Revija SRP 57/58

Aleksander Schrott – Egon

 

NEZHNO PRICHEVANJE O NICHENJU

II
 
 
 
PISMO PRIJATELJU /6/

Cenjeni in dragi.

Chutim, kako se napenjash. Polnish akumulatorje. V glavi in nizhje. Nekje pod popkom.

M. je baje fantastichna. Utapljanje utopije v morju Tvoje samozaverovanosti. Frivolnost ni nujno veselje do zhivljenja. Ne glede, kako to razlagajo slovarji ali nekakshni filozofastri.

Dragi. M. ni D. in jaz nisem Angela. Roberto ni K. in K. ni Roberto, nihche pa je skoraj zagotovo Gorazd.

Kdo je kdo.Vprashanje, majhno mashchevanje. Cheprav vem, da to pri Tebi ne zazhge. Vem, ker vem. Toda zhe zdavnaj Te nochem kot kakshnega Puja. In tudi Ti ne bosh iz mene kljub svoji prislovichni vztrajnosti in premetenosti nikoli naredil kakshne nove N.

Psovka na psovko je kvechejmu kdaj pa kdaj kakshna D.

Navsezadnje pa sem bila vselej prijazen otrok. Jezna sem bila predzadnjich. Razrvana zadnjich. Danes pa sem ljubeznivo zhleht opozarjajocha.

K. mi vsaj glede tega povsem pritrjuje. Tudi v najbolj razvnetih trenutkih najinega trgovanja z mesenim pozhelenjem. Odkar je Gorazd razsvetljeno ugotovil, kje ima zares marino, pada njegovo sidro precej globlje. Roberto dela grimase, ki naj bi pomenile nasmihanje. Ti pa tako ali tako v skladu s svojim znachajem le porogljivo zrachish zobe. Vchasih je ochitno lahko celo hec hecen.

K. trdi, da sta oba isti biznis. Roberto je biznis kakor koli zhe. Gorazd je pomota biznisa. Jaz sem biznisa biznisu biznis. Ti si seveda nezmotljivi biznis. In temu primerno manjkash.

Amen.

Dragi. Ali ne razumesh, da je slepota ljubezni le pajchevinasta koprena skrbno skrivanega devishtva? Nochem biti originalna. Jaz enostavno sem originalna. Ti si seveda she bolj originalen, ker se s tem sploh ne ukvarjash.

Po Titu Tito.
Po meni D.
Po D. , M.

In nich, razen prizanesljivosti z vijolichastim pridihom mazohizma. V hirearhiji chustev je zavist ochitno precej vishje kot ljubezen.

Roberto, Gorazd in K. teh shemarij ne akceptirajo. Ignoranca kot slabo zakrita nevednost. Angela je nekoch rekla, da je za sluchajno nosechost najboljshe zdravilo porod brez carskega reza.

Ne vesh, dragi, s kakshnim veseljem bi tristo na uro zashibala v kamnit zid, da bi vsaj za kratek hip zaustavila s svetlobno hitrostjo drvechi cinizem.

Predstavljala sem si, da gremo z otrokom na piknik pri – 30 C. Jaz bi razpihovala zherjavico. Ti bi skubil oledenele labode. Otrok bi bil mogoche malce nerazumevajoch.

V konchnem uchinku pa bi se morda vendarle dogovorila, da se v skupno dobro sestanesh s K. Podatki menda zelo zgovorno govorijo, da je zlasti v najbolj obchutljivih sektorjih firme marsikaj zelo, zelo narobe. Ne shkripanje, temvech kar oglushujoch trushch. Vesh, da brez Tvojega zhegna ne prejuduciram. Toda K. je zaupanje vzbujajoch gospod.

So trenutki, ko se tudi Angela in Roberto nehata zabavati in izkorishchati mojo naravno privrzhenost skrbi za vsestransko nego moshkih in zhenskih erogenih con.

Takrat, ko govori K.

Kazhe, da je kljuch vendarle M. Ti kljuch, jaz kljuchavnica. Ti kljuchavnica, jaz kljuch. Vrata pa se ne odprejo. Smeti letijo pod tepih. Z M. baje pochneta vse sorte. Da v njej menda utapljash D. To je najbrzh v vseh ozirih boljshe kot krizharjenje po umetnih omamah, toda nikar si ne privoshchi na ta rachun zanemarjati otroka in stroke.

Vchasih imam obchutek, da celo K. pri vsej svoji prizadevnosti in lojalni privrzhenosti stvari nekako izgublja kompas. V takshni atmosferi, je milo recheno, tezhko prenashati tudi njegove pretirano zagnane izlive privrzhenosti Erosu. Voham zatohlo plesnobo nechesa nezadrzhno minevajochega.

Citiram.

Vstala je in mu obrnila hrbet. Vsemu je obrnila hrbet, doktorja pa je pustila, naj pochaka na rachun. Ni bila preprichana, da ne bi zgrabila nozha za sir, che bi ostala le malo dlje. Nekoch je videla prav tako rejenega belca, kot je bil doktor, zaklanega v jarku. Zdelo se ji je, da to sploh ni tako tezhko. Pri vratih se je obrnila in ga pogledala. Zaradi zhichne mrezhe na oknu se ji je zdelo, da je videti, kot da sedi za mizo na policijski postaji. Ochitno ji je sledil z ochmi, zdaj pa je dvignil kazalec in ji blago pozhugal. Morebiti jo je svaril, morebiti ji je grozil. Njej je bilo vseeno.

Ti si mogoche ravnodushen. Jaz pa ne. Mogoche sem shele na poti k vseenosti.

Dragi. Ne daj slovesa upanju. Zato ne zapri M. poti v raj. Naj bo kurirka do D. Preprechiti je treba nepotrebno pozabljenje. Vsaj kanchek pietete v razblinjanju.

Zares je tezhko prenashati Tvojo skrbno negovano ignoranco. Zelo tezhko.

Robertove roke, Gorazdovo srce, K.-jev entuziazem, Angelina poltena nezhnost, otrokova neprikrita ljubezen.

Che hochesh komu obrniti hrbet, mu morash prej pogledati v ochi. Lastno pachenje v ogledalu ni dovolj.

Bodi Tvoj obraz nepremichen kot posmrtna maska in nezhen, kot ga hochem pomniti.

Z dotikom

c.

ps. 1

Roberto in K. se po mojem obchutku zhe pospesheno pripravljata na kontakt z M.

ps. 2

Angela se za njen temperament nekam prekrchevito odceplja od Vatikana in vse bolj pogosto citira Nostradamusa.

ps. 3

Delnice obchudovane in sposhtovane firme so le fiktivno trdne.

ps. 4

Dolgo slovo je blizhnjica v nebesa.

c ?

 

PISMO PRIJATELJU /7/

Dragi dragi!

Vem, da je Tvoja obsedenost z utopijo v anarhistichni varianti lahko tudi Tvoja poguba. Ti bi dal celo v cerkvi zvoniti internacionalo, medtem ko bi Tvoji fantje polagali pod oltar dinamit. Ti pa samo lepo sporochish in vsi, ki bi nas razcefralo, smo samo she bolj podlozhni. Oh, oh, oh.

K. resno cvika. Zdi se mi, da celo vem, zakaj. Chutiti je tudi na njegovi, celo z moje strani le s skrajnimi napori poteshljivi hotnosti. Angela in Roberto sta presenetljivo celo v povezavi en sam biznis. Pridno ubogata in nich se ne razvnemata. Ali pa kaj tudi pochneta, ampak strogo naskrivaj. Che so sprave najrazlichnejshih vrst prichakovane, so ponavadi dolgochasne. Sicer pa je taktika Tvoja specialnost.

Dragi, zakaj se ne pojavish? Sam ali brez otroka. Ali vsak posebej. Vem, da M. ni vse. Vem, ker enostavno nikoli nisi bil, nikoli nisi in nikoli ne bosh takshen. Gorazd v svoji driskavosti nekaj pocvileva o karmi. Slabo, slabo, che zaradi K. baranta zame she z Robertom. Nato pa se bo chudil, che bo zanosil s svojo edino in nepogreshljivo. In iz svoje seksi riti rodil trojchke. Angele sploh ne shteje, ker je preprichan, da je macho. Too much.

Vem, da chutish, da sem nekam raztegnejna. Ko postanejo orgazmi navada, postanejo sanje o frigidnosti resnichnost. Prosim, prosim, prosim, brez tistega Tvojega nasmeshka. Prosim, niti ochi ne premakni in zenic ne razshiri v preziru in izdaji. Samopogubljenje ne prinasha licence za odpushchanje. Res sem, kot pritrjuje Tvoji oceni K., vchasih nekontrolirano sentimentalna. Ti bi najbrzh neusmiljeno pribil, da danes she posebej.

Angela je po povratku iz zdravilishkega gulaga kljub privilegijem, ki so ji bili samoumevno urejeni, prichela presenetljivo pogosto hoditi k spovedi. Far da sicer ni nich posebnega, toda zato je Angela she bolj Angela. Roberto pri vsem tem naivno zatrjuje, da biznis laufa kot hudich. K. se dela nepouchenega. Jaz se vmes po najboljshih mocheh uchim od vseh.

Che se she nikakor ne sestanesh s K., morda ne bi bilo slabo, che bi k M. poslal Gorazda. Rezultat je sicer vprashljiv, toda tveganje je minimalno.

Dragi, zhe vem. Nad to naivnostjo si se srepo zagledal nekam. Toda razumi, da forma pada. Ali bosh kaj manj prevzeten, che pristanem, da Angelo zamenjam z M. in jo poshljem k Robertu. Vem, saj vem, da Ti D. ne da miru in da je njeno cezarjanstvo v Tebi zbudilo posebne vrste libidinalnosti.

Stara finta. Kadar Ti zapresh krog, je toliko izhodov, da nihche noche ven. Ti pa lepo shtejesh, shtejesh, shtejesh. Uboge srnice in zajchke, ki po hudi zimi zobajo iz Tvoje jekleno orokavichene roke.

Se pa tile moji naenkrat ogromno pogovarjajo o Kafki. V navdushenju bi si dali klesati sarkofage. In tako so pohlevni, tako pohlevni. Tvoja utopichno-anarhistichna pornografija je pravzaprav ob kruti uchinkovitosti tudi chudno drazhljiva. Ampak anarhija v dushi she ni luch vechne svobode.

M. seveda pri tem nima nich. M. je M., bosh rekel in navidez zdolgochaseno resheval katerega shahovskih problemov. Ali pa preigraval 20. partijo Kasparov : Karpov, Lyon, dec. 1990, 1 : 0 v 41. potezi.

Jaz pa Ti raje zapojem s pesnikom:

– Opushchene bodo stare ceste

in svet bo hodil po novih.

Nenapisana beseda vstane,

da se uresnichi.

Nenapisana, nenamishljena,

nikoli slutena Beseda.

Dalech od bleshche luchi,

kajti luch je smrt.

Iz teme prekletstva vstane

odreshena, povelichana, v temi rojena

In kar je starega, bo umrlo.

Vem dragi, da vesh, da mi pomalem popuchsha trdnost. Samo ne si domishljat, da

samo zaradi Tebe. Daj znak za jurish. Zatrobentaj, za bozhjo voljo. Angeli jedo fizhol in chokolado. Lahko pa jih prehuda dieta tudi zgrudi.

Tvoja zhalostna, toda pogumna

c.

ps. 1

Ravno prav nesrech je vchasih prav lahko zametek sreche. Toda easy comes, easy goes.

Za M. Potrudi se, da bo nezhno, nezhno.

ps. 2

V La Pazu se dogaja baje marsikaj. Ramos L. se pritozhuje, da za Moby Dicka ni vech pravega zanimanja. Ali smo mu prav svetovali, da naj se loti dresure murenchkov?

ps. 3

Moj dragi vsevednezh. Povej mi, kdo je repliciral, da brezrazrednost slej ko prej vodi v brezspolnost in na koncu v mnozhichno brezposelnost.

neiskreno

c.

 

PISMO PRIJATELJU /8/

Zelo ljubljeni.

Hudich Te brani, bog Ti je ob strani, toda pochen pisker vode ne drzhi. Vem, da ni modro, niti mogoche najbolj okusno, ampak ne morem si kaj.

K. se je precej presrano preselil. Gorazd je Angeli predlozhil razvezo svetosti.

Roberto se ne skriva vech za biznis. Jaz pa sem brez Tvojega blagodejnega vpliva riba na drevesu. Bojim se, da bom na koncu zhvechila lastni prismojeni rep.

Otroci kot dar bozhji ochitno niso tisto, kar so bili. Chudezh spochetja in materinstva se izkljuchujeta. Kdo Tarzan, kdo Jane? Za enega pravi Roberto, da je enostavno fantastichen. V sholi ga menda klichejo Duke. Tvoja fora. Za bozhjo voljo, kje vse nisi zraven? V kakshen drek vse se ne vtikash?

Imidzh she ni stil. Obvladovanje ni vladanje. Nasilje ni sila. Sila ni moch.

Tishina prosim. Nich prostashkega nasmihanja, zhemljanja in blagodishechega poprdevanja. Zhenska moch je v njeni podrejenosti. Prisiljenost ni razlog za prevzeten moshki trijumf. M. na zhalost ni imela niti dovolj pameti, pa tudi ne shans, da Ti dokazhe, da je tostranskost celo v najslabshem primeru vsaj enakovredna onostranskemu. Upam le, da je zdruzhitev z D. ni prevech dolgochasila. Iz obeh v enem bi lahko celo tukaj kdaj kaj ratalo.

Recheno-storjeno. Po prichakovanju, je rekel K. Ostali so se delali, da ne slishijo in ne vedo, za kaj gre. Hudicha ne.

Cvikajo. Ontoloshko. Toda dragi. Otrok. Ti seveda vesh. Ampak zhelim si, da bi imela tudi jaz pravico vedeti vsaj kanchek. Che bi me vsaj koshchek pustil zraven.

Prve sanke. Ker ni bilo prostora za vse tri, se je odpeljal sam. Dobri ljudje so nama prishli povedat v krvavice, da je zhe na varnem. Birtu sva pustila zelje in ocvirke in udarila rechi po svoje.

Najboljshi recept za celjenje ran je, che jih sploh ni. Ti si uredil, da jih ni in jih sploh ni bilo. Shkoda, da tega ne vesta D. in M. Pa sta bili tako blizu zraven. Ti bi rekel, da nezrele cheshenje pokvarijo prebavo celo nilskim konjem.

Fraze so kot zhivljenje. Nikoli jih ni premalo, da jih ne bi bilo she vech. Tvoja fascinantna inteligenca. Seveda so sanke za sankanje, ampak ne po toboganu. Otroci

so za sebe, ne za starshe. Shele potem jim kupish sanke in D. in M. Pa avtomobilchke. Pa avto. Potem se v prekleto logichnem zaporedju zvrstijo nakljuchja. Vsi se dobimo nad zvezdami. Osmrajeni od zhegnanja in kadila. Amen.

Angelin far grozi, da bo odlochno nastopil proti Vatikanu. Papezh ali jaz. Che hocheva dobro Angeli, bi mu mogoche kupila drsalke. Bozhichno drsanje po asfaltu menda prinasha srecho. Mogoche bosta tudi Roberto in Gorazd prispevala.

Jaz bi she posebej prispevala. Za vse bi prispevala.

Spomini dobijo smisel le, che preletish mochvirja pohote, pa ne postanesh chaplja.

Nisem chaplja. Pohotna sem. Pohotna chaplja.

Tovrstne stiske Ti, dragi, razumesh. Zato Ti darujem citat, ki Ti pristaja.

Dejstvo, da neka situacija dopushcha razlichne interpretacije in realizacije, ki so vse enako nesmiselne, sodi med kriterije, ki odlochajo o njegovem rangu. Bilo bi odvech, che bi pri tem poudarjali, da niso mishljena pachenja, ki so lastna vsaki stvari, mozhna v neomejenem shtevilu. Izpeljava, ne glede na interpretacijo, ki sploh zasluzhi to ime, pa mora samoumevno izpolnjevati nekatere pogoje, ki bi jih pedantno formulirali takole. Najprej ne sme iti lahkotno mimo konteksta v vsej njegovi subjektiviteti. V sebi mora biti trdna in brez notranjih nasprotij. In tretjich. Pod nikakrshnimi pogoji se ne sme izchrpavati v besedni, temvech se mora realizirati v realni eksekuciji.

Sedaj upam, da vesh, kaj je prava transkripcija. Che jezh ugrizne tigra, zacvilijo udomacheni pitoni.

Nekje sem nekam vlazhna in zhalostna in jezna in voljna she za eno borbo s samotnostjo parjenja. Ti pa kar ugibaj.

Vdana c.

ps. 1

Potrebna je enajsta bozhja zapoved. Ne meshaj spomina z D. in M.

ps. 2

Galebi imajo najrajshi brodet, che je zraven she chek.

ps. 3

Kdor zmore, tudi zna. Ti pa si tako ali tako vedno chisto zraven. Torej stori.

ps. 4

Nekoch je punchka bla, se je na blazinci na morju guncala. Potem pa naenkrat ni, ni blo vech punchke.

ah

c.

 

PISMO PRIJATELJU /9/

...!

No, pa kazhe, da sva. Uspeh je 100,13%. Si zadovoljen, najdrazhji? Che bi Ti bila res blizu, bi ti mogoche celo skushala kaj narediti. Seveda poskushala.

Nostalgichno krizharjenje po labirintih nekdanjosti. Ali ljubezen res ne more biti le ljubezen? Chista do solz. Nezhna do breztezhnosti. Charobna kot zacharan gozd.

Skrivnostna kot neizrekljivo. Vem. Fantazme, s kanchkom samopomilovanja in sladkobnosti. Oprosti.

Tudi bojni piloti so lahko prestrasheni in policaji chloveshki. Kaj pa mi.

Ali je stvar res dokonchno zasrana? Daj mi znamenje z gore, dragi, da bom vedela, da sem padla. Vem, da sem Magdalena in da ne bom nikoli na krizhu. To je usoda Magdalen. Krizhi so Tvoja specialnost.

Vsi, dragi, vsi so porazirani. Slutim, da vesh, da ta chas dejansko nisem zhivela.

Neulovljiva devishkost samozapredene zvestobe lastni pokvarjenosti. Morbidnost kot mashchevanje za srechno otroshtvo in vmesno popotovanje skozi perverznost zrelosti.

Do pohabljenosti staranja. V bistvu sovrazhish vse od tega.

Toda to je tako kot skoraj vse. Kot Tvoja velika Skrivnost. Tako kot Gorazd, tako

kot Anglea, tako kot Roberto, tako kot D., tako kot M., tako kot otrok. Tako kot Ti in jaz. Tako kot kdo she. Tako kot kaj zhe. Tako kot ljubi Bog.

Kaj bi morale storiti zhenske, da bi moshki nehali bahavo tochiti kri namesto sekta?

Tudi che gre, kot pravish, najvechkrat le za lagoden izdih. Kronichno pomanjkanje kisika v mozhganih skozi stoletja, iz roda v rod, ne more roditi na nadmorski globini minus 50 le majhnih sebichnih, podlih podjebalcev. Tako je, chetudi gre za nekolikanj na prvi pogled za lase privlecheno shpekulacijo, ki ji lahko rechesh tudi fizikalno odmaknjenje.

Toda, dragi, ali je bilo treba tako? A res, zares vse? Vesh, da sem jih pochasi zachela imeti celo rada. Vem, da se shobish, ker to ni Tvoj svet. Besede, ki jih ni, ker si nekoch spoznal njihov pomen. Tvoja nenadejana vrnitev she ne bi bila skrunitev neponovljivega in posvechenega. Gre za tiste, ki zhe nekaj chasa ne dihajo. Pa so pogosto tudi dobro sopli. Tudi za Tvojo dusho, pa za moje telo.

Ali naj med strani molitvenika, ki je druzhinska last in chast zhe od luteranskih chasov, v vedenje nakljuchnemu najditelju deponiram pramen las, preden me bosh v svoji neomajni velikodushnosti poklical za njimi? Sami vitezi in princeske. Predsedujochi Don Kihot od tamintam. Pamet onkraj chrnega in konchnega. Ljubezen onkraj ljubezni.

Moledujem.

Ne zase. Ugani, za koga in za kaj.

Gorazd–devichnik je proti koncu rekel, da mu je navsezadnje prav, che zhe tako pach mora biti. Angela je minogrede nekajkrat omenila farja, sicer pa se ni kaj dosti

sekirala, ker da je takoalitakvsebrezveze. Roberto je bil zelo, zelo tih biznis. K. je elegantno zlezel vase in dal vedeti, da mu je zhe od zachetka vse jasno.

Nezhno mislim na otroka. Na D. Na M. Na Tebe. In Tvoj nauk, da je chustvo razum, skregan z ljubeznijo. Jaz pa sem zmeraj hotela biti samo ljubezen, skregana z

razumom. Vihash podochnjake in nazdravljash svojemu neulovljivemu vizionarstvu.

Tvoja najdrazhja suzhnja pa se trudi lochiti metulja od konkorda.

Gorazdu npr. se je nekaj zapletlo okoli zharnice pod stropom. She ko so ga snemali, se je baje zdelo, da se rezhi kot obseden. V kabino dvigala med 6. in 7. nastropjem, v katerem sta se Angela in Roberto zagozdila bolj tesno, kot je obichajno za obichajne potnike v dvigalu, je vdrl nekakshen malo znani plin. Po prvem shoku so se reshevalci she kar zabavali, ko su ju dajali narazen. V bifeju zraven so potem v pol ure stochili dva litra zhganega. K. jo je, kot je bilo sicer tudi prichakovati, ubral po svoje. Dva od pooblashchenih sta bila pred tem she kar neprijetno razmesarjena. Mogoche malo shkoda. Preprichana sem bila, da ima stil.

Firma dostojanstveno molchi. Saj poznash pravilo. Che sicer zhilavim fantom popusti odpornost, je vakcina le nepotreben stroshek. Sicer pa si pravila tako pisal Ti. Pa seveda zanikaj, kolikor hochesh.

Zgodbice o veseljakih pach.

In zhe mrmram pesmico:

Pretresel je Eros
mi chute kot burja,
ki plane v hrast na gori.

She eno:

Zmeraj se najde kdo, ki se odlochi namesto tebe.

In:
Komunisti, ki jih je razocharal socializem, niso najbolj nesrechna bitja,
ostal jim je kapitalizem, o katerem nimajo pojma.
Zato bo do nadaljnjega vse po starem.

Da, dragi in edini. Upam, da sem vsaj za silo izpolnjevalka Tvojih napotkov za –potem.

Nich vech ps.

Nobenih sledov.

Nichesar vech.

Sence minulosti so kakor nozhi za rezanje megle. Stisnila jo bom, kot si zhe dolgo namigoval. Cheprav je bil sicer slej ko prej zelo, zelo nedvoumen ukaz. Nich Ti ne zamerim, da nisi mahal s kakshno shanso. Prav zato, ker sem vedela, sem Te ljubila.

Prav takshnega in nich drugachnega. Falsifikati so vitamini mehkuzharjev.

Nich sramu. Nich zhal, zhal.

Sicer pa si tako ali tako prevechkrat citiral.

Zakaj bi bilo pomembno, kje lezhish, ko si enkrat mrtev. V umazani mlakuzhi ali marmornem stolpu na vrhu visokega hriba? Mrtev si in sanjash svoj veliki sen in te ne brigajo takshne rechi. Nafta in voda so za tebe isto kot veter in zrak. Ti pa sanjash svoj veliki sen, ne da bi se muchil z gnusom svojega umiranja...

Prihajam.

c.

 

________
Drugi del Pisem prijatelju, nadaljevanje iz predhodne shtevilke. (Op. ur.)
Pisem prijatelju prvi del