Revija SRP 49/50

Franko Bushić

 

STAREC IN MORJE

 

Vukovar je bil mestece na Vuki, v katerem ni zhivel starec Santiago, temvech Vujo Vukman. A tudi Vujo je bil kakor Santiago starec in predvsem ribich. Vse svoje zhivljenje je lovil ribe, v glavnem rechne, na Donavi, Savi, pa tudi drugje, che je utegnil. No, Vuja so mochi zhe zapushchale, a mu ni uspelo, da bi uresnichil svoj zhivljenjski cilj, ni mu uspelo, da bi ujel ribo svojega zhivljenja – VELIKO RIBO.

Vujo pa se ni dal in ni hotel umreti, dokler je ne ulovi. Zato se je nekega dne odlochil za skrajnost. Prodal je svojo ne ravno ribishko hisho, orno zemljo, neosedlane vrance, vse za marke, in sedel v svojega novega mercedesa, ki ga je zasluzhil s krajo in prodajo krapov iz zashchitene ribogojnice, treba je pach zhiveti, kaj chesh. Napotil se je Vujo na morje, saj kam pa naj bi shel, le kje so vechje ribe kot na morju.

Prispel je v Split. She istega vechera je pripravil svojo ribishko palico in odshel v diskoteko Metropolis, ker je bil slishal, da tja zahajajo najvechje ribe v Dalmaciji. In ko se je pojavil v diskoteki, tak Vujo, stari ribich s clinteastwoodovskim pogledom, z dvema kot prst debelima zlatima verizhicama okoli vratu, kraljevski ornament, s po dvema zapestnicama na vsaki roki in s po dvema prstanoma na vsakem prstu, s precej veliko ribishko palico, ki se je nakazovala pod ozkimi hlachami, se je vsem ribam zachelo “megliti”.

Vujo je videl, da te morske ribe niti niso kaj posebnega in da pravzaprav sploh niso velike ribe, che padajo na tako nizke vabe. No, kar je, pach je. Vujo je hotel veliko ribo in se je od vseh, ki so pozhirale njegove vabe, odlochil za najvechjo: za vitko plavolasko z nogami do vratu, prsi petica plus, pete 20 cm. Pa ji je rekel Vujo:

– Hej, ribica, bi se malo zapeljala z mojim mercedesom, bova shla do Vukovarja, da te pokazhem drugim ribichem, pa se bova drstila in pochela she marsikaj?

– Ampak, bratec, kako si ti smeshen! Ti si pravi norchek! S tabo bi shla kamorkoli.

Takoj ko sta se malo oddaljila od Splita, nekje pri Podstrani, je plavolaska rekla Vuju, da bi rada malo grizljala njegovo palico, potem mu je pokazala primerno mesto v mraku, kjer naj parkira, in odpela svoj modrc pet plus. A Vujo je, ko je zagledal tolikshne seske, skoraj padel v nezavest. Ni se she znashel, ko sta zraven njiju obstala avtomobila, prepolna poldivjih domorodcev. Izvlekli so Vuja iz mercedesa in ga zacheli tolchi. Revezh se je branil z rokami in nogami in z vesli, toda morskih psov je bila cela jata. Obvladali so ga, sneli vse zlato z njega, mu vzeli ves denar, odpeljali mercedes, pa tudi plavolaska je srechna odplavala z njimi. Vse kar mu je ostalo, je bil plavolaskin modrc, ki ga je krchevito stiskal v roki.

Ko se je Vujo po nekaj dneh z avtostopom vrnil v Vukovar, je vsem pokazal veliki modrc. Vsi so videli, kolikshno ribo je Vujo ulovil, in izkazali so zasluzheno chast starcu.

 

(iz hrv. prev. I. Antich)