Revija SRP 77/78

Bogdan Novak
 
NOVINARSKE RACE
(anekdote)

 

PETAN Jasmin in Zharko

Nekaj let pred smrtjo je obiskal Portorozh slavni igralec Marcello Mastroianni. Shla ga je intervjuvat tudi urednica Antene Jasmin Petan.

Preden se je odpravila na pot, ji je oche rezhiser, pisatelj in direktor RTV Zharko Petan povedal, da je chetrt stoletja prej tudi sam intervjuval Mastroiannija, ki je tedaj v Portorozhu snemal film Kruh in sol.

Jasmin je to med pogovorom omenila. Mastroianni, ki se ochitno Zharka ni vech spomnil, ji je sochutno dejal:

»Povero papa e gia morto, non e vero ...?« (Ubogi ata je zhe mrtev, kaj ne?)

Zharko je sicer nekaj let mlajshi od Mastroiannija, toda Marcello je bil ochitno preprichan, da je vechno mlad in bo vse prej pobralo kot njega.

 

PETELIN Jozhe

Urednik krizhank in ugank v Pavlihi Petelin Jozhe se je vchasih tudi kaj zmotil.

»Nich hudega,« je vedno rekel. »Bomo pogledali v enciklopedijo.«

Bogdan Novak mu je nekoch po tem stavku zabrusil:

»Jozhe, ti imash enciklopedichno neznanje!«

 

PIRC Boshtjan

Ko je bil Boshtjan Pirc she televizijski novinar, je bil velik zafrkant. Na splitskem kongresu Zdruzhenja novinarjev Jugoslavije je od dalech zagledal Slavena Letico, ki je bil preprichan o sebi, da ga s televizijskega zaslona pozna vsakdo v Jugoslaviji. Pirc je zavpil na ves glas:

»O, vidi ga! Pa to je chuveni Slaven Letica!«

Razshiril je roke in pohitel proti Letici, potem pa zachel navdusheno stresati roko chloveku, ki je stal poleg zardelega Letice. Seveda nalashch.

 

POCH Miro

Pomochnik glavnega urednika Dela Miro Poch je imel poseben sistem za menjavo srajc.

Ko se je spotil, je shel v trgovino, si kupil novo srajco, se preoblekel in staro srajco vrgel v smeti, da se kot zagrizen samec ne bi muchil s pranjem in likanjem.

 

RAKOVEC Bernarda

Glej: JEKLIN Bernarda

 

SVETINA Bernarda

Ne glej nikamor

 

ROGELJ Bine

V tistih chasih je Pavliha gnal velik hrup okoli gradnje razkoshne Machkove vile, za katero se je trdilo, da so jo zgradili v Snezhnishki ulici iz sredstev samoprispevka za Cankarjev dom.

Machek je bil edini od politikov, ki ni nikoli zaradi tega pritiskal na Pavliho. Pach pa je mirno narochil svoji tajnici, ko je bila vila dograjena, naj obvesti urednishtvo Pavlihe, da zheli prejemati poslej ta chasopis na svoj novi naslov v Snezhnishki tri.

Karikaturist Bine Rogelj si ni mogel kaj, pa je objavil v Pavlihi fotografijo machka, ki je skochil na ptichjo kletko in skushal priti vanjo. Machek visi na kremplju in ni chisto jasno, ali bo zlezel v kletko, ali padel dol. Spodaj je Bine pripisal:

»Jaz se bom vselil, pa naj stane, kolikor hoche!«

V urednishtvo Pavlihe je prishel starejshi mozhakar, ki je pred kratkim postal srechni ochka. Bogdan Novak, ki je komaj prishel za odgovornega urednika Pavlihe, je po njegovem odhodu zmajal z glavo:

»Madonca, da se mu ljubi imeti otroka pri teh letih! Tak star kozel, pa dojenchek!«

Kolegi so mu odkimavali z glavo in dajali prst na usta, Novak pa she kar naprej:

»Pa kaj, saj je odshel! Kar je res, je res! Jaz zhe ne bi imel vech zhivcev za dojenchka, pa sem pol mlajshi od njega.«

Karikaturist in urednik Bine Rogelj, ki jih je tedaj imel zhe chez petdeset, se je obzirno umaknil in tako omogochil kolegom, da so Novaku povedali, kako ima tudi Bine komaj nekajmesechnega dojenchka.

Novaku je bilo grozno nerodno, Binetu pa prav nich in njegov Blazh je zdaj zhe odrasel fant od fare.