Revija SRP 49/50

Just Rugel

 

STOPNJA SVETOVNONAZORSKE RAZTEGLJIVOSTI SLOVENSKEGA RAZUMNIKA

 

Torej, dr. Antonu Beblerju, roj. 1937, diplomatu, avtorju novuma Marksizem in vojashtvo, sinu narodnega heroja Alesha Beblerja itd. gre zaupati, ko z vnemo, ki zasluzhi boljsho uporabo, apologetsko, torej docela nekritichno, hvali Nato in njegovo shiritev na vzhod. Igorju Mekinu pa odreka pravico sploh govoriti javno o Natu ("Kamor gre bik, gre tudi shtrik", Mladina, sht. 47), ko (dis-) kvalificira chloveka po njegovi druzhinski pripadnosti. Leta, ki odlochilno oblikujejo poglede in svetovni nazor, so zhe zdavnaj za dr. Beblerjem, torej o kakshnem ideoloshkem "salto mortale" ni mogoche govoriti, opravka imamo z oportunistom par ex?ellence, napihnjenim s podatki in napuhom izvezhbanega propagandista in lobista chesarkoli, samo ne nachelnih stalishch. Marksist, branilec revolucionarnega terorja, samoupravnega socializma, drzhavne lastnine, enorazredne druzhbe in razredne nestrpnosti, zdaj gorechi pristash vsega tistega, kar je napadal chetrt stoletja, ki naj bi sluzhil “z vero in pravdo” Natu, organizaciji, ki je bila ustanovljena uradno z enim samim ciljem – zadrzhevati shirjenje komunizma in ga nazadnje unichiti v svetovnem merilu. Tisti komunizem, ki ga je vsaj chetrt stoletja svojega odraslega zhivljenja utemeljeval, utrjeval, nasilno uvajal in branil ta "politolog, diplomat, publicist" (Leksikon, CZ).

Spominjamo se, da so bile pri nas uteleshenje hudicha ZDA, potem so to mesto zasedale izmenichno ZDA in ZSSR, zadnja leta pa nam nobene izbire ni pustil povampirjeni srbski nacionalizem, sicer pa vse slabo pooseblja Rusija in jasno vsi nasprotniki ZDA oz. Nata.

V vzvishenem, shkodozheljnem udrihanju po Rusiji, she prej pa po ZSSR, smo si Slovenci postavili neslaven spomenik nadutosti, samovshechnosti, poniglavosti in nesimpatichne premetenosti, prej iz pozicije ekvidistanchnega sesanja obeh velesil, danes pa kot zhenirano stopicajochi pred vrati zahodnih vojashko-politichnih zvez. Temu primerno je bilo tudi pisanje o Rusiji, ki je v nashih medijih predstavljena kot margina. Nashi moskovski dopisniki so prehodili pot od apela, zashifriranega v tekstu Bojte se Rusov, prek povzdigovanja v medijih o preshvercani ruski ovcharki in shchurkasto-podganjih opisov ruske prestolnice do zhe prav neokusnega navijashtva v prid nadaljnjega razpada ruske drzhave. Prej pod krinko neuvrshchenosti, zdaj za mogochnim hrbtom Nata. Nekam so presahnile v nashih medijih ode chechenskim "upornikom" (v Checheniji bo za Bin Ladna najvarneje, tam bo zunaj dosega komandosov in bomb Nata).

Dr. Bebler se v zgoraj navedenem chlanku demagoshko sklicuje na javno opredelitev slovenskega ljudstva za vstop v EU in Nato, torej da imajo nashi politiki kar mandat za chimprejshnjo vkljuchitev v oboje. V zgodovini imamo nichkoliko primerov, ko se s pomochjo manipulacije druzhbene zavesti izsilijo zazheleni rezultati. Najbolj znana primera iz novejshe evropske zgodovine sta prihod Hitlerja na oblast po demokratichni proceduri ter volitve 17. marca 1991 v ZSSR, ko se je na vsenarodnem referendumu o prihodnosti drzhave vech kot 70% (v Ukrajini pa 80%!) volivcev opredelilo za nadaljnje reforme in za ohranitev ZSSR, chez devet mesecev – 1. decembra 1991 - pa se je okoli 90% volivcev na ukrajinskem referendumu zavzelo za neodvisno Ukrajino. Srbski vozhd je bil tudi (vechkrat) demokratichno izvoljen predsednik.

Zamolchevanje neprekinjene slovenske drzhavnosti je pri nas razvilo sindrom odpora do drzhavotvornih narodov, posebej do tistih z ogromno geopolitichno odgovornostjo, med katerimi she posebej izstopa Rusija. Che bi se bolj zavedali, da smo habsburshki imperij tudi mi prizadevno in tvorno soustvarjali (kot smo tudi balkanskega), bi ne imeli take averzije do mogochne drzhave, imperija, na EU pa bi gledali brez posebne evforije.

Hiperkritichnost, neuravnotezhenost in nenaklonjenost do vsega ruskega prevladuje v vechini porochanja iz Rusije, marljivo pa ga dopolnjujejo praktichno vsi tisti, ki pri nas pishejo o najvechji (slovanski) drzhavi na svetu na osnovi teh porochil in zahodnih virov.

Dr. Bebler, che se vrnem, v zgoraj omenjenem chlanku obnavlja tezo, da shiritev Nata na vzhod ne ogrozha ruskih interesov. Torej, che bo lepega dne Ukrajina v amerishki orbiti, bo vse lepo in prav, che pa bo v ruski ali bo celo del nove federacije "troedinega" naroda, se bo dr. Beblerju strashno zamerilo. V Ukrajini pa zhivi najmanj osem milijonov etnichnih Rusov, in to na ozemlju, ki je vedno pripadalo Rusiji, vsekakor pa nikoli Ukrajini. Kot ji tudi nikoli ni pripadal Krim, ki pa si ga je Ukrajina pohlepno in pri hujskashki podpori Nata prisvojila, tam z Natom tudi zhe izvedla manevre, predvsem pa sistematichno zatira legitimne pravice vechinskega ruskega prebivalstva polotoka. Sicer zhivi zunaj Ruske federacije petnajst milijonov Rusov, ki so po zaslugi neodgovornih ruskih "demokratov" chez noch postali kar tujci z vsemi, iz tega izvirajochimi posledicami. Kdo, che ne prav mi Slovenci, bi moral imeti vsaj tukaj kanchek razumevanja za te Ruse, saj se je nam samim nekaj podobnega godilo po prvi svetovni vojni.

Ne razumem tudi, zakaj dr. Bebler v svojem repliciranju Igorju Mekinu stalno dela primerjave z varshavskim paktom, ki je preminil pred desetimi leti in torej ni dejavnik pri danashnji oceni Nata. Zhongliranje z kopico podatkov, nastrganih iz propagandnih broshur Nata in interneta, nachrtno zamegljuje bistvo vprashanja. In to je: kam nas, Slovence, pelje vkljuchitev v ekspanzionistichno, svetovnoredarsko in torej vojnonevarno politiko Nata. Od predsednika Zdruzhenja Atlantskega sveta Slovenije dr. Beblerja ochitno ne moremo prichakovati nepristranske in trezne analize, ki bi omogochila slovenski javnosti bolje razumeti, kaj vse je v igri, kje se lahko resno zatakne, predvsem pa doumeti geopolitichno ozadje svetovnih procesov. Naj zakljuchim z naslednjo nesporno ugotovitvijo: za ruskega chloveka grozhnja obstoju njegove civilizacije prihaja predvsem in redno z Zahoda. Od shvedskega vdora, krizharskih pohodov, poljske okupacije Moskve prek napoleonovske kampanje (Francozov 40%), prve svetovne vojne z nachrtno kontaminacijo Rusije z bacilom (zahodne prevratne ideologije) komunizma do druge svetovne vojne, ko je vsa Evropa tako ali drugache sodelovala v pohodu na Rusijo (vech Francozov je padlo na vzhodni fronti kot v vrstah odpora nacizmu), na vse to pa se lepo navezuje danashnja ekspanzija Nata.

 

_____
Op. ur.: S prispevkom, ki ga je avtor poslal urednishtvu za objavo, v nashi reviji ne odpiramo polemike o vkljuchitvi Slovenije v Atlantski pakt (Nato), marvech nas zanima naslovna tema: Svetovnonazorska raztegljivost slovenskega razumnika (Nashi inteligenci naslavljamo vprashanje: Ali vam konsistentnost v osebni vrednotni orientaciji ali nazorski opredelitvi sploh she kaj pomeni?)