Revija SRP 79/80

Jolka Milich

Vprashalnica
O PREVAJANJU IN POEZIJI (VI)

PET RAZLOGOV ZA SLABO VOLJO

 
Namesto drugega razloga za slabo voljo, naj bo kot intermezzo, ker smo zhe zakorakali v mesec maj
 
prvi razlog za dobro voljo (ko oblecheni prevajalec postane slecheni pisatelj)

 

Tematika je namrech vredna zabelezhbe. V vechno pamet, kot so nekoch rekali.

Na 25. strani rubrike KULTURA nad porochilom Petra Kolshka o knjigi-dogodku (stoletja brzhchas) izpod kot studenchek tekochega peresa Branka Gradishnika, je Delo z dne 20. aprila 2007 objavilo tudi fotografijo nagega pisatelja v pozi Rodinovega misleca, spodaj pa se hamletovsko ali tartifovsko sprashuje, in morda vprashuje tudi nas, bralce: KAJ MISLI PISATELJ?

Res primerno vprashanje. Kaj misli?

Che je spekulativen tip, najbrzh misli: Chesa chlovek ne naredi za shchepec popularnosti in za procvit literature!

Che je tudi za kanchek shpekulantski: Bogve koliko mi bo navrgel ta shtos. Mar bodo ljubi Slovenchki razvezali moshnjichke, da bo moj slachifant spot dosegel, kar sem si zadal?

Che je avtokritichen: Shkoda, da si nisem umislil te promocijske finte vsaj pred 20-30 leti. Spricho mojega takratnega neubranljivega sharma bi vse najstnice padle na rit, ostalo zhenstvo pa pokupilo vso naklado, moral bi pohiteti s ponatisom za moshko populacijo.

Che je nechimern: Bogve ali bodo zhenske opazile, da imam celulitis in tudi zhile mi tu in tam nabrekajo nad stopalom, mar nisem za to nadlogo she premlad, moral bom chimprej h kakshnemu specialistu na pregled.

Che se narcisoidno rad primerja z drugimi: Bogve ali se bom kot mislechi nagec bolje odrezal od deklamatorskega Radka Policha, ki se je nekoch tudi shel nudista v teatru. Ali tudi meni (figurativno) vse dol visi?

Che bi rad naredil vtis na zhenske: Bogve ali me je katera pozhelela, ko me je na vsem lepem zagledala brez kravate in nogavichk, golega kot chrva ali novorojenchka, delno skritega le za naochniki?

(Po zgovornem premolku): Morda pa sem se zaskominal kateremu? Dandanes ni izkljuchena nobena varianta. Shans je kot peska in trave, da iz brezbarvnega in brezkrvnega pa malopomembnega osebka postanesh predmet pozhelenja.

Che je sinovsko razpolozhen ali ojdipovsko od ocheta odvisen: Vidim te, vidim, oche, kako mi neviden zhugash. S pochenim glasom od hudega: Kaj ti je, sine, tega treba bilo?! Saj si zhe zadelj mene mojih genov na poti uspeha, tik pred vrhom, in chisto dovolj slaven!

Che ni pozabil na svojega guruja, lahko tu pa tam rahlo vzdihuje, ne da bi si upal povedati na glas: Ojej, ojej, kaj pa poreche dr. Rugelj? On je sicer shpasovchek, a tudi nepredvidljiv. She zlasti, ker mi te terapije v prid mojih financ in literarnega statusa ni on predpisal!

Che se svoje zhene vseeno malce boji: Ne razumi me narobe, darling. Che se prostovoljno grem klovna, s tem she ni recheno, da nisem tudi dober pisatelj, da ne rechem eden najboljshih in najbolj sochnih. V cirkusu, imenovanem Slovenija, je boljshe kakshen klovn odvech kot kakshen premalo. Shtevilo dobrih pisateljev pa naj ne variira, ker zhe ti so socialni problem in samopashna pa svetokravska sramota za narod po apokrifnem evangeliju najbolj shirokoustnega in domishljavega ekonomista, dobro znanega, cheprav tukaj ne imenovanega, da mu ne delamo brezplachne propagande.

In kaj si mislijo bralci? Vechina ne misli nich ali bolj malo, saj ni plachana za to. Misliti je vrh tega nevarno, she zlasti, ko mislish na glas, ni posel za vsakega zajca. Nekateri so si vseeno drznili na dan z besedo. Ti so mi zaupali svoje misli, le imenovati jih ne smem, anonimnost so mi zabichali kot pogoj. Pa se pojdimo anonimnost, da bodo lahko mirno spali.

 

Prvi je komentiral: Zakaj pa ne nag, che se ne zhenira in ga ne zebe. Malo heca ne shkodi na tem razmeroma zhalostnem svetu.

Drugi (po daljshem ogledu fotografije): Konec koncev bi si nohte lahko malo postrigel pred javnim nastopom. Kot manekenke. Noht na drugem prstu mu prav ven shtrli.

Tretji (poln razumevanja): Morda sploh ne misli nich posebnega, le na veliko potrebo je shel, zaradi hemoroidov pa ima tako trpech obraz.

Chetrti: Je pa chuden patron, da se sam daje ljudem v zobe, ne da bi ga kdo silil.

Peta: Morda chuden, a tudi postaven. She vedno lep primerek moshkega.

Shesta: Tega amerishkega igralca pa sem zhe vechkrat gledala, le ne spominjam se, kako mu je ime. Da je pisatelj, pravish? In celo slovenski? Nikoli slishala zanj. Pa she pravimo, da smo Slovenci zavrti! Rekla bi - prej nastopashki. Mi bosh posodila kakshno njegovo knjigo? Kaj pishe izzivalno?

Sedma, slavistka pred diplomo: Kaj je prijelo te starchke, da se nesramezhljivo razkazujejo? Jim gre na otrochje? Pred leti sem gledala Raca v neki menda grshki drami, prav smilil se mi je, ko je shantal po odru v vsej svoji velichastni revi.

Njena prijateljica ji je vpadla v besedo: Si gledala zadnjich na TV portret igralca Branka Miklavca? She on naj se nam razgali, preden mu na grbo zleze stoletje, da dobimo tercet slavnih mozh, saj pravijo, da tri so najlepshe rechi.

Kaj pa ti mislish, Jolka? me je vprashal vprashanec, ki mi ni hotel povedati, kaj misli, chesh naj ostane skrivnost.

Nich posebnega, sem odgovorila, ko pa sem zhe takih trikov vajena. Italijanska pesnica Alda Merini v vech kot zrelih letih in tudi dobre vage (beri precej shpehasta), se je zhe pred leti, doma v Milanu in na vseh koncih nashega planeta razkazovala, pa ni padel svet in niti ona z njim. Da bi se pa za kakshen klin vishe povzpela, ni bilo kasneje zhal sploh glasu. Ostala je, se zdi, pri svojem, le nas so njeni trije podbradki, tresoche se salce na njenem obilnem telesu in poza v falzetu fatalne zhenske vech kot za hipec spravili v zhidano voljo, do solz smo se in vechkrat nasmejali. Njena fotografija je pa shla iz rok v roke. Vsi smo ji priznali: Ta pa si upa, nismo sicer vedeli tochno kaj, a mi si nikakor ne bi, niti tiste tridesetletne, ker nam ne bi padlo niti na misel kaj takega. Se prevech shtemamo, je rekel nekdo, da bi brili norce iz sebe. Pa she res je bilo. Nekako drzhi pa, to smo priznali, da che se dandanes ne vedesh vsaj ekstravagantno, te zhiv krst niti ne opazi, kaj shele povoha. Za tiste, ki hochejo biti za vsako ceno zapazheni in povohani, je she kar posrechen izhod iz anonimnosti tudi aranzhirana golota v Rodinovo imitacijo misleca. Upajmo, da bo ta Brankov happening pripomogel, da bo srechno razprodal vse tri dele svoje knjige Roka voda kamen. Konec koncev ksheft je ksheft je tudi fotka hvalezhen predmet in ne predrag! - za trzhenje. Mene, ki sem za provokativnost in za razcvet trgovine, lahko prishteje med svoje zveste bodoche kupce. Zakaj bi biznis prepustili le kramarjem najslabshe vrste, naj se ga inteligentno polasti tudi kultura.

 
__________
* (Glej tudi prejshnje objave v Reviji SRP 69/70 2005; 8182 2007)
O prevajanju in poeziji I
O prevajanju in poeziji II
O prevajanju in poeziji III
O prevajanju in poeziji IV
O prevajanju in poeziji V
O prevajanju in poeziji VII v naslednji shtevilki