
Janez Havlina
Marjan Paternoster
Chrtomir in Bonifacij
kuhar
Valjhun
Bogomila
dispecher in krstitelj
samostanski opat

 

*

 

Po predstavi razgovor z igralci. Kot gledalishki list velja revija Nova Atlantida, v kateri je nasha drama objavljena v celoti, skupaj z opombami in posnetki s premiere v gostilni Janezhich na Pshati.

Dramski krozhek OSMI FEBRUAR

 

 

Che bi nash praded ne bil greshil, bi vechno zhivel, ne bi se staral in ne bi nikoli imel skrbi, tudi ne nesrechnega telesa, marvech bi vechno zhivel. Ko pa je bil po hudichevi zavisti pregnan od bozhje slave, so na chloveshki rod prishle bolechine, zhalosti, bolezni in navsezadnje smrt. Vendar pa, bratje, spomnimo se, da se imenujemo tudi sinovi bozhji. Zato opustimo ta mrzka dela, ki so hudicheva dela, kakor malikovanje, obrekovanje brata, tatvina, uboj, poltenost, nesposhto-vanje priseg, ki jih prelamljamo, sovrashtvo; nich ni bolj ostudno pred bozhjimi ochmi kot ta dela. Morete torej, sinovi, videti in sami razumeti, da so bili sprva ljudje prav taki, kot smo mi, ter so hudicheva dela sovrazhili, bozhja pa ljubili.

 

(iz brizhinskih spomenikov; op. ur.)

 

_________
Nova Atlantida 1996/III–11

 

 

Milan V. Smolej, Prva slovnica slovanskega jezika?