Revija SRP 61/62

Andrej Lenarchich

 

BRAMBOVCI
(in "obrambovci"?)
 
 
 
Porochajo, da se je na Koroshkem zgodil incident. Brambovci da so sholarjem v roke potisnili broshuro s politichno-hujskashko protislovensko vsebino.

Zhe videno! Nich novega! A seveda nezaslishano za tiste, ki sta jim nasilje in sovrashtvo nekaj tujega ali pa so ju krvavo obchutili na lastnih plechih zaradi svojega slovenskega porekla.

Kolikor je mogoche razbrati iz porochanja medijev, brambovci opozarjajo pred "Slovani" (Slawen), ki da so si hoteli razdeliti "sveto koroshko zemljo"...

Velja se zgrazhati nad prenarejanjem dejstev in she chim. Je pa tudi treba priznati, da chesa drugega od potomcev ali naslednikov grofovskih birichev in valptov s Shvabskega, ki so prishli pred davnimi stoletji "evropeizirat" (na Zahodu nich novega?) slovenske Karantance in so si schasoma vzeli, kar jim je "pasalo", pach ni razumno prichakovati. Vemo, da kar se Janezek nauchi, Janez zna. Menda je tako tudi s Hanzekom?

Ni pa logichno in normalno, da tem ostankom preteklosti ponujajo v roke orodje in municijo nashi, iz nashih davkoplachevalskih zhepov debelo plachani in z akademskimi titulami okrasheni "uradni" zgodovinarji, ki za dober denar (in mogoche "dragocena" povabila na "ugledna" srechanja ondod?) trosijo izmishljije in nam (in tujcem) polnijo ushesa z nekakshnimi prihajashkimi slovanskimi "krdeli" (beseda je izpod peresa "uglednega" slovenskega zgodovinarja!) iz nekih vzhodnih divjin, ki da so se priklatila v te kraje in ukradla dezhelo. Hkrati seveda modro molchijo o nashih prednikih, o knezhjih kamnih, o slovenskem jeziku in drzhavnishkih opravilih, ko prishlekov z Zahoda she ni bilo nikjer. Niti na Zahodu!

Che se je to lahko nekaznovano trobilo pod jugoslovanskimi kopiti, italijanskim iredentizmom in avstrijskim rajhovstvom (kar vse naj bi zhe zdavnaj potonilo v mrak lastne sramote), pa je tako sodelovanje z brambovskim shovinizmom v samostojni Sloveniji nesramno in nedopustno.

Shele ko bomo naredili red v nashem zgodovinarskem smetishchu, bomo lahko upravicheno ochitali tujcem.