Revija SRP 49/50
 

Microsoft

 

Microsoft d.o.o., Ljubljana
Shmartinska c. 140
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: 386 (0)1 5484 100
Fax: 386 (0)1 5484 122
http: //www. microsoft.com/slovenija/

 

Revija SRP
Prazhakova 13
1000 Ljubljana

Ljubljana, 11. april 2002

Sposhtovani,

Naj skusham na kratko odgovoriti na vasha vprashanja:

Chrkovalniki obichajno niso vkljucheni v operacijski sistem, temvech so sestavni del ali dodatek urejevalnika besedil. Nash urejevalnik besedil Microsoft Word vsebuje med drugim tudi chrkovalnik slovenskega jezika. Verjetno ni potrebno omenjati, da vsak sodoben urejevalnik besedila omogocha tudi zamenjavo vseh pojavitev dolochenega niza znakov. Z uporabo obstojechega slovenskega chrkovalnika, programa Visual Basic for Applications in drugih programskih razshiritev lahko vsak programer v programu Microsoft Word implementira pretvornik, kot tudi chrkovalnik slovenskega jezika v Bohorichici.

Vprashanje shumnikov na rachunalnikih postaja zgodovina, programska oprema sodobnih rachunalnikov temelji na standardu Unicode (http://www.unicode.org/), ki omogocha uporabo in prikaz shtevilnih chrkopisov, matematichnih, glasbenih in tehnichnih simbolov. Danes ves rachunalnishki svet podpira standard Unicode, tudi Microsoft. Pravi naslov in avtoriteta za sprejemanje novih chrkopisov in sestavljenih chrk je organizacija Unicode.

Nasha vizija je razvoj programske opreme, ki ljudem omogocha in lajsha delo in komuniciranje v kateremkoli jeziku, kjerkoli in kadarkoli.

Lep pozdrav,

za Microsoft d.o.o.
Erik Ushaj, SPM programski vodja za Windows