Revija SRP 55/56

Aleksander Schrott Egon

 

NEZHNO PRICHEVANJE O NICHENJU

 

Poshtenost, hrabrost, dobrota. In
spet vashe posledice. Ne plavaj. Odidi.
A. Kermauner
 
Za
nedoumljivo T. iz sibirskega dela
Hebrona, chetudi se je preimenovala.

 

PISMO PRIJATELJU /1/

Dragi.

Sami se mi zdi nekam smeshno in neresno, pa Ti vseeno pishem. Menda so zares prijatelji tudi zato.

Pred chasom si imel prekleto prav, ko si me opozoril, da v nashih letih pretkana spontanost in rutinirana spretnost slej ko prej skorajda neopazno spodrineta tisto, kar smo vchasih vzneseno imenovali ljubezen.

Kako chudna in charobna beseda.

Seveda Te kar vidim, kako se blago smehljash in si mislish svoje. Sicer pa je verjetno res, da je iskanje skritih pomenov za vsako ceno le klavrno profaniranje she tistega, kar je imelo nekoch v sebi vsaj malo soli. Slankasta meshanica urina in zapitih misli.

Kaj pa ima s tem opraviti ljubezen, sva oba tako ali tako zhe zdavnaj zazhelezobetonirala v blok in ga varno potopila tam nekje okoli Atlantide.

Dragi. Pomagash mi zhe, che se ta hip ne rezhish prevech cinichno. Obhajajo me namrech zle, zelo, zelo zle slutnje. O vsem. Chisto o vsem.

Mogoche sem res shemasta, kot pravish, kadar si she posebej prijazen. Ampak v kotlu, v kotlu pritisk kljub temu vse bolj nekam chudno raste. Zmerom bolj.

Na primer Roberto. She vedno. Milo Te prosim ne reci grozno. Ali kaj podobnega. Molchi. Chetudi zgovorno. Sicer si slechem kozho in Ti jo osebno prinesem zlagat nazaj.

Zadnjich je klicala Angela. Rekla je, da je njegova zhena. Kakshen teden nazaj. S pretirano prikrito nevljudnostjo je vprashala, ali je Roberto tam. Pri meni. Je nujno. Povedala sem, da ga nisem videla zhe od novembra. Najmanj dva tedna. Enkrat vmes je po telefonu kratko rekel le, da je biznis biznis. Nekam naduto. Tega Angeli seveda nisem omenila.

Potem sem molchala. Angela tudi.

Tako se je zachelo. Marsikaj sva si povedali. Zelo iskreno zanimive lazhi.

Ali si moshki res zasluzhite toliko pozornosti, skrbi in nesebichnega zhenskega idealizma? Na finto sem namrech dokonchno padla v trenutku, ko sem jo zachela zares poslushati.

Polhoteni zdrs v drazhljivost komplota.

Znashli sva se na dvosedezhnih sankah in se spustili po stezi za bob. Stezo je trasiral Roberto.

Mogoche pa tudi Ti, dragi. Prehitevanje hitrosti.

Ko se je nekoch po praznikih pojavil Roberto in sva ob rizhoti s shkampi, treh sortah solat, istrskem merlotu, neprizhganem televizorju in prizhganem glasbenem stolpu po razkoshnem perzijancu polila pol flashke vina in seveda razlila prav tam tudi nekaj svechnega voska ter poteshila najine vech ali manj programirane in uigrane erotichne razvade mu Angele nisem niti omenila.

Tako, kot bi svetoval, cheprav dejansko ukazal, Ti, moj najdrazhji Zaratustra.

Takoj po praznikih sva v sofisticiranem lokalu pili martini. She pred poldnevom. Roberto je bil spet nekje biznis. Medve pa zhe skoraj soliden sankashki tim.

Vsaj v trosedu. Tudi sanke so lahko kar spodobno transportno sredstvo za selitev zhe tako precej razseljenih dush.

Che v svoji mogochni vsevednosti mogoche zhe ne vesh, Ti zaupam, da je Angela plavooka rdechelaska pri kakshnih petintridesetih, srednje vitka, cca 170. Tekoche govori in razume shtiri jezike, sicer pa je njena ozhja stroka predvsem fizioterapevtska.

Njenemu desetletnemu sinu je Roberto zhe dalj chasa ochim.

Mimogrede. Navsezadnje, chigav pastorek pa je najin otrok? Vprashaj npr. takole: ? !?!

Chez tri dni je prishla na obisk. Da bi mimogrede videla tudi kje, kdaj pa kdaj, Roberto prezhivlja nekaj svojega t.i. prostega chasa. Ki ga daruje biznis. In ko nikoli ne omenja niti Angele, niti biznisa, niti otrok, niti nadvse zvestega psa pasme setter, ki slishi najbolje na ime Magnus.

Kdo je zhe rekel, dragi, da zgolj dobra materialna situiranost, nekaj manj uspeshnih zakonov, vech kot zadovoljivo shtevilo izvenzakonskih spolnih povezav, zdrav sin in zvest pes vendarle she ni tisto pravo in dovolj za resnichno zadovoljstvo v zhivljenju.

Drzne opcije in skrajno tvegane shpekulacije. Niti chisto po Tvojem, niti chisto po mojem okusu. Ampak.

Le trema ni bila edini razlog, da mi je kava prekipela in posvinjala vse naokoli.

Opeklina na moji roki ne bi bila vredna omembe, che ne bi bila povezana z resno

Dilemo, ali naj z ostankom kavinega kropa poshkropim she Angelo. Ali pa naj ji dovolim, da mi z zares nepotvorjeno srbnostjo sanira poshkodbo.

Odlochitve, da se tako rekoch brezpogojno prepustim njeni nezhni negi, ki je po prichakovanju presegla toge meje rutinirane profesinalne perfekcije ne obzhalujem.

Tako je to, dragi. Vem, da vesh, kaj pripovedujem.

Navsezadnje pa si me nichkolikokrat preprichal, da je Tvoj nenehno regenerirajochi se intelekt kos precej bolj zapletenim zadevam, kot je tale drobizh.

Sicer pa o mojem in otrokovem pochutju niti piska vech. Ali kot pravijo modri starci vazhno je predvsem zdravje.

Dragemu prijatelju upam she drazhja,

c.

ps. 1
Sanjam prvich: kako si nekje z nami v nashem brlogu na dezheli.
ps. 2
Sanjam drugich: ker nas ignorirash, Ti zhive in ostale pushchamo v vrtni uti, medtem ko se gremo po Tvojem, sicer ne povsem jasno izrechenem ukazu duhovne vaje posebne vrste.
ps. 3
Ne zaupaj ljudem, ki pravijo, da jim igranje na violo povzrocha vrtoglavico.
ps. 4
Che ne sankash, nikoli ne vesh, kaj te chaka v poshtnem nabiralniku.
She enkrat sposhtljivo

c.

 

PISMO PRIJATELJU /2/

Najdrazhji,

vem, da vesh, kaj pomeni, kadar zachnem takole.

To ni niti svarilo niti grozhnja. Mogoche opomin, mogoche le ugotovitev. Ali pa klic v sili. Ampak saj sila she ni nujno najmanj grozeche posilstvo. Sploh pa jih ne poznam kaj dosti, ki jim Tvoj humor ne bi shel latentno na zhivce, cheprav se tudi sama najvechkrat zaman trudim, da bi vsaj kot skromna senca kdaj pa kdaj parirala Tvojim slovitim paradam.

Govorim si, pomiri se. Mirno, mirno, samo mirno. Ne bodi histerichna, razhojena sramota svojega spola. Pa vse skupaj ne pomaga kaj dosti. Potem se pach prepustim Tvoji milostni sodbi in prosim odpustkov.

V prijazen opomin. Tochki ps. 3 in 4 iz zadnjega pisma vzemi, prosim, nadvse resno. Mogoche ne gre le za prehodne tezhave. Mogoche gre za rechi, ki napovedujejo celo kakshen resnejshi tornado.

Roberto in Angela sicer mislita, da bi se morali iti pod drugimi pogoji. Ampak kot za zmerom zavezani Tvojemu nauku, so moje sedanje orozhje edinole kompromisi.

Saj vesh, da predobro vem, da tudi Tebi ni lahko, in mi bosh torej vsaj to pot mogoche celo blago prikimal in mi povrnil vsaj malo notranje trdnosti.

Pomagalo bi mi zhe, che bi vedela vsaj, ali si v fazi kakshnega starega mashchevanja ali pa nas chaka kakshen razen Tebi, nikomur znan nov projekt. Oprosti, da me zanasha, toda morda bi mi bil bolj naklonjen, ko bi na lastni kozhi izkusil nesramnosti, ki si jih ljudje privoshchijo na nash rachun prav zaradi Tvoje provokativne zadrzhanosti. Che pa v resnici le brusish kremplje toliko slabshe. Za koga, seveda. Zadnjich se je naenkrat od nekod vzel Gorazd.

Bil je prijeten in spodoben in nevsiljivo usluzhen kot zmeraj. Saj vesh. Vchasih, pred kakshnimi sto leti, v nashi skupni lepoti in mladosti. Ena sama nepokvarjena prijaznost in nesebichnost, ki si jo le Ti v svoji obchasni, vechini nerazumljivi igrivosti zbalansiral v servilno pokornost. Lomljenje hrbtenic si prepushchal drugim.

Ti si kvechejmu nezhno spahoval vretenca. Razlozhil mi je nekatere zadeve. She posebej domache. Nekako, she sama ne vem, sem se razjokala. Kot da je zmagala moch spomina. Che ne vem jaz, mogoche vesh Ti.

Sploh pa bi lahko bilo vse skupaj tudi Tvoje maslo. Nich, prav nich ne bi bilo chudnega. Angela in Roberto sta rekla, da je brez zveze, da Ti tezhim s temi rechmi. Ampak Gorazd je vendar najin prijatelj. Ti si Ti in znano je, da se s tem zelo ponashash. Tako ali tako, moj edini. Tega, prosim, ne vzemi kot namigovanja.

Angela je fantastichna. Roberto niti ne skriva prevech svojega zadovoljstva, cheprav ga zvija v nekakshno drezhnjanje v povezavi z biznisom. Che gre sluchajno za ljubosumnost, pach ne uporablja pravega slovarja.

Verjemi, da je nash dragi Gorazd le epizoda, ki nam vsem nadvse prijetno krajsha chas. Toda tudi kratkochasje ni le obchasna, zastonj tolazhba. Obchasnost je chasnosti chas. Biznis pa biznis. Pa vseeno, dragi. Ali se mi res samo zdi, da sta Angela in Roberto vchasih malo chez mejo zhivchna? Tudi Gorazd vchasih chisto malo. Che pa vprasham, mi v celofanu z mashnico oznanijo, da se pach vsega vendar naj ne trudim razumeti. To imam seveda, v Tvojem stilu, za spodbudo.

Kaj bi rekel dragi o obchutku, ki me prevzema obchasno, da namrech pod dolochenimi pogoji pretirana libidinalnost nachenja chlovekov ego. Gorazd v trenutkih nekakshne razsutosti grozi z lochitvami. Levo in desno. Mogoche ga celo razumem. Njegova zachasna odstranitev bi ne bila pod dolochenimi pogoji v korist le njemu.

She vedno pa se mi najbolj smilijo otroci. Angela in Roberto se vsaj pretvarjata, da razumeta.

Bojim se, da se sanke pomalem spreminjajo v traktor. Nekako chutim poten volan. Le da shoferja ne vidim v obraz, da bi ga mogoche prepoznala. Che zhe mora biti tako, vsaj poskrbi za shoferske rokavice. Da ne bo nepotrebnih zdrsov.

Ker se trudim biti chimbolj racionalna, Te ne bom vech obremenjevala z najdrazhjim, saj si kljub vsemu domishljam, da je v meni she vedno nekaj elementarne poshtenosti, ki pa, razumljivo upravicheno, vedno znova razdrazhi Tvojo sicer prenicljivo naivnost.

Tvoja naj, naj.

c.

ps. 1
Gorazd je zadnjich zelo direktno namignil, da bi se rad sestal s Tabo. Kaj naj rechem.
ps. 2
Kljub moji fatalni spolni privlachnosti so taksiji neusmiljeni. Che se vozish, plachaj, chetudi ne vesh naslova.
ps. 3
Che te ne zanima nogomet, she ni treba sovrazhiti Dickensa.
ha,

c.

 

PISMO PRIJATELJU /3/

Dragi.

Kako si mogel. Lepo Te vprasham, kako si mogel narediti takshno sranje. Nobenih poceni izgovorov, prosim. Stare finte ne vzhgejo.

Ali nisi nekoch rekel, da je pretvarjanje znamenje globalne negotovosti s simptomi nedoraslega ega.

Vem, da je bilo mogoche vse skupaj celo nujno in tudi iskreno. O Tvoji elementarni poshtenosti in chetudi vchasih nekoliko omajani volji nisem nikoli dvomila.

To vesh tako dobro kot jaz.

Gorazd je penast, Angela me elegantno ignorira, Roberto pa je spet popoln biznis.

Glede na Tvojo nadpovprechno senzibilnost in podpovprechno toleranco, Ti najbrzh prav zares ni treba vech kaj dosti razlagati.

Parodontoza she ni vselej tudi znamenje senilnosti. Ti, dragi moj, pa si mogoche kakshne rechi poshteno pomeshal. Sem mogoche kaj kriva, che sem Ti pravochasno in svarilno namignila, da bi se Gorazd srchno rad nujno srechal s Tabo. Upam, da hranish pisma. Jaz jih imam na varnem mestu. Celo fotokopije. Preveri.

Ena od tezhav je mogoche tudi v tem, da je Roberto nad Tabo dobesedno navdushen. Prav tako me vsaj 110% ne vara obchutek, da se mi je Angela vsaj zachasno poshteno izmaknila.

Sicer pa, kaj bi bilo pri tem chudnega, saj je navsezadnje Gorazd Tvoj in ne moj sosholec.

In tako si pach zamochil, kot znash to neponovljivo le Ti. Vse v stilu.

Toda vedi, da se v meni kuha sheksperijansko mashchevanje in verjetno bi se celo Ti chudil, che bi vedel, kaj vse se mi mota po glavi. Tvoj sosholec Gorazd najmanj v aspiku, Angela in Roberto pa sadna kupa za poobedek. Sopiham.

Vsaj malo sem se spucala. Ampak ne she do konca. She ne. Ne verjamem namrech v moshkoshovinistichno foro, da je zhenska histerija plus seks zhe nujno abortus. Niti fizichno, pa tudi dushevno in duhovno ne.

V nadaljevanju pa she kaj o Tebi. Pa chetudi poreshesh temu zloraba zaupanja ali pa celo sprevrzhen spomin na dobre stare chase. Kaj pa, che Ti prishepnem:

Ljubezen, sanje, zlo, dobrota
vse dal sem, plachal dolg ves.
Pripravljen sem za nova pota,
molchim in chakam: chas je chas.
Samoten nimam niti brata,
v temi dusha je bogata
in mraz jo tare in vihar;
kot sad brez soka, sad prezgodnji,
usahnila v burji je usodni
sezhgal jo je zhivljenja zhar.

Vem, dragi, da se najbrzh smehljash moji pogroshni manipulaciji s citati, toda sentiment she ni kich, kot seks she ni fuk. Oprosti, Tvoje besede.

Pa spet malo bolj nazaj k Tebi. Roberta si torej ocharal. Ampak si rechem, navsezadnje pa kaj. Pravo sranje pa pride na dan ob dejstvu, da si verbalno dal v obtok ochitno she marsikaj, chesar ni bilo v scenariju. C. gor, C. dol, to je lahko celo O.K. Drugega mogoche celo ni bilo niti prichakovati. Ampak.

Zakaj, zakaj za bozhjo voljo D.

Vesh, da je bil moj odnos do D. vselej vech kot fer in tudi toleranten. Tvoja she kar redna izostajanja z izgovori, ki jih ne bi prezhvechil niti od lakote napol crknjen pes, sva z D. absolvirali v vseh mozhnih variantah. In navsezadnje, kaj ima z vsem skupaj opraviti Roberto alias Gorazd?

Patetichno napihnjena superiornost postaranega hipija. Sharm parodontoze. Che zhe podtikash otroka in mene, naj navsezadnje bo. Ko pa zachnesh barantati she z D., enostavno popizdim.

Vojna brez zhrtev ni vojna, imash navado rechi. Lepo. Toda saj ni vendar nobene vojne.

Povsod le zhrtve. In she vech zhrtev.

Neki najin skupni prijatelj je nekoch rekel, da hodijo po zhici le mesechniki. To pa je bolezen, ne ljubezen. Premechi chrke, che hochesh, in mi sporochi, ali se Ti izide.

Roberto sklepa, da pri tistem z D. nekaj shkripa. Angela je pripomnila, da tudi njej nekaj shkripa. Meni stalno shkripa. Kot kazhe, le Tebi ne shkripa.

Sicer pa, ne omenjaj po nepotrebnem bozhjega imena. Amen.

Ja, dragi, huda sem in bedasta in vse tiste lepe rechi, ki so naju vedno druzhile. Ali pa iz naju delale za prijatelje razkoshen bozhichni dreveshchek.

Sanke, sanke, kochija in beli konji. D., ki Te ljubi, jaz, ki Te ljubim, otrok, ki naju ljubi, pa Roberto, pa Angela, pa Gorazd. Vsi, ki se ljubimo.

Prihaja depresija, zato bom skushala nehati. Tvoj sosholec in najin prijatelj Gorazd je nekoch rekel, da je prepogosta zaljubljenost kot dvojna napaka pri servisu. Ko sem to povedala Angeli in Robertu, sta hotela vedeti, ali je govoril o tenisu ali o pingpongu.

Prav zares jezna pa sem najbrzh predvsem zato, ker si mi iz Gorazda epizode naredil stalnico. Medtem pa Roberto in Angela ishcheta zhogo po grmovju.

Pozdravi otroka.

c.

ps. 1
Vem, da zaripnesh, ko Ti omenim dolochene tezhave, toda morda bo lazhje, che Te nadvse vdano poprosim za skromno uslugo, she preden se morava oba ponizhati, da na koncu vendarle urediva zadeve.
Hvala.
ps. 2
Prosim, ne izdaj D., da ji zares stojim ob strani.
ps. 3
Moja neustavljiva privlachnost mi bo, upam, v kratkem omogochila pomembno znanstvo, ki ne bo povsem nepomembno tudi zate.
ps. 4
Ne meshaj pogroshnega horoskopa z resno vremensko napovedjo.
malo bolj Tvoja

c.

 

PISMO PRIJATELJU /4/

Mili.

Oprosti. Sem res jaz napisala to besedo? Nisem vedela, da jo she premorem. Mogoche pa jo je lazhje napisati. Tezhave so, che se jo mora izrechi. Ampak izrabljenost chustev she ni nujno intelektualni kolaps. Kot tudi ni nujno res, da ti je bog dokonchno vzel dar zaresnega govora.

Kaj pravish?
Obrnilo se je od prijazne dezhele
in nizdol, tja v drug zrak, in modro spremenjeno nebo
je spet izzharevalo chudezh poletja
z jabolki,
hrushkami in zelenim gozdichevjem,
in videl sem ob spremembi prejasno
pozabljena jutra otrokova, ko je shel z materjo
skozi parabole
sonchne luchi
in skozi legende zelenih kapelic.

Tega nisva napisala niti jaz niti T. S. Eliot. Pa tudi Ti ne, dragi. Se mi pa vchasih zdi lepo. Zares lepo.

Prava resnica pa je, da sem zares v skrbeh. Kot kazhejo Tvoje reakcije, Te kljub vsej svoji pregnanosti in aroganci nisem uspela premakniti niti za 1 mm.

Angela pravi temu neuspeshno biznisiranje. Che misli pri tem na Tebe ali na Roberta, mi je povsem vseeno. She najmanj pa za D. in za sebe.

V resnici pa me le skrbi za D. Nikoli ne verjemi Danajcem, ko prinashajo darove.

Zanimive lazhi lahko kaj hitro postanejo zelo bridke resnice. D. je prav toliko charobna prevara, kot je Angela Kleopatra v klimakteriju.

V druzhino ponovno adaptirani Gorazd je zadnjich v trenutku hereze rekel da ga zhenina toleranca spominja na dezhevnika, ki se uchi letati z zmajem.

Mili. Ne dvomim, da je D. najboljsha od mogochih macheh, toda to she zmerom ne pomeni, da to ni. Potem pa gre lahko takole: ubogi otroci, uboge zhenske, ubogi starchki, ubogi vsi, ubogi vsi.

Kadar Roberto ni biznis in si jaz ravno ne slachim kozhe, mi ve povedati marsikaj. Navdushenje nad Tabo ga she ni minilo. To mi zlasti v zvezi D. dela she dodatne skrbi. Stvari se namrech vech kot ochitno dogajajo naprej, jaz pa jih lahko kvechejmu nemochno in tudi, priznam, zavistno opazujem.

Kot bi Te gledala v Tvojih najbolj sprevrzhenih variantah, Ti pa me ne pustish zraven. Pa ni to.

Predobro vem, da ni. Spreobrnjeni in chudno udomacheni Gorazd je po adaptaciji zamenjal pozhelenje s cirkushkim artizmom. To pa se mi zdi, kot bi Tebe nagnala, da Angelo obrijesh na balin.

Pa preidiva k stvarem. Roberto se je zadnjich pred prichami samozavestno zagovoril, da je D. tako rekoch njegova posvojenka. Angela kot dobro pouchena tega sploh ni zanikala ali kakorkoli komentirala. Nasprotno. Ko je bil Roberto she enkrat biznis, mi je v klitorichnem zanosu zaupala, da vsa stvar sploh ni tako grozna, kot bi se lahko zdela komu, ki ni iz shtosa.

Verjeti ali ne verjeti.

Navsezadnje bomo izpadli gnusni malomeshchani Ti, D. in jaz. Da otrokovih mogochih travm sploh ne omenjam. In to ne glede na Tvojo vzorno skrb in vech kot korektno pozhrtvovalnost D.

Otroka imata tudi Roberto in Angela, to pa lahko zadeve zaplete do nepredvidljivosti. Mnogo bolj, kot si lahko predstavljash v svoji sofisticirani samovshechnosti. Sicer pa najbrzh prav dobro vesh, da rajshi kasiram, kot kaskam, pa chetudi zhrebec ni ravno iz angleshke kraljevske shtale.

Neskromnost je lahko zlasti v skromnih okolishchinah tudi porabna vrlina. To je zadnjich pripomnil K. Glej ps. 3 iz zadnjega pisma.

S K. se menda ne poznata, cheprav si domishljam, da vem, kaj hoche rechi, ko pravi, da nakljuchja s primernim historichnim podlozhenjem niso izkljuchena. Ti verjetno dobro vesh, za kaj gre. Pomembno nepomebni drazhljaji, ki jih ne regulirash z apaurini ali s poudarjeno aktivnim spolnim zhivljenjem.

She najmanj me je presenetil Gorazd, ko je takoj, ko sem vsa nevedna in mogoche tudi nehoteno netaktna omenila K. V hipu je spizdil domov z izgovorom, da se mu bo najbrzh v zmrzovalniku prismodila lanska sarma.

Roberto in Angela se drzhita neprimerno bolje, cheprav najbrzh vendarle ni zgolj nakljuchje, da dobi sicer samozavestno disciplinirani in rutinirani Roberto nenadne in chudne pospeshke, che je karkoli v zvezi z D. Ochitno je na ta rachun zadnjich peljal celo otroka na pico, pa chetudi le-ta ni imel niti rojstnega dneva niti ni bilo konec sholskega leta.

Vem, da si mislish, da sem nepotrebno opravljiva sraka, ki se Ti hoche bogsigavedi zakaj prikupiti, saj je dvom o nezmotljivosti Tvoje presoje zhe vnaprej nesmiseln. Zato je najbrzh bolje, da priznam kar vnaprej.

Vem, da vesh.

Zatorej le

c.

ps. 1
Angeli, ki v kratkem odhaja v nekakshne toplice, pripravljamo presenechenje. Ne dvomim, da se bosh nesebichno vkljuchil v akcijo. Ampak, prosim, zares brez D.
ps. 2
Predlagam, da, kolikor je mogoche, razne sprotne zadeve urejava sproti, da ne bi po nepotrebnem ogrozhala medsebojne zaupljivosti.
ps. 3
Roberto she misli, da ne bi bilo slabo, che bi se mogoche sestala. Tako bi se mogoche marsikaj poenostavilo in razjasnilo. Hoche le zagotovljeno diskretnost.
ps. 4
Pametni angeli se nimajo chasa preshtevati, ko stojijo na konici igle.
hm...hm...

c.

 

PISMO PRIJATELJU /5/

Ljubljeni.

Profesionalni gasilci sami podtikajo pozhare, da uzhivajo, ko potem gledajo amaterje, ko gasijo.

K. je eden Tvojih. Vedno skrivnosten, s pridihom nedotakljivosti. Diskretna drazhljivost neulovljivosti. Ali pa... Zakaj, dragi? Zakaj?

Bojim se, da moj strah, da bo vedno tako, ni neutemeljen. Mogoche celo nisem tako nespametna, kot si me zhe skoraj preprichal, da sem. Premeteno dozirana in usmerjana avtosugestija.

Chetudi slutim, da si v tezhavah, pa prevech dobro vem, da Ti ne morem chisto zares pomagati. Lahko stojim samo ponizhno in potrpezhljivo ob strani in v prostem chasu gojim v cvetlichih lonchkih krompir. Toda podedovani astroloshki chut mi je brez posebnega psihoanalitskega vzburjanja in chustvovanja namignil, da D. enostavno nima nobenih shans.

Bolechino formalnih postopkov bosh zhe kako prestal, saj je to za Tebe slej ko prej le zelo dobro izurjena rutina. Skrbi pa me tisti del, ki v Tebi nenehno hlepi po popolnosti stika. Sicer pa sam tako predobro vesh, da D. ni nikoli mogla biti moja naslednica. Niti tekmica. Kvechejmu pokvarjena tehtnica s podtaknjenim magnetom. Nespodobno chvekanje za spodobnost trenutka.

D. je bila D. In to bo tudi ostala. Pazi, da se ne okuzhish z blasfemijo, ki razsaja po firmi. Tvoje je predvsem, ali pa kar edino, da si D. chimtrdnejsha opora na pohodu v brezsmrtnost.

Ko je na primer Roberto omenil, da je z Angelo, kjerkoli zhe da je, vse vech kot O. K., je v glasu le slabo prikril namig, da gre pravzaprav za precej razvidno povezavo z dogodki v zvezi in okoli D.

Kratko slovo dolga brezbrizhnost. Pravzaprav pa slabo odigrana vloga tretjega razbojnika. Oblubljam Ti, da bom poskrbela, da bo, ko bo chas, tudi on na sliki.

Sicer pa si mi nekoch iz nekega francoskega romana odinterpretiral, da je sprenevedava zhalost le slaba krinka za privoshchljivost. Elegantna eskivazha. Alibi za latentno galsko nagnjenost k morbidnosti in povrshnosti. Sicer pa, kakor hochesh. Topot se ne dam preprichati.

K. je z vso samozavestjo komajda dotakljivega pooblashchenca polnega raznih vednosti, zatrdil, da je bila zadeva s strokovnega vidika opravljena vech kot korektno. Baje ni trpelo in ni bolelo.

Toda menda tudi tako kontrolirana in programirana drznost she ni pogum. Zaresnega sposhtovanja vreden pogum je zame po rimljansko lechi v banjo z vrocho vodo in ne pricheti vreshchati, ko se zares zavesh, da je lepljivo mokro, motno in rdechkasto, ki se cedi tisto res zares. In da bo zares res, kar mora biti.

Dragi, mogoche se Ti zdim indiskretna ali celo kichasta. Mogoche je res oboje. Toda che je solza kich, bom pach kich.

Kichasta solza za D. in prava zate:

Ljubezen, sanje, zlo, dobrota
vse dal sem, plachal dolg ves.
Pripravljen sem za nova pota,
molchim in chakam: chas je chas.
Samoten nimam niti brata,
v temi dusha je bogata
in mraz jo tare in vihar;
kot sad brez soka, sad prezgodnji,
usahnila v burji je usodni
sezhgal jo je zhivljenja zhar.

Kdaj in kje sva zhe to brala dragi, najdrazhji in mili? Ampak mi neusmiljeno korakamo v drugi polchas. V tej igri ni podaljshkov. K. je K. in ni, ni, D. K. je K. in ni, ni, ni D.

Zhur pa kar traja. Prekleto dobro slishim, kako M. poganjajo perutnichke. Seveda si z vsem dolzhnim sposhtovanjem in she posebej glede na delikatnost Tvoje situacije ne upam dajati resnejshih vrednostnih sodb. K. z le stezhka prikrivano nelagodnostjo omenja, da bi vajin pogovor mogoche lahko nadaljevala, ampak che obljubish, da mu ne bosh prezhagal she drugega ushesa. Menda si hudichevo prijazen sogovorec. Sicer pa vsaj jaz to vem.

Roberto se nich vech ne muza. Mogoche tako kot jaz tudi on edinole pogresha Angelo. Enkrat is rekel, da je pornografija, gverila v malih sivih celicah.

Che bi me hotel vsaj malo poslushati, bi mogoche vendarle lahko kaj naredil zame. Pa ne tako kot za ostale. O ne, to pa ne, dragi. Upam, da se zavedash, da sem chez in chez sita slachenja kozhe. Vchasih se mi zdi, da je pravzaprav vsega kriv neki otrok, ki je bil rojen brez nosechnosti in brez porodnih krchev. Mati pa je imela nonstop menstruacijo. Hm.

Kar zadeva M., Ti kljub globokemu sochutju prerokujem, da bosh zelo hitro razpolovljena oseba, ki zastonj ishche garazho. Toliko se le zanesi na moje prerokbe, ki niso nikakrshen horoskop v jutranjem radijskem programu.

Uh...

c.

ps. 1

Ker so maharadzhe zamenjali slone z osli, so se jim she bolj povesili rilci.

ps. 2

Eurocard ali Visa, to nasha je deviza. Namigovanje ni nakljuchno. Sicer pa po Tvojem nasvetu ukazu stav ne sklepam vech. Saj tako ali tako verjetno ne bo kdo imel plachati zapitka.

ps. 3

Nanasha se na zachetek. Gasilci nosijo pri tushiranju chelade zato, da si ne bi zmochili podplatov.

Zelo, zelo

c.

 

_______
Drugi del v naslednji shtevilki. (Op. ur.)