Revija SRP 85/86

Franko Bushich

 

SKRIVNOST SNEZHNE KRALJICE

 

 
Zima prodira na podrochje nikogarshnjega kraljestva. Viharji nanashajo gomilo snega in zametavajo vhode v medvedje brloge. Celo votlina se ne razlikuje vech od planine niti planina od vetra. Vse je belo. Kot platno, kot krzno najlepshega volka ... kakor tableta, ki sem jo pogoltnil pred to vizijo ...
 
Bela noch
na belem nebu
za belim dnem
 
Ledene sveche visijo na trepalnicah kraljice belega opustoshenja. Prihaja in me kliche. Z iztegnjeno roko in chvrstim pogledom se avtoritativno vsiljuje izpraznjenosti moje osame. Zasledovati zheli moje srce. Ukrasti zheli moje misli. Snezhna kraljica. Hladna gospa, oblechena v chrno.
 
Povelichuje neskonchnost
s skrcheno lepoto
kraljica snega
 
Njena krona so ledeni kristali. Ogrlica, pas kristali so iz ledu. Ta nakit, ki je mati materija v svoji trdni formi, dela kraljico she bolj hladno in skrcheno gospodarico techajev. Kot statua je prevzeta s trdnostjo ledene skrchenosti in vprasham se, kdaj se bo zlomila in razprshila kakor iluzije, ki mi jih ustvarja bolestni um.
 
Nekdo je umrl
zastavljajoch vprashanje
na katero odgovor ve
 
Toda ne. Ne lomi se. Vizija je fiksna. Gospa me kliche, gospa me potrebuje. Snezhna kraljica zheli napraviti iz plavolasega dechka statuo za prochelje svojega ledenega parka pred svojim ledenim gradom.
 
Skushnjava strah
materializiran
beli prah
 
Nisem preprichan, ali ji hochem slediti, chetudi mi srce daje takshen ukaz. Nisem preprichan, ali ji hochem slediti, chetudi mi impulz nagona pravi, da ni nevarnosti, istochasno-kontradiktorno dvigajoch mi adrenalin. Nisem preprichan, ali ji hochem slediti, chetudi prikrito tezhim po zdruzhevanju z njeno sproshchenostjo.
 
Negotovost je
dokaz eksistence
fanta v moshkem
 
Prepushchanje, prepushchanje, prepushchanje je izhodishche za pridobitev nauka iz vizije, mi svetuje moj vishji jaz, in zato sem rekel:
O, snezhna kraljica, gospodarica ledenih brezpotij, reci mi kaj!
Moja samozavest, ki jo je vodil racio, me usmerja v nasprotno smer od tistega, kar mi narekuje srce. Razkrij mi skrivnost svoje vzvishenosti, resnichnostno, iskreno slishati jo hochem.
 
Propad mnogih
ekscentrichnost je ponos je
nestrpnost je
 
In glej, dobil sem odgovor, ki mi je telepatsko, pospremljen z zhvizhgom vetra, odjeknil v malih sivih celicah:
Hlad je samo tisto, kar vidi tvoje oko, je samo informacija, ki jo ta prenasha umu.
Um, kakor vladar, prenasha sporochilo telesu, ki prichne chutiti tako, kot je obveshcheno. Izkljuchi svoj um, pa bosh lahko zhivel z menoj v ledenih brezkrajnostih, brez bojazni, da bi se tvojemu chloveshkemu telesu kaj pripetilo.
 
Izkljuchiti um
dozhiveti satori
morejo tudi volkovi

 

Prevod iz hrvashchine Ivan Dobnik