Revija SRP 59/60

Ciril Gale

 

JAKA JUDNICH – MOJSTER STRIPA IN ANIMACIJE

 

Ko je Ljubljanski dnevnik (tako se je takrat imenoval danashnji Dnevnik) sredi novembra leta 1960 zachel izhajati v malem formatu, je nastopil z vrsto novosti, ki so pomenile veliko osvezhitev in modernizacijo v tedanji podobi domachih chasnikov. Tako sta se z leti uveljavila kot prepoznavna pojma »zeleni« Dnevnik v malem formatu in njegov tednik »modri« Nedeljski dnevnik v velikem. Med najbolj opaznimi novostmi, ki jih je prinesel prenovljeni Lj. dnevnik, je bila nova oblika »slikanice«, kot so tedaj imenovali tudi stripe. Dnevnik je namrech z malim formatom prenehal objavljati slikanice, ki so ponavadi imele po tri slichice in tiskano besedilo pod njimi v dnevni epizodi. Namesto tega je eno od strani namenil pravim stripom z besedili v oblachkih ter ob njih tudi karikaturam in krizhankam. Vsak strip je imel eno pasico, tako je bilo v zachetku pet stripov domachih in tujih avtorjev, pozneje pa so v glavnem tu kakor tudi na shirshem prostoru v Nedeljskem objavljali predvsem mlajshi slovenski avtorji stripov. To je bila edinstvena prilozhnost za domachi strip v slovenskem chasnikarstvu. Tu je nastopila in se izoblikovala vrsta avtorjev, ki imajo svoje mesto v zgodovini slovenskega stripa.

Jaka Judnich, akademski slikar, je eden od izrazitejshih med zgodnjimi Dnevnikovimi avtorji stripov. Rojen je bil 18. aprila 1942 v Kochevju, diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost, delal je v Studiu Marketing kot vodja filmske produkcije in na TVS. Uveljavil se je kot eden vodilnih mojstrov slovenskega animiranega in reklamnega kratkega filma. Kot risar z izdelanim karikaturnim stilom in rezhiser je ustvaril shtevilna dela te zvrsti, v novejshem chasu je rezhiral tudi video produkcijo (npr. pet videokaset Euroritem, 1992). Cheprav je stripe risal v glavnem kot shtudent in njegov stripski opus ni obshiren, njegova stripska dela pomenijo v tistem pionirskem chasu slovenskega stripa profesionalno zgleden dosezhek. Njegova realistichna stripska risba je zmeraj zanesljiva, vizualno chista in kadrirana ustrezno mediju.

V Lj. dnevniku je Judnich objavil stripe: Komandir minerskega voda (januar 1961), Hisha chez cesto (april 1962), Nochna vozhnja (junij 1963); za slednjega je scenarij z domacho kriminalistichno temo napisal znani slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Branko Hofman (1929 – 1991). V Nedeljskem pa je izshel Judnichev strip Skok pred smrtjo (marec 1962).