Revija SRP 60/61

Ciril Gale

 

OD SLOVENSKEGA VITEZA DO AVSTRALIJE

 

Med avtorji slovenskega stripa, ki so svoje prve stripe objavljali v Ljubljanskem dnevniku (v 60. in 70. letih prejshnjega stoletja), je tudi akademski slikar Vasja Chuk (rojen v Ljubljani 1946, diplomiral na ljubljanski ALU). Zhe pred akademijo je bil profesionalni risar stripov in ilustrator v razlichnih revijah in listih pa tudi opremljevalec knjig. V glavnem je risal v realistichnem stilu, njegova estetsko uravnotezhena in skrbna risba je bila priljubljena pri bralski publiki. Zachel je objavljati sredi 60. let. Njegov prvi objavljeni strip z naslovom Prva lekcija ljubezni je izhajal v reviji Antena, govoril je o zhivljenju sodobne mladine in je postal zelo popularen. O njem je avtor v pogovoru s piscem teh vrstic povedal:

»V risbah je bilo she veliko okornosti, zgodba je bila sentimentalna, osladna, najstnice pa so kajpak trepetale za oba glavna junaka. Ljubljana sicer ni tako majhno mesto, dekleta pa so le zvedela, kdo je avtor stripa, in so me dan za dnem ustavljale na ulicah z vprashanji: Ali bo srechen konec? Bo res skochila pod vlak? Jo bo reshil? Nekatere so celo mislile, da je to resnichna zhivljenjska zgodba…«

Julija in avgusta 1967 je v Ljubljanskem dnevniku izhajal njegov strip o letalcih Vrocha tla. Za Politikin zabavnik, ki je tedaj izhajal tudi v slovenshchini, je narisal stripa Zaklad Emone po romanu Ilke Vashtetove in Kekec po povesti Josipa Vandota. Njegov poglavitni stripski projekt pa je gotovo Vitez Damjan v dveh obsezhnih epizodah. Prva je izhajala v tedniku ITD leta 1975, druga nekaj pozneje v Politikinem zabavniku. She preden se je spoznal s scenaristom tega stripa (C. Gale), je razmishljal o seriji stripov iz slovenske zgodovine, zlasti iz chasa krizharskih vojn. Chutil je, da mu ta tema »lezhi«. To se je potrdilo, ko je zachela izhajati prva epizoda Viteza Damjana. Kot je povedal, je hotel ustvariti domachega, slovenskega junaka, viteza, pogumnega in pravichnega, ki bi bil nekaj podobnega kot princ Valiant.

Vasja Chuk je v stripu izoblikoval z detajli bogato risbo, profesionalno zmeraj zanesljivo in prijetno za oko. Bil je pravi mojster risbe s chopichem. Po lastnih besedah so bili njegovi vzorniki zlasti Zharko Beker (Vitez Zavisha), Harold Foster (Princ Valiant) in Jean Giraud (Porochnik Blueberry). Njegovega delovanja v slovenskem stripu je bilo konec, ko je odshel iz Slovenije. Zhe vech kot chetrt stoletja zhivi v Avstraliji, kjer se je uveljavil kot uspeshen slikar in oblikovalec.