Revija SRP 49/50
 
Revija SRP
Urednishtvo
e.m. urednishtvo@revijasrp.si
i.a. http://www.revijasrp.si
Ljubljana, 3. april 2002

 

ODPRTA VPRASHANJA V

MICROSOFT D.O.O.
Shmartinska cesta 140, Ljubljana

Sposhtovani gospod Grega Kukec, direktor Microsoftove podruzhnice za Slovenijo

 

Doslej smo tako ali drugache (v odprtih in zaprtih pismih) vprashali, kaj lahko storimo za slovenski "pravopisni chrkopis", zhe kar nekaj kljuchnih institucij v Republiki Sloveniji, in jih prosili za sodelovanje v projektu Bohorichica. Odgovor je bil kar se dá enoten. To je – brez odgovora. Pa smo zacheli znova, pri kljuchnih slovenskih institucijah, o katerih smo menili, da se zavedajo pomembnosti problema, ki sem nam zastavlja, ker bolj kot druge slovenske institucije sooblikujejo narodovo identiteto ali pa so narodu zavezane: SLOVENSKI AKADEMIJI ZNANOSTI IN UMETNOSTI, SLOVENSKEMU PARLAMENTU, INSTITUTU JOZHEF STEFAN, ZAVODU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA SHOLSTVO.

Tudi to pot je bil odziv institucij enoten – brez odgovora. Odzvali pa so se nekateri posamezniki, ki se jim je enako kot nam ali zhe pred nami zastavilo vprashanje slovenskega chrkopisa. Nekatera pisma smo objavili v zborniku Bohorichica (Zbornik Revije SRP 2001), ki smo ga izdali v knjizhni in elektronski inachici.

 

Kratek povzetek nashih prichakovanj, tistih, ki morda zanimajo tudi Vas na Microsoftu /podruzhnici za Slovenijo/:

Od SAZU smo prichakovali, da bo v sodelovanju z rachunalnishkimi podjetji izdala rachunalnishki slovar – Chrkovalnik slovenskega jezika.

Od SLOVENSKEGA PARLAMENTA, drzhavnozborske delovne skupine za jezikovno nachrtovanje, smo prichakovali vsaj odgovor na vprashanje:

Kako je mogoche predlagati zakon o rabi slovenshchine kot uradnega jezika (v Republiki Sloveniji), ne da bi se dotaknili problema, kako naj se slovenshchina pishe – po novem zakonu?

Od INSTITUTA JOZHEF STEFAN vsaj odgovor na vprashanje: kako da so ali zakaj so potihnile pobude znanstvenikov – rachunalnicharjev na IJS, ki so zhe veliko pred nami predlagali latinichni nachin zapisovanja sichnikov in shumnikov na internetu?

Od ZAVODA RS ZA SHOLSTVO pa she prichakujemo odgovor na vprashanje: Kdo je odgovoren za malichenje slovenshchine, v internetnem dopisovanju otrok v nashi dezheli?

KAJ TOREJ PRICHAKUJEMO ALI ZHELIMO OD VAS, DIREKTORJA MICROSOFTA – PODRUZHNICE ZA SLOVENIJO?

Le odgovor na dve konkretni vprashanji. Kakshno je Vashe stalishche glede:

1 – MOZHNOSTI IZDELAVE KOMPLEKSNEGA CHRKOVALNIKA SLOVENSKEGA JEZIKA V BOHORICHICI (NJEGOVE VKLJUCHITVE V SLOVENSKI WINDOWS)?

Ugovor, chesh da tako prehitevamo oz. prejudiciramo rabo uradnega chrkopisa na internetu (doma v Sloveniji in na svetovnem spletu), zavrachamo. Pojasnilo za nasho drznost je, da je problem slovenskega chrkopisa prevech aktualen in perech, da bi lahko le chakali in chakali na strahovito pochasen odziv nashih, za ta vprashanja zadolzhenih institucij. (Zhe uveljavljena raba sichnikov namesto shumnikov v internetnem dopisovanju je namrech dosti vechji, da ne rechemo razdiralen, poseg v slovenski jezik kot pa predlagana latinichna reshitev z bohorichico.)

Drugo vprashanje pa je kljuchno, zastavljamo ga kot zakljuchno vprashanje nashe Vprashalnice tudi vsem, ki si bodo morda nekoch kasneje prizadevali za nasho narodno samobitnost – samozavest:

2 – ALI MENITE, DA SMO Z PREVZEMOM GAJICE SLOVENCI DOKONCHNO — ZA VSELEJ RESHILI PROBLEM "SVOJE" PISAVE?

Na internetnem naslovu http://www.revijasrp.si objavljamo celotno dejavnost zavoda Revija SRP (vse natisnjene knjige in revije so tudi na internetu – elektronskem viru publiciranja) v latinichni pisavi bohorichici. V zborniku BOHORICHICA je podana podrobnejsha utemeljitev bohorichice kot mogochega sodobnega slovenskega chrkopisa, kakor tudi zgodovinski pregled problema slovenske pisave.

Priloge:
– Zbornik BOHORICHICA
– Revija SRP 41/42; 45/46; 47/48
 
S sposhtovanjem
za urednishtvo Revije SRP
Rajko Shushtarshich – odg. ur.