Revija SRP 73/74

Bogdan Novak

 

NOVINARSKE RACE
(anekdote)
 
LESAR Ladislav

Ladislav Lesar, pesnik in novinar Nedeljskega Dnevnika, je znan po vzdevku Zemeljski brat.

Kadar ga je imel pod kapo in je zagledal kolega ali znanca, je zachel rjoveti na ves glas:

»O, moj zemeljski brat!«

Che se mu nisi dovolj hitro izmaknil, te je poljubil na usta ali pa ugriznil v vrat, kakor je bil volje.

 

LESKOVSHEK Jaro

Urednik v Kihu in vseznalec Jaro Leskovshek je sodeloval z drobnimi rubrikami v vechini Delovih chasopisov. A vedno je zamujal z rokopisi. Navadno jih je prinashal she v tiskarno, ko so meterji zhe postavljali zadnje strani.

Edini, ki je Jarota odvadil zamujanja, je bil Bogdan Novak, ko je bil namestnik glavnega in odgovornega urednika Teleksa.

»Jaro,« mu je rekel, »dovolj mi je tvojega zamujanja. Prihodnjich, ko bosh zamudil, prinesi s seboj za opravichilo steklenico pleterskega sadjevca, sicer ti bom rubriko vrgel v kosh.«

Prihodnjich je Jaro zamudil deset minut. Verjetno nachrtno, da bi videl, ali Novak misli resno. Novak je postavil kozarce na mizo, Jaro je izvlekel iz aktovke rokopis in steklenico pleterskega sadjevca. Rokopis je shel v tiskarno, sadjevec so druzhno popili.

Jaro v Teleksu ni zamudil nikoli vech.

Na A kanalu so imeli kviz, in ko ga je vodil Borut Veselko, se je nanj prijavil tudi Jaro Leskovshek. Ni podatka, ki ga Jaro ne bi vedel o klasichni glasbi, saj je bila njegov zhivljenjski konjichek. Vendar je padel prav pri tej snovi.

Vprashali so ga o butasti zadevi, ki s klasichno glasbo in njenim poznavanjem nima prav nobene zveze:

»Koliko otrok je zaplodil Beethoven?«

Jaro je vedel le, da jih je bilo veliko, nikakor pa ne, da jih je bilo znanih menda 22.

Vendar je prisolil sestavljavcem kviza elegantno klofuto v svojem stilu:

»Ja, to je pa zares zelo pomembno za klasichno glasbo.«

Nekaj let pozneje je na kvizu Lepo je biti milijonar osvojil 15 milijonov SIT!

 

LIPUSHCHEK Urosh

Ko je prishel Urosh Lipushchek za televizijskega dopisnika v New York, je peljal otroka na sprehod v Central park.

Nenadoma je pristopil velik chrnec, zgrabil otroka iz vozichka in se pognal v dir.

Lipushchek je stekel za njim in tako rjovel, da se je chrnec prestrashil, odlozhil je otroka v travo in jo pobrisal, kar so ga noge nesle.

 

LORENZ Bernarda
Glej: JEKLIN Bernarda

 

LUCU Aleksander

Ko je bil Aleksander Lucu – Luc she urednik Antene, je dal nekoch svojemu chlanku odlichen naslov:

Luc vas gleda!

 

MAKSIMOVICH Branko

Srechala je na cesti neka gospa Branka Maksimovicha, takrat voditelja televizijskega dnevnika. Prav lepo ga je pozdravila:

»O, dober dan, gospod Maks!«

»Oprostite, jaz sem Maksimovich,« ji je pojasnil Branko.

»Kaj res?« se je zachudila gospa. »Vidite, nikoli nisem utegnila prebrati vashega imena do konca, kajti kadar sem vas zagledala na televizijskem zaslonu, sem takoj preklopila na drug kanal.«

 

MAL, Vitan

Novinar Radia Slovenija in pisatelj Vitan Mal je bil pogojno obsojen zaradi izdelave pedofilske fotografije. Sam je zatrjeval, da ni kriv.

Nekdo je ob tem zlobno pripomnil:

»Zdaj bo spremenil naslov svoje knjige Teci, teci, kuzha moj v Teci, teci, fantek moj

 

MIKELN Milosh

Urednishtvo Pavlihe si je druzhno izmislilo karikaturo. Odgovorni urednik Bogdan Novak je dal zamisel, naj sedi murenchek, igra na kitaro in poje tisto znano Kovachichevo »Delam, delam, delam kot zamorc ...« Okoli njega pa truma mravljic neumorno gara.

Tedaj je karikaturist Maks Toboljevich predlagal, da nekaj mravljic ne bi delalo, ampak bi usmerjale delo. Ja, se je strinjal Sajovic Bogo, te mravljice morajo biti rdeche. Marko Kochevar, ki je karikaturo risal, je dobil od Bineta Roglja she pripombo, da mora biti rdechih mravljic tochno toliko odstotkov, kolikor je odstotkov komunistov v Sloveniji.

Karikatura je izshla, ljudje so se krohotali.

»To je pa lushten vic,« je pripomnil glavni urednik Pavlihe Milosh Mikeln.

Chez shtirinajst dni je Mikeln pribentil v urednishtvo, chesh da ga ljudje sprashujejo, ali ima tezhave zaradi tistih rdechih mravljic.

Shele tedaj je dojel pravo bistvo karikature. Bil je mochno uzhaljen, rekoch, da je tudi on rdecha mravljica, vendar cele dneve gara!

Milosh Mikeln je v urednishtvu Pavlihe povedal tudi tole anekdoto.

Prishel je ponochi domov in opazil v hishi luch, v sobi vlomilca. Stekel je k sosedu, za katerega je vedel, da ima doma lovsko pushko. Sosed mu je prinesel pushko in mu rekel:

»Na, tu imash orozhje, pa ga primi, ker jaz zdajle nimam chasa, saj vidish, da imam goste.«

»Si predstavljate?« se je smejal Mikeln. »Recimo, da nas sovrazhnik napade, stechem k sosedu, on pa mi reche: tu imash pushko, pa se pojdi v hosto borit, ker jaz imam goste, pa nimam chasa.«

No, vlomilec se je vseeno znashel za zapahi.

 

MISHICH Alenka

Matija Dermastia – Matic je zameril svojemu ochetu, da se je porochil z Alenko Mishich, urednico Dela, ki je bila mlajsha od njega. Ko sta oche in macheha imela manjsho nesrecho v Kachjih ridah pri Postojni, je Matic z veseljem objavil v Delu notichko:

»V Kachjih ridah pred Postojno sta imela prometno nesrecho Marjan Dermastia in njegova sopotnica A. M. Mercedes je bil lazhje poshkodovan.«

Prihodnji dan se je blazheno rezhal nad machehino jezo.

 

___________
Letos izshlo pri zalozhbi Ved, Ljubljana. (Op. ur.)