Revija SRP 57/58

Dushan Lipovec

 

METAFORICHNE PRETVORBE

 

V monografiji Dushan Lipovec- slikarski pesnik narave sem med drugim zapisal, da je moje slikarstvo odziv na okolje in prostor, v katerem zhivim in delam. Z najshirsho oznako je domena mojega slikarskega ustvarjanja krajina in veduta. Ta mi je sredstvo za raziskovanje barvnih in ploskovnih odnosov v sliki. Oblikovalni proces poenostavljanja me vodi v iskanje zakonitosti, ki so vselej prisotne v naravi. Gre mi za analitichno raziskovanje videnega, ki naj dá v konchni fazi sintezo, to je ustvarjenje celote s chim vechjo harmonijo ploskovnih in barvnih razmerij. To skusham dosechi z redukcijo resnichnega na poenostavljene in koncentrirane oblikovne prvine. Vsebinsko gre za metaforichne pretvorbe chutno resnichnega sveta v organizme simbolnih oblik in pomenov.

Moja dela na papirju, predvsem akvareli in gvashi, so nastali v vechini neposredno v slikanju v naravi. Pri slikanju na prostem sem spoznal nove kvalitete in prednosti takshnega nachina dela. Odkril sem povsem nove barvne in oblikovne kvalitete in zakonitosti, ki nam jih lahko posreduje le narava. Ta moja dela na manjshih formatih so pravzaprav popotni likovni zapisi iz blizhnje in daljne okolice, s potovanj in pochitnishkih potepanj. Slikarsko me privlachijo izseki iz narave z urbanistichno in arhitekturno she ne onesnazheno in ne degradirano pokrajino ali urbano sredino. Takshnih pogledov pa je v domachem in shirshem okolishu zhal vse manj, zato zhelim tudi kot slikar opozoriti na probleme vsakovrstnega onesnazhevanja nashega okolja.

Pravijo, da se z leti nabere (nekaj) modrosti; sam pa menim, da se nabere predvsem prah – na starih slikah. Nove slike naj zharijo v novih barvah, kajti slikarska radozhivost naj ne bi z leti pojenjala. Le oplaja se z novimi in z izkushnjami preteklih chasov, ob vsaki novi sliki vnovich zapoje in zavriska. Veselje in muka ustvarjalnosti rojevata nove podobe. V slikarstvu sem vedno znova na zachetku. Pred vsako novo sliko, naj sem jih v zhivljenju naslikal nekaj sto ali tisoch, sem zopet pred praznim papirjem ali platnom, pred novim izzivom, pred novim bojem s praznino slikovnega polja, v katerega je treba zaorati in posejati. Nikoli pa nisi povsem preprichan in nikoli zagotovo ne vesh, kaj, koliko in ali bo sploh vzklilo in zraslo.

Moj rod po obeh starshih izvira iz Prlekije, iz blizhnje okolice Ljutomera. Mati je bila rojena na Cvenu v rodovini Koshichevih s Krapja, oche v rodbini Lipovchevih s Podgradja. Slikar Ante Trstenjak, po katerem se imenuje ljutomerska likovna galerija, stric Tunek, kakor so ga klicali domachi v Slamnjaku, je bil ochetov blizhnji sorodnik. Kot samouk se je z rezbarstvom, s kiparstvom in slikarstvom ukvarjal ochetov brat, moj stric, Ignac Lipovec, prav tako iz Slamnjaka pri Ljutomeru.

Sam sem rojen v Kamniku, kamor sta se moja starsha priselila leta 1939 in kjer je oche istega leta ustanovil znano podjetje, tkalnico Svilanit. Rodno mesto sem naslikal neshtetokrat in ga po zapisu dr. Mirka Jutershka, umetnostnega zgodovinarja in tudi kamnishkega rojaka, "postavil v zgodovino slikarstva". Kasneje sem se "udomachil" she v ljubi mi Dolenjski, kjer "s popotno paleto preshtevam dolenjske griche", kot sem sam zapisal v pesnishkem drobcu v spomin slikarju Ferdu Veselu, ki je zhivel na blizhnjem Grumlofu pri Radohovi vasi. Rad upodabljam tudi mediteranske motive, she posebno po lepoti enkratne jadranske otoke. Razen krajin in vedut slikam she tihozhitja, portrete in vsakrshne figurativne motive v vseh klasichnih slikarskih tehnikah.

Dushan Lipovec, akad. slikar, spec.

 

________
Avtor namerno ne navaja letnic nastanka lik. del. (Op. ur.)
 
Likovna dela /reprodukcije/