Revija SRP 93/94

Damir Globochnik

 

HUMORISTICHNI LIST SHKRAT (1927/1928)

 

Humoristichni list Shkrat je od aprila 1927 do januarja 1928 dvakrat mesechno izhajal v Kran­ju. Izdajatelj in odgovorni urednik Shkrata je bil Ignac Shumi. Tiskala ga je Tiskarna Sava v Kranju. Posamezna shtevilka je stala dva dinarja, celoletna narochnina je bila 30 dinarjev. Prva shtevilka je bila razposlana morebitnim narochnikom na vpogled: »Ako list obdrzhite, se zhe smatrate za narochnika, v nasprotnem primeru prosimo, da nam list takoj vrnete!« Komur uspe pridobiti 10 novih narochnikov, bo prejemal Shkrat eno leto brezplachno.

Prva in zadnja shtevilka sta imeli shtiri, vse ostale pa osem strani (1927 je izshlo 19 shtevilk, 1928 pa tri shtevilke). Shkrat je objavljal krajshe shale in daljshe satirichne prispevke o vsakdanjem in ljubezenskem zhivljenju, avtomobilizmu in drugih temah. Na zadnjih straneh so bili oglasi.

Likovno opremo Shkrata sestavljajo ilustracije v tehniki linoreza. Posa­mezne shtevilke so bile neredko natisnjene v razlichnih barvah, pogosti so prizori z erotichnim podtonom, npr. naslovna ilustracija prve shtevilke: Moderni javni lokal. Oboje je bilo znachilno za domache humoristichne liste ob koncu dvajsetih let (Jurij s pusho, Skovir). Shkrat je le poredko posegal po politichni satiri, prevladovale so shaljive ilustracije z druzhabnimi, zakonskimi in drugimi motivi.

Preplet politichne in nepolitichne tematike zasledimo v karikaturi Domacha diktatura v fashistichnem rezhimu v 17. shtevilki. Predstavljen je »druzhinski prizor«: na mozha-copato, ki se je skril pod posteljo, chaka zhena z iztepachem v roki, na steni visi Mussolinijeva slika. Italijanski duche je bil tarcha ene redkih politichnih karikatur v Shkratu z naslovom Musolino – Ahmed beg Zogu (sht. 6).

Karikatura v 19. shtevilki prikazuje »Staro leto«, ki izrocha vladarsko zhezlo svojemu nasledniku: »Tu imash zhezlo in vladaj modro. Ljudje naj imajo malo dela in veliko denarja. Naj dezhuje in sonce naj sije! Pusti rasti veliko gob! In kadar se v politike ne bosh vech spoznal se posvetuj z notranjim ministrom ...« Zhezlo bi bil lahko tudi urin kazalec velike shtevilchnice, pred katero stojita oba protagonista. »Staro leto« nekoliko spominja na pokojnega vodjo velikosrbske Narodno radikalne stranke in jugoslovanskega ministrskega predsednika v obdobju 1921–1924 in 1924–1926 Nikola Pashića – kot da bi risar zhelel prikazati, da je tovrstni politiki odklenkalo.

Chas se je neusmiljeno iztekal tudi humoristichnemu listu Shkrat, saj ni uspel pridobiti dovolj narochnikov. »She ostale pozabljivce pozivamo, da poravnajo narochnino. Zastonj se dandanes nich ne dobi! Ne vemo, zakaj odlashate? Saj veste, da ima vsako delo svoje stroshke, tako tudi nash list. Torej ne pozabite in takoj odposhljite, kar s 24. shtevilko se I. letnik zakljuchi« (Shkrat, 1927/22).

Na naslovnici zadnje shtevilke z datumom 27. januar 1928 je bila objavljena »osmrtnica«: »Radostno-tuzhnim srcem in s tezhkim glavobolom sporochamo ginljivo vest, da je nash najljubshi, do dushe vchasih (!) segajochi, razburkani, objokani i.t.d. SHKRAT z danashnjo shtevilko zatisnil svoje velike, rdeche ochi.

Vse narochnike – neplachnike prosimo, da mu izkazhejo vsaj zadnjo chast in ga spremijo k vechnemu pochitku.

Levite zadushnice bo bral narochnikom neplachnikom njegov advokat, kateremu je poverjena vsa zapushchina. Nesrechni ostali.«