Revija SRP 97/98

Lev Detela

 

NA DNU DRUZHBENE LESTVICE

 

 

André Pilz: Man Down. Roman.

Zalozhba Haymon, Innsbruck 2010, 276 strani.

 

Petindvajsetletni Kai Samweber ne najde vech zhivljenjskega smisla. Po nesrechi pri delu, ko je, po poklicu krovec, padel s strehe in se resno poshkodoval, ga muchijo kronichne bolechine. Shef podjetja, kjer je bil v sluzhbi, mu ne izplacha prisluzhenega denarja, poleg tega je zaradi pohlepa po dobichku zakrivil protagonistovo nesrecho, ker ga zaradi znizhanja delovnih stroshkov pri delu na strehi ni zavaroval.

Kai Samweber zhivotari brez denarja in perspektive v neki umazani luknji na zanemarjenem obrobju Münchna. Njegovi sosedje so razbijashki mladi neonacisti in razlichni brezdelnezhi.

Samweberjevo zhivljenje postaja vedno bolj nevzdrzhno. Zato ishche uteho v alkoholu in mamilih. Njegov edini prijatelj je Turek Shane, ki mu prinasha mamila. Toda Samweber se je zadolzhil pri prijateljevih brutalnih bratih, dolga pa ne more vrniti. Prisiljen je, da zachne tudi sam razpechavati mamila. Pri tem se zaplete v tezhave z oblastmi in razlichnimi kriminalci.

Nenadoma spozna neko dekle, ki se v njegovi domishljiji spremeni v sanjsko zhensko zhivljenja. Zaradi te ljubezenske zveze postane zhivljenje glavnega junaka she bolj absurdno in kaotichno.

 

Z novim romanom Man Down ostaja na Predarlskem v Avstriji in v Münchnu zhivechi osemintridesetletni Andre Pilz zvest svojemu literarnemu nachinu, ki ga je razvil zhe v prvem romanu o skinheadih. Objavil ga je leta 2005 pod naslovom No llores, mi querida – Ne jochi, moj zaklad.

Osnovna tema Pilzovih literarnih sporochil je nasprotje med zapostavljenimi revnimi ljudmi na dnu in bogatini, ki se jim, cheprav so si roke umazali s prepovedanimi posli, nikoli ne zgodi kaj hudega, saj se znajo s pomochjo zvez in denarja vedno znova izogniti roki pravice.

Pilzov roman je napisan v neprijetnem pocestnem slangu, ki zelo uchinkovito zrcali tragichno zavozhenost in brezperspektivnost zhivljenjskih situacij glavnih »junakov«.

Posebnost zadevnega romana so Samweberjeva pisma bratu, ki so videti kot tozhbe, napisane iz obupa v obliki fiktivnega monologa. Izkazhe pa se, da pisma niso fantazijska izmishljija, temvech resnichna sporochila bratu glavnega protagonista in dokument njegovega obupnega brezizhodnega polozhaja.

Man Down je ostro, trpko branje. Je zelo pesimistichen zapis o danashnji druzhbi brez vesti in morale, za katero je pridobivanje na rachun shibkih in zapostavljenih nekaj popolnoma samoumevnega.