Revija SRP 51/52

Just Rugel

 

DVOJNA MERILA
 
 
 
“SKRAJNO KRILO CHECHENSKIH BORCEV ZA SAMOSTOJNOST”
 
 
Tako se zachenja na teletekstu slovenske nacionalne TV aprilsko (29.04.2002) sporochilo o smrti enega od najbolj odioznih mednarodnih teroristov v ruski Checheniji, arabskega najemnika Hattaba, iz chesar lahko sklepamo, da je to uradno stalishche MZZ in nashe politichne elite.

Mnogokrat smo lahko na nashi nacionalni TV videli teroristichno svojat na zachasnem delu na Kavkazu z avtentichnimi posnetki javnega sekanja glav, obglavljanja ranjenih ruskih vojakov, zhivih in pri zavesti, kanibalsko–histerichno poskakovanje z na kol nataknjenimi glavami. Vemo za vpletenost te svojati v svetovno teroristichno drushchino. Vse to pa ne more omajati nadutosti nashe elite, za katero so Rusi vedno a priori "bad boys", Chechenci pa malodane enaki nashim partizanom. Ta zagnanost v navijanju za “chechenske borce za samostojnost” gre celo tako dalech, da prihaja navskrizh z uradnimi stalishchi NATA. Medtem pa je nasha elita vpregla ves drzhavni aparat v dvomljivi projekt vstopa RS v NATO, ki prav zdaj “bije odlochilni boj” z mednarodnim terorizmom, katerega del, po priznanju samih NATO–vcev, so tudi “chechenski borci za samostojnost”.

Protislovna in poniglava zunanja politika nashe elite je skladna z njihovo svetovnonazorsko raztegljivostjo, nekdanji aparatchiki, mozhakarji, tudi kaka dama se najde, ki tvorijo nasho elito, so praktichno vsi dozoreli v chasu, ko je bila na oblasti komunistichna partija, katere chlani so bili in katere platforma je bila protizahodna in protikapitalistichna.

Za to elito torej ni shokanten kamenodobni ritualni umor nemochnega nasprotnika, ki ga teroristi nasladno posnamejo v agitpropovskem slogu na filmski trak, kar smo lahko vechkrat videli na nashi nacionalni TV. Ta je predvajala tudi posnetek, ko Hattab ubija ujetega vojaka ruske federalne vojske, lezhechega na tleh, nemochnega, ranjenega in neoborozhenega.

Samo ob sebi se vzbuja vprashanje: ali nasha elita sploh kaj dá na svojo VERODOSTOJNOST ali pa nas ima za popolne bedake? Verjetno je odgovor na prvo domnevo ne in na drugo da.

(Moskva, april 2002)

 

 
DVOJNA MERILA
 
 
Boris Jezh v sicer odlichnem chlanku z naslovom Kolonializem po italijansko (Delofax, 20. maj 2002) med nashtevanjem sporov o naropanih kulturnih dedishchinah omenja tudi slike, ki so jih Rusi naropali v Nemchiji.

V odstavku pred tem pa se she sprashuje, kdo je koga napadel, ko obravnava dvolichen odnos Italije do te problematike. In res, kdo je koga napadel? Po logiki novinarja Jezha je ZSSR 22. junija 1941 napadla Nemchijo, oblegala Berlin, potem dozhivela vrsto tezhkih porazov in se z nagrabljenimi umetninami umaknila nazaj na svoje ozemlje.

Che tako sprevrachajo zgodovino novinarji, ki so bili sodobniki grozovite II. svetovne vojne, potem smo res lahko zaskrbljeni. In se ne smemo chuditi, da imajo sosedi Italijani zmeshane pojme o tej vojni, da so mnogi med njimi slovenofobi. Kot so ochitno med nami rusofobi.

Za Drushtvo dr. Franceta Presherna za promocijo stikov med Slovenijo in Rusijo,
Just Rugel

(Moskva, maj 2002)