Revija SRP 97/98

Rajko Shushtarshich

 

REFERENDUM ZA SLOVENIJO – DRUGI

 Zavednim Slovencem, IV

 

Narodu vzamesh ponos – dostojanstvo, in ranil si mu dusho. Nachel si mu samozavest – samozavedanje, z njim samobitnost – identiteto. Tega vam Slovenci – nashi zanamci ne bodo spregledali. Prichakujemo seveda, da vam dejanje z zmanipuliranim referendumom ne bo uspelo. Zhe sam poskus samopashne oblasti pa bo v zgodovinskem spominu naroda ostal kot eno najbolj zavrzhenih dejanj, ki jih v slovenski zgodovini resda ni ravno malo.

 

Kako si lahko neka oblast jemlje tako veliko razpolagalno pravico, se vprashamo in samo onemimo. Slovensko zemljo razprodajajo, kot da so slovenska ozemlja (ozemlja slovenskih dezhel) fevdna last vladajoche elite. Seveda domnevno, kajti tako to utemeljujejo: vse za »dobrososedske odnose«, ki jih ni, in za »spravljivo podobo Slovenske drzhave« in Slovencev, kar seveda nismo.

Ne! Ta dezhela ni vasha, pa tudi hrvashka ni! Kdor tega ne ve, natanchneje, noche vedeti, je ignorant zgodovinskih dejstev, ki se nas she kako tichejo. Zatajiti svojo zgodovino pa ni dejanje, na katero bi lahko bili tako ponosni, kot so to nashi voditelji.

Spregledati sistematichno zasedbo (okupacijo) svojih ozemelj po »dobri sosedi«, njeno fashistoidno ekspanzijo, in to prodajati svoji javnomnenjski publiki kot dosezhek diplomacije ni ravno preprichljivo. A moch medijev je velika, in kdor jih dedno vechinsko obvladuje, je zanesljiv zmagovalec. Razen che zadeva to pot le ni shla predalech. Upam, da je tako: spregledali so vas!

 

Personalna legitimiteta ali vladavina enega ali ocheta naroda (she vech je teh nazivov – nadevov) nas je veliko stala zhe v prejshnjem totalitarnem rezhimu, pa naj bi se to nadaljevalo tudi v posttotalitarnem sistemu. Najvech nas je okrnil ravno nash – cheprav je nedoumljivo – she vedno priljubljeni marshal Josip Broz Tito. Posebej Slovenske Primorce je temeljito oklestil. So bili rezhimu tako nevarni – razredni sovrazhniki? Seveda tega vechinoma ne veste, ker je bilo veliko storjenega, da ne bi vedeli, se pravi, bilo je veliko brisanja zgodovinskega spomina. Dovolite mi, da vas spomnim: vzel nam je TIGRa – slovensko osvobodilno organizacijo in to, kar je zgledno branila pred okupatorji in bi nedvomno branila tudi pred dobrimi sosedi. Da, vzel nam je Trst, Istro, Gorico, Reko! Nashi takratni voditelji pa nich. Neizmerno so zaupali v ideoloshki privid proletarskega internacionalizma, ko narodov ne bo vech in bodo vsi bratski. Narodi pa niso bratski; veliki in vechji se nenasitno shirijo na vse nachine, predvsem pa s sistematichno okupacijo in asimilacijo manjshih narodov. Zdaj nas pa tepe drug ideoloshki privid –  slepilo globalne vasi in Velichastne Evropske Unije. Slednja je sicer polna obljub o enakopravnosti narodov in she posebej manjshin. Resnica pa je seveda drugachna, tako govore dejstva. Prihodnost »Evrope dveh hitrosti« je le prihodnost njene geostrateshke shiritve (po Robertsonu), vsekakor bolj ali manj prihodnost, boj velikih narodov na rachun majhnih. Srchno torej upam, da se rachun ne bo izshel. Morda bodo Slovenci to pot spregledali nakano.

 

 

v gajici >