Revija SRP 53/54

Sonja Votolen

 

SLUZHBA

 

Kaj bi sploh she hotela! Kurba se ne. Pije ne. Je pach takshen, kakrshen je. Delati noche. O sluzhbi noche slishati. Kar pod plafon ga odbije, ko omenim kakshen oglas. Kadar berem chasopis. In oglase. In zasledim kaj primernega. Zanj. V zvezi s sluzhbo. Da bi se spravil iz hishe. Shel med ljudi. In prinesel v hisho kak tolar. Navsezadnje gre predvsem za to. Pa ponori do stropa. Ker njemu ni treba delati. Saj je ona ves dan v sluzhbi. Lepo zasluzhi. Razmishlja. On seveda. Jima je O. K. Bi se prevzeli. Pokvarili. Adijo skromnost. Zadovoljivost z malim.

Zhe, zhe, reche ona tu in tam, ampak kredite bi lazhje odplachevala, che... Ma, kakshen che neki! Ni ga. Che-ja ni! Dejstvo je, se jeznorito postavi ob steno, da mi lahko ti kaj plachash. Ona je paf. Kaj da bi mu plachala? In potem slishi, da zato, ker doma vse pospravi. Se pravi postelje posteljo. Posesa tla. Vchasih pobrishe prah. Che mu narochi. Najvechkrat tudi ne pobrishe. Zakaj pa ga she enkrat ne spomni. In krompir pristavi, ja. Che mu narochi. Najvechkrat tudi ne pospravi. In ne pristavi. Ker sovrazhi pospravljanje. In krompir. Ki je za svinje. Pa v trgovino gre. In vse nabavi.

Vchasih izprazni pomivalni stroj. Che mu narochi. Najvechkrat tudi ne. Ker sovrazhi pospravljanje posode iz pomivalnega stroja. Res sovrazhi. (Pa daj, razumi, zhenska, resnico govorim.)

Pa smeti odnese v smetnjak. Kar se mu sicer zdi zajebavanje z njene strani. Pravzaprav podtalno ponizhevanje. To naganjanje do smetnjaka. Che pa drugi moshki nimajo nich opraviti s smetmi. Kot da je on zgolj samo smet.

Saj res, kaj sploh hochem. Kurba se ne. Pije ne. Nekaj malega doma pach postori. Che mu narochim. Vchasih pozabim. On se ne spomni. Sluzhbe pach nima. Cheprav bi jo lahko nashel. Che bi hotel. Ampak tega zhivemu krstu ne bi priznala. She sebi samo v mislih.

No, je pach pri meni v sluzhbi.

 

 

PAVINJA

Vazhno, da ga ima. Ima ga pa le. Chetudi je zhe milijonkrat bil druge zhenske moshki. Milijonkrat pod drugo odejo. Na drugih prsih. V drugi luknji. Hudo divje neestetsko povedano, ampak res.

Vazhno je, da ga ima. She ima. Do kdaj, ne ve. Boji se, da bo spet kam zbezljal. She kdaj. She vechkrat. In bo spet vse zhivo pochela, da ga zvleche nazaj. In bo spet vse zhive vpletla, da ga prisili nazaj.

Vazhno, da ga ima. Zdaj. Kajti imeti dedca je statusni simbol danashnje zhenske. Da gre s tabo v gledalishche. Na primer. Tam so gospe z gospodi. Oziroma tiste, ki so z gospodi, so gospe. Tam (vsaj tam) se gospe oklenejo gospodov pod roko. Za komolec. In niso odkomolcnjene. Tako kot sicer. Chez dan. Pa mnogokrat zvecher. Pa si ne prizanjo. Pa ne spregledajo. Ali pa si nataknejo rozhnata ochala. Ja, v gledalishchu, na primer, gredo vzdignjenih glav, pavinje, po stopnicah navzgor. Preden pade zastor. In gredo iztegnjenih vratov po stopnishchu navzdol, ko pade zastor. Pa z ochmi sem ter tja shvigajo. Ali jih vidijo. Z mozhmi. (Prikolice in prikolicharje.) Da niso same. V gledalishchu morash imeti spremljevalca. Da ti natochi shampanjca. Tudi to se spodobi. Shampanjec. In nekamlezni nasmeshek kakshnemu pomembnezhu. Javnemu usluzhbencu. Priskledniku pravzaprav. Najvechkrat. A tu so vsi tako fini. Prijazni. Nasmeshkani.

Vazhno je, da ga ima. Da sedeta v isti avto. Kadar gresta kam. Da ju ljudje vidijo skupaj. Oditi. Cheprav za shipami avtomobila on zhe pravi – tam te bom odlozhil, pa greva vsak po svoje. Ona sicer protestira, pa gre le za porabo energije. Ji reche on. Eh, vazhno je, da jo je peljal. Da jo bo nazaj pripeljal. Da se bosta skupaj vrnila. Da ju bodo ljudje videli. Kako slozhna sta. Skladna. Ko ponizhno steche do garazhe. Ter odpre vrata.

Nikamor drug brez drugega. Vsepovsod gresta skupaj. She v trgovino jo pelje. She k mashi. Chetudi gre on vmesni chas na pivo.

Vazhno je, da ga ima. Za na morje. Za na poroke. Za prevoz do sluzhbe. Pa da ponjo pride. Za obiske k znancem. Da sedi za mizo, ko so znanci pri njih. Pa da travo pokosi. In da mu prinese hladno pijachico. In jo zavrne. Ker da dela, naj ga ne nervira.

Eh, pa kaj, vazhno je, da je pri roki. Dedec pri roki. Vsaj ta hip she.