Revija SRP 59/60

Boshtjan Jurechich Vega

 

 

OB RAZSTAVI V GALERIJI SHOREDITCH V LONDONU

 

Nisem posebno globok chlovek, zato mojim slikam manjka globine. Ponavadi mislim na dolarje, ko slikam, zato bi verjetno lahko rekli, da sem slikar na dolarski pogon.

Mislim, da je umetnost velika iluzija. Radi verjamemo, da imajo umetniki, filozofi in znanstveniki odgovore na nasha vprashanja. Mislim na tista vprashanja z velikim V in odgovore z velikim O. Da imajo vpogled, da razumejo stvarnost bolje kot, recimo, vozniki avtobusov. To je nesmisel. Nihche nima odgovorov in umetnost je samo vrsta intelektualne zabave, detektivska igra. Vkodiranje in dekodiranje.

Ali je mozhno vstopiti v londonsko umetnishko sceno iz Ljubljane? Razstava v galeriji Shoreditch je sestavljena iz dveh velikih slik (200x320 cm) in izbora manjshih, vse so letnik 2002 in 2003. Slike prikazujejo modernega urbanega chloveka, ki o sebi rad misli, da je civiliziran, ampak se v resnici ni nikoli dvignil nad skupinsko, plemensko zavest. Slikam hitro. Ne morem sedeti v ateljeju ves dan. Che kaj ne deluje, stvar raztrgam in zachnem znova. Moj nachin razmishljanja nekako korelira z razmishljanji Pollocka, Debuffeta, Basquiata in s sodobnimi misleci, kakrshna sta U. G. in Nisargadatta.

 

_____________________
Boshtjan Jurechich Vega rojen leta 1969. Konchal je Srednjo naravoslovno-matematichno sholo in nizhjo glasbeno sholo v Ljubljani (blokflavta, prechna flavta, klavir, teorija in kompozicija). Diplomiral je na vishji stopnji Ekonomske fakultete v Ljubljani, potem pa se je posvetil slikarstvu in leta 1998 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri profesorju Gnamushu. Pri shestnajstih je zachel delati na Radiu Shtudent kot chlan glasbene redakcije. Kasneje je delal tudi na nacionalnem radiu. Vodil je lastne oddaje o rock glasbi. Nekaj chasa je pisal za Stop in Mladino. Delal je tudi kot novinar na Kanalu A. Zdaj pa dela na TV Slovenija, kjer je chlan kulturne redakcije. Sodeloval je na shtevilnih skupinskih razstavah in imel tri samostojne razstave. Ukvarja se z jogo in s karatejem. Zhivi in dela v Ljubljani.