Revija SRP 99/100

Lev Detela

 

MED DVEMA SANJAMA 

 

Selim Özdogan: Zwischen zwei Träumen. Roman.

(Med dvema sanjama. Roman.)

Edition Lübbe, Bergisch Gladbach 2009, 448 strani.

 

Kaj bi se zgodilo, che bi bile sanje na prodaj? Che bi lahko sanje kupili v baru, diskoteki, trgovini? Che bi lahko izbirali med imenitnimi sanjami svetovnih sanjskih mojstrov iz vrst novega poklica sanjachev in kupljene sanje kakega svetovno pomembnega odlichnega sanjacha sanjali enkrat ali desetkrat tudi sami?

V romanu Med dvema sanjama, ki ga je v nemshchini napisal v Kölnu dvojezichno odrashchajochi turshko-nemshki avtor Selim Özdogan, imajo sanje odlochilno vlogo. Glavni junak dela Nesta, verjetno nekakshen avtorjev drugi jaz iz nemshkih, s turshkimi in drugimi priseljenci naseljenih subkulturnih in socialno zapostavljenih predmestij velikih industrijskih sredishch, rad poslusha glasbo, ki ga za trenutek iztrga iz klavrne resnichnosti in popelje v svet prijetnih sanj. Srechen je, che lahko v obliki posebnih kapljic, prahu ali tabletk pouzhije snovi, ki ga skupaj z njegovo ljubico Rahel, ki jo pozneje zapusti, popeljejo v sanje.

Tudi sam bi rad postal mojstrski sanjach, saj bi lahko potem svoje sanje prodal industriji sanj in zelo veliko zasluzhil. Vendar se mu ne posrechi dosechi tega visoko zastavljenega cilja, ker so njegove sanje prevech obichajne in zato nezanimive za trgovce s sanjami. Njegova usoda je, da za skromen denar raznasha pakete na naslove najrazlichnejshih prejemnikov in obenem sanja o srechi in ljubezni, medtem ko se nekateri njegovi znanci in prijatelji povzpnejo do uspeha. Eden od njih, z imenom Sal, se na primer uveljavi kot glasbenik.

Nestov veliki idol je mladostna prijateljica Tedeisha, ki je s svojimi izvirnimi vrhunskimi sanjami naredila mednarodno kariero in z uspehom potuje po najrazlichnejshih drzhavah sveta. Nesrechni Nesta se med tem izgublja in zapleta v sanje drugih. Zdi se, da mu zhivljenje uhaja iz rok.

Turshko-nemshki pisatelj Selim Özdogan pripoveduje v utopichno-fiktivnem romanu Med dvema sanjama o ljudeh, ki niso vech sposobni sanjati in zhiveti za lastne sanje, temvech si morajo izposoditi sanje drugih ljudi, da bi razbili praznino svojega zhivljenja in ga osmislili z nerealnimi prividi.

Özdoganov roman prikazuje z mochnim chustvenim nabojem sicer utopichni svet, v katerem so sanje na prodaj, vendar v resnici pripoveduje tudi o nashem resnichnem svetu mamil, ki negativno zasvojijo srecho ishchoche shibke sanjache, to pa najrazlichnejshi trgovci, shpekulanti, dealerji izrabljajo za svoj temni posel s prepovedanimi substancami.

V zadevnem romanu se nenadoma zgodi napaka oziroma katastrofa. Nekega lepega dne se sanjachi ne morejo vech zbuditi oziroma ne morejo vech izskochiti iz sanj. Tudi Nestov idol Tedeisha je med temi prizadetimi. V Özdoganovem glavnem junaku pride zdaj do odlochilne spremembe. Po vsej sili in z vsemi, tudi mistichnimi in izrednimi sredstvi skusha reshiti ljubljeno zhensko, in to se mu konchno tudi posrechi. Tedeisha in Nesta postaneta par, oblasti prepovejo trgovanje s sanjami (mamili), cheprav se kriminalci in dealerji temu do zadnjega upirajo, Nesta in Tedeisha pa se znajdeta kot v kakem gangsterskem filmu celo v zhivljenjski nevarnosti, ko spoznata, da je dobro enkrat dosanjati do konca in sprejeti danosti realnega zhivljenja.

Roman Med dvema sanjama, ki je razdeljen na tri dele, ima sicer vech shibkih tochk (dolgovezno ponavljanje enega in istega motiva, pretirano zahajanje v ezoterichnost, psiholoshko nepreprichljiv prikaz nekaterih dogodkov itd.), vendar je zaradi svojevrstne fikcije in aktualne tematike (zasvojenost z mamili) vseeno zanimivo branje.

Avtor tega dela je prvich opozoril nase zhe leta 1995 z romanom Tako samotno je v sedlu, odkar je konj mrtev. Pozneje je objavil she vech leposlovnih knjig, med drugim ljubezensko zgodbo v obliki roadmovieja V juliju, po kateri je nagrajenec berlinskega filmskega festivala Fatih Akin posnel film. Leta 1996 je pisatelj prejel spodbujevalno nagrado nemshke dezhele Severno Porenje-Vestfalija, leta 1999 pa nagrado Adalberta von Chamissoja, ki jo v Zvezni republiki Nemchiji podeljujejo dvojezichnim pisateljem.