Revija SRP 79/80

Lev Detela

Neprevedene knjige
 
UCHNE URE LJUBEZNI
 
 
 
Bruno Bontempelli
LŽAttouchement
Editions Grasset & Fasquelle
Paris 2002
Naslov nemshke izdaje:
Die Berührung (Dotikanje)
Prevod iz francoshchine: Christiane Landgrebe
BLT (Edition Lübbe)
Bergisch Gladbach (2005) 2007
 

Arabski Mavri so leta 756 po zmagi nad Zahodnimi Goti (711) ustanovili v Cordobi pod vodstvom Abd Ar Rahmana muslimanski emirat. Na Iberijskem polotoku so se v posebnem kalifatu obdrzhali  vse do leta 1000. Pri njih sta se v nasprotju s tedanjimi krshchanskimi drzhavami na severu razcveteli znanost in umetnost tudi pod vplivom antichne predkrschanske kulture iz Grchije in Rima. Vendar so se katolichani s shpanskega severa, she posebej iz kraljevin Kastilija in Aragonija, zacheli v tako imenovani reconquisti zagrizeno bojevati proti muslimanskemu jugu. Arabce oziroma Mavre so pregnali iz vseh zasedenih pokrajin, razen iz Granade na skrajnem jugu, kjer so se v posebnem sultanatu obdrzhali do leta 1492.

Prichujochi roman francoskega pisatelja Bruna Bontempellija se godi v zadnjem obdobju muslimanske Granade, ko je tamkajshnjemu sultanu postalo jasno, da bo v kratkem izgubil kraljestvo, z njim pa bo prav tako izginila bogata duhovna in kulturna dedishchina, ki so jo v zadnjih stoletjih tu z velikim zadovoljstvom negovali in skushali kultivirati.

Medtem ko v Granadi in Andaluziji izven obrambnih zidov glavnega mesta divja srdit boj med muslimani in kristjani, se v notranjosti palache v Alhambri sultan posvecha »umetnosti ljubezni«. Pri tem pouku v petih lekcijah mu poleg zhidovskega uchitelja Esre pomagajo shtevilne zhene in prilezhnice iz harema.

V ospredju pouka je tehnika priblizhevanja k »objektu ljubljenja«, v nashem primeru torej k »zhenskemu telesu« - in to s pomochjo dotikanja »erotichnih mest« na kozhi in posameznih predelih telesa.

Roman je napisan kot nekakshen dnevnik, ki ga pripoveduje v prvi osebi kar sam sultan. Dogajanje je strnjeno v shest zadnjih mesecev muslimanske vladavine v nachinu  shtetja po arabskem luninem koledarju od prvega meseca muharam do shestega meseca drugi dzhamadi. Poleg opisa ljubezenskega pouka je v ospredju predvsem dogajanje na dvoru, skupaj z zatrto zaroto proti sultanu. Dogajanje spremljajo vznemirjajocha porochila o hitrem napredovanju krshchanskih chet, o porazih muslimanov ter izdajstvu sultanovih dotedanjih zaveznikov.

Podoba je, da je sultan omrtvichen od zunanjega dogajanja, ki ga nemochno opazuje. Zateka se v igro z ljubezenskimi uzhitki. Ko se poglablja v tehniko ljubljenja, ne dela tega mehanichno, temvech ishche za zunanjo lupino notranje jedro osebe, na kateri raziskuje moch erotike. Svojo zadnjo uchno uro posveti lepi ujeti kristjanki, ki zhivi kot suzhnja na gradu. Ko se mu dekle preda, mu pove, da ga bodo sovrazhniki ubili, vendar sultana to vech ne zanima. V nekakshni opojni omotici ve samo she to, da »razen Boga ni nobenega pravega zmagovalca«.

Bruno Bontempelli je zhe dalj chasa avtor znane parishke zalozhbe Grasset. Napisal je vech romanov. Njegov (psevdo)zgodovinski roman Dotikanje je kritika pohvalila kot uchno knjigo o ljubezni in toleranci. Nekateri so ta roman primerjali z znano kultno knjigo Alkimist in z delom Monsieur Ibrahim in cvetje iz Korana, po katerem so prav tako posneli tudi film.