Revija SRP 53/54

Rajko Shushtarshich

 

CHEMU TAKI TONI?

11. september 2002

 

Zavodu Revija SRP sta bila te dni vrochena dva nepotrebna dokumenta Ministrstva za kulturo:

prvi je Najava odlochbe o odpravi pomanjkljivosti glede Vpisa v razvid medijev, drugi Odlochba "v postopku ugotavljanja krshitve 1. odstavka 16. ZMED" (Zakona o medijih). Domnevam, da je natanko take shablonske dokumente prejelo vech ustanov krshiteljev ZMED. Pa ne poreko nich ali pa samo potihem godrnjajo ali pa se jim zdi zadeva chisto v redu. (Oba dokumenta sta izdelek svetovalca vlade Republike Slovenije vishjega inshpektorja Ivana Pala in si ju lahko ogledate v nashi rubriki Dokumenti. Tu bom skushal pojasniti, kaj me v njiju moti.)

Najbolj to, kar sem zhe omenil, sta namrech nepotrebna, zadoshchalo bi kratko obvestilo o dokumentih, ki so morebiti potrebni za dopolnitev prejshnje evidence po Zakonu o javnih glasilih v novo evidenco po Zakonu o medijih.

Vendar ne, bolj preprosto je poslati grozljiva pisma odlochbe. Domnevam, da zaradi temeljne komodnosti in obchutka premochi ter dejstva, da uradniki radi poenotijo vse, kar se da, pogosto tudi marsikaj, kar ne gre v shablono.

Pa poglejmo v teh dokumentih she posamezne, recimo tako, lepotne napake, ki bi jih bralec ob hitrem branju gotovo spregledal:

Oba sta datirana z istim datumom: 11. september 2002. Drugi dokument Odlochba je bil poslan nekaj dni kasneje. Z odlochbo bi vsekakor lahko malo pochakali, morda bi se izkazalo, da je nepotrebna. Ali pa je bila najava odlochbe odvech. Po nashih aktih odgovarja za zakonitost in strokovnost dela zavoda direktor oziroma odgovorna oseba za zastopanje v. d. dir. zavoda tudi odg. urednik in avtor tega spisa. Ker pa sem bil nekoch tudi vesten uradnik na Kulturni skupnosti Slovenije (leto in mesec ter nich dni, zadnji mesec tako rekoch prisilno), sem se na prvo pismo odzval takoj, zhe 13. septembra 2002. Najprej z elektronsko poshto, ta je bila vrnjena, nato sem poskusil osebno pri gospe Sabini Obranovich, ta je bila na dopustu, cheprav je v pismu recheno, da naj se za dodatne informacije obrachamo izkljuchno nanjo. Nato sem chez dva dni (vmes sta bili sobota in nedelja) oddal papirje (skoraj "popolno vlogo") v vlozhishchu ministrstva. Pa mi uradna vest she ni dala miru in sem naslednjega dne po poshti oddal she tri papirje (enega, tj. moj odgovor oz. priglasitev tretjich). Morda bo vloga Revije SRP zdaj zhe "popolna". Naslednjega dne (17. septembra 2002) pa je bila zavodu zhe vrochena najavljena Odlochba omenjenega vishjega inshpektorja Ivana Pala.

Chemu se razburjati, vse skupaj je normalen birokratski postopek, boste rekli. Jaz pa: Chemu taki toni?

Npr.: Namesto obichajne formulacije za pojasnila "che boste potrebovali dodatne informacije ... " I. P. zapishe: "che boste kljub navodilu potrebovali dodatne informacije". Sposhtovani gospod vishji inshpektor Ivan Pal, tale "kljub navodilu" je zhaljiv. Nobeno navodilo ni popolno, popolne morajo biti vloge prijaviteljev, prosilcev.

Dvomljiva ali vsaj nepreprichljiva je tale razlaga dolochila ZMED: "Morebitno dejstvo, da je bila revija vpisana v evidenco javnih glasil po Zakonu o javnih glasilih, stvari ne spremeni, ker Zakon o medijih v 150. chlenu dolocha, da se morajo glasila, vpisana v evidenci javnih glasil, do 26. maja 2002 vpisati v razvid medijev in torej ne gre za avtomatichno nasledstvo uradne evidence." Glasila se namrech v nobenem primeru ne bodo sama vpisala v novo evidenco, ampak jih bo za to zadolzheni oddelek MK RS. Pa ne gre za slovnichne nejasnosti, ampak za bistvo zadeve. Po tej razlagi bi namrech zanikali pravno kontinuiteto obeh omenjenih zakonov. To pa je nesmiselno, ker bi tako medije izbrisali iz evidence javnih glasil oz. medijev na zelo sporen nachin. Mislim, na ustavno sporen nachin. Ne gre torej za malenkost.

In da koncham zhe predolg spis z inshpektorjevimi nepotrebnimi grozhnjami v Obrazlozhitvi odlochbe, v kateri izborno citira v nashem primeru vrsto nepotrebnih dolochb ZMED:

Npr.: "izdajatelju prepove opravljanje dejavnosti (razshirjanje programskih vsebin prek medija)"

predvsem pa, da "mora zavezanec inshpektorja obvestiti o dejanju, s katerim je izvrshil z odlochbo nalozheno obveznost, t.j. o tem, da je pri Ministrstvu za kulturo vlozhil vlogo za priglasitev medija v razvid medijev."

Ne, sposhtovani gospod vishji inshpektor Ivan Pal, z odlochbo nalozhene obveznosti ne morem izvrshiti, ker sem jo zhe izvrshil po vashem navodilu pred prejemom Odlochbe.

 

Dokaz: Dokument 2: Vpis Revije SRP v razvid medijev

 

Z dolzhnim sposhtovanjem

Rajko Shushtarshich
za zavod: Revija SRP
odg. ur. in v.d. direktorja