Revija SRP 79/80
Dokumenti
Dokument 1
 
Revija SRP
Rajko Shushtarshich

 

ODPRTO PISMO XI
Vasku Simonitiju
Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije
Maistrova 10, Ljubljana
 
Sposhtovani gospod Vasko Simoniti, minister za kulturo RS
 
KAJ SE DOGAJA?
/chetrto nadaljevanje/
 
Zadeva: MzK RS – Vasko Simoniti zoper Iva Anticha
Vash zadnji dopis: Vasko Simoniti, Odlochba MzK,
Shtevilka: 133-371/99/44 Datum: 13.4.2006
Zadnji spis o zadevi: SKLEP DSS v Ljubljani, Ps 1386/2006, 15.1.2007 

 

KAJ SE DOGAJA?

Gospod minister, zakaj nas preganjate – Revijo SRP in njene sodelavce?

Zdaj je namrech na vrsti Ivo A.

Kdaj pa kdaj me kdo od sodelavcev ali bralcev vprasha: Kaj se dogaja (namrech z Revijo SRP in z njenimi sodelavci ter na drugi strani z institucijami sistema, ki so jo zavrgle)? Naj nadaljujem obichajni »dialog«:

— To, kar se dogaja, je, milo recheno, kulturno bedno. Beda bedo proizvaja, namrech institucionalna beda zagreni zhivljenje svobodnim ustvarjalcem tako, da je njihovo zhivljenje bedno.

— Vladate kulturi, kot na Slovenskem ni doslej she nihche. Poglobili ste prepad med drzhavnimi umetniki, kulturniki in ostalimi (svobodnimi ustvarjalci v kulturi) tako zelo, da slednjim jemljete osnovne pogoje za zhivljenje (jim odrekate eksistenco).

— (Kako to delate, pa tako ali tako sami veste bolje od mene. Vseeno vam bom zadevo predochil, in sicer z enim samim primerom – z uradno zadevo, ki nas trenutno zadeva, in to zelo!)

 

Primer Iva A.

 
Ivo A. je eden kljuchnih sodelavcev pri Reviji SRP – kot chlan urednishtva ter lektor in korektor (jamchim vam, da je eden najnatanchnejshih, kar jih premore sedanja slov. kultura). Po institucionalni plati je tudi soustanovitelj zavoda REVIJA SRP, chlan sveta zavoda in njegov predsednik. Slednje je najbrzh bolj pomembno za vas oz. za vasho institucionalizacijo umetnishkega udejstvovanja.

Je pa Ivo A., to pa je pomembno predvsem za nas, tj. za Revijo SRP – pesnik, pisatelj, prevajalec, esejist, analitik vsebine mnozhichnih medijev, da ne nashtevam naprej, kaj vse on je, ker je predvsem idividuum ter kot tak enkraten in za nas nezamenljiv. Drugache je za vas. Vi ste ga namrech s svojim podpisom odlochbe kratkomalo zavrgli.

Njegov delavnik, vkljuchujoch shtudij razlichnih virov (ker brez tega ne gre), obichajno znasha vsaj deset ur dnevno. Njegova bibliografija obsega: zbirke pesmi, knjige, eseje itn. Che kdo pogleda vsaj tisto, kar je na svetovnem spletu pod imenom Ivo Antich (ali pa neposredno na: http://www.revijasrp.si/knrevsrp/avtkaz/A.htm), ne more rechi, da je zabushant in pridanich, ki si ne zasluzhi niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Kateri koli prispevek, naveden v njegovi bibliografiji, si lahko tudi preberete v celoti. To navajam zato, da bi morda sprevideli, da si tega, kar navajam kot njegove neizpodbitne delovne reference, ne izmishljujem. Te ostanejo, she dolgo potem ... Vse to pa je za vas ochitno brez pomena, ker pravite:

»V skladu s prvim in drugim odstavkom 9. chlena Uredbe o samozaposlenih v kulturi ... ne pridobi pravice do plachila prispevkov za socialno zavarovanje, ker njegovo delo ne pomeni izjemnega kulturnega prispevka ... ni »vrhunsko«, se pravi, »nima drzhavne in stanovske nagrade, mednarodne nagrade ali priznanja ... itd.«; - dodajam: ker je »v nemilosti« pri Kulturnishki zbornici Slovenije in ker je Drushtvo slovenskih pisateljev na zahtevo MzK sporochilo, da Ivo A. pach ni chlan tega drushtva.

Edini pogoj, ki ga Ivo A. ochitno vendarle izpolnjuje, pa je: »da mu njegov dohodkovni polozhaj ne zagotavlja normalnih pogojev za delo (v nadaljnjem besedilu: dohodkovni cenzus)«.

Povejte mi, prosim, g. minister: Kateri drzhavni umetnik v Sloveniji, z vsemi priznanji, ki jih zahtevate za ubogo plachilo zdravstvenega zavarovanja in pokojninskega prispevka, pa nima »dohodkovnega polozhaja, takega, ki bi mu ne zagotavljal normalnih pogojev za delo (v nadaljnjem besedilu: dohodkovni cenzus)«? Ali, drugache povedano, kakshna je ta drzhava, ki celo svojim vrhunskim, drzhavno priznanim umetnikom ne zagotavlja niti normalnih pogojev za delo (le vrhunski se, sodech po njenih dolochilih, namrech lahko potegujejo za zgoraj omenjeno ubogo plachilo iz prorachuna).

Skratka, Iva A. ste razstavili na dele oz. prafaktorje, da bi z vashimi merili in kriteriji ter z dolochbami vashih pravilnikov in paragrafov utemeljili njegovo eliminacijo. Bedno!

Zdaj je Ivo A. brez zdravstvenega zavarovanja in brez mozhnosti plachevanja pokojninskih prispevkov. Je uradno brezposeln, brez nadomestila za izgubljeni dohodek, brez centa socialne podpore. Skratka, niti za trohico ni vech zanimiv za drzhavo, za drzhavno kulturo. Obsojen je na materialno bedo (ker vztraja na stalishchu duhovnega bogastva?).

Vendar, naj ponovim, za nas pri Reviji SRP je nepogreshljiv, nezamenljiv, pa mu to prav dosti ne pomaga, ker je bila pach revija od drzhavnih inshtitucij zavrzhena zhe davno prej.

Zhelim vam she veliko delovnih referenc in dolgo vladanje ter nadaljnje odlochno obvladovanje drzhavne kulture in njenih umetnikov.

S sposhtovanjem
Rajko Shushtarshich
za zavod: Revija SRP
odg. ur. in v.d. direktorja

 

V Ljubljani, 30. januarja 2007

 

Predhodni dokumenti:
 
Kaj se dogaja 1
Kaj se dogaja 1.1
Kaj se dogaja 2
Kaj se dogaja 3
Glej tudi: Tozhba Iva Anticha na Delovno in socialno sodishche in
Pritozhbo na Vishje DSS v Ljubljani

 

Nadaljevanje:
ODPRTO PISMO XII; Kaj se dogaja 5