Revija SRP 47/48

Revija SRP
Urednishtvo
 
e.m. urednishtvo@revijasrp.si
i.a. http://www.revijasrp.si
Ljubljana, 29. novembra 2001

 

ODPRTA VPRASHANJA III

INSTITUTU JOZHEF STEFAN
Jamova cesta 39, Ljubljana

 

Sposhtovani gospod Vito Turk, direktor Instituta Jozhef Stefan

 

 

Doslej smo tako ali drugache (v odprtih in zaprtih pismih) vprashali, kaj lahko storimo za slovenski "pravopisni chrkopis" zhe kar nekaj kljuchnih institucij v Republiki Sloveniji in jih prosili za sodelovanje v projektu Bohorichica. Odgovor je bil kar se dá enoten. To je – brez odgovora. Pa smo zacheli znova, pri slovenskih institucijah, o katerih menimo, da se zavedajo pomembnosti problema, ki sem nam zastavlja.

Zanima nas, kaj in kako lahko narodove institucije prispevajo k reshitvi problema zapisovanja slovenskih glasov, besed? Posebej pereche je vprashanje pravilnega ali, che hochete, zakonitega ali dogovor(je)no sprejetega zapisovanja slovenskih imen in priimkov na internetu. Vprashalnik o bohorichici naslavljamo kot odprto pismo predvsem na slovenske kulturne institucije, in tudi drugim, ki sooblikujejo narodovo identiteto ali pa so narodu zavezane! (povzetek iz uvoda vprashalnika slovenskim institucijam).

Utegnil bi kdo vprashati, zakaj sprashujemo o tem ravno Vas in znanstveno institucijo naravoslovne usmeritve Institut Jozhef Stefan ("Inshtitut Jozhef Shtefan"), in to zhe kar kot tretjo institucijo v Sloveniji?

Zhe pred leti sem ugotovil (naj se citiram: Raziskava o raziskovanju, Ljubljana, marec 1983): “Osnovni konflikt znanosti na sistemskem nivoju je, da znanost ne more pristati na sistemske omejitve. Slovenske znanosti ni! Je le znanost na Slovenskem, in to abnormalno malo avtonomne znanosti.” Vmes se je zgodilo marsikaj, med drugim tudi vojna za Slovenijo, in znanstveniki Instituta Jozhef Stefan so se odlochno, morda tudi odlochilno zavzeli za slovenstvo in samostojno Slovenijo.

Drugi razlog je, da zhelimo za zgodovinski spomin zabelezhiti vse, ki so se pred nami ukvarjali s tem problemom, in njihov prispevek vkljuchiti v zbornik Bohorichica 2001. Zhal le neformalno oz. nepotrjeno vemo oz. smo seznanjeni tudi z domnevnim dejstvom, da so prav znanstveniki – rachunalnikarji na vashem institutu zhe veliko pred nami predlagali latinichni nachin zapisovanja sichnikov in shumnikov na internetu. Potem pa, kot po navadi, in vechinoma, je vse potihnilo, vsaj v javnosti ali v dometu moje in nashe informiranosti. V tem primeru se she posebej opravichujem. Menda so odlochujochi v nashem prejshnjem sisemu to razumeli kot napad na "bratsvo in jedinstvo", tako mi je bilo recheno. Ostale so govorice. Resnichno sem radoveden, ali jih lahko potrdimo ali zavrzhemo.

 

1 – KAJ MENITE DANES, PO KATEREM NACHELU – LATINICHNEM ALI CIRILICHNEM – NAJ PISHEMO SLOVENCI?

1.1 – (PODVPRASHANJIE): ALI SODIJO ZNAKI Č, Š, Ž, Ć, Đ NA SLOVENSKO TIPKOVNICO (ALI NAJ JIH VRNEMO, PUSTIMO NA YU–TIPKOVNICAH)?

 

Kot direktorja Instituta Jozhef Stefan Vas prosimo, da vprashalnik posredujete zadolzhenim za reshevanje zadeve oz. za odgovore na ti nashi vprashanji, in vprashanja, ki jih poshilajmo v vprashalniku. Veseli bomo tudi morebitnih mnenj o problemih, zastavljenih v vprashanjih predhodnima institucijama, ker se tichejo nas vseh. V nasprotnem primeru bomo veseli vsaj tvorne zavrnitve neutemeljenih oz. neupravichenih vprashanj po mnenju pristojnih na Institutu Jozhef Stefan.

Tudi dosedanje odprte oz. javne odgovore zadolzhenih na Odprta vprashanja I in II bi vam poslali, oz. bi jih objavili, ko bi jih imeli. Imamo le vljudnostno pismo preds. slovenskega parlamenta Boruta Pahorja, ki ne zadeva vsebine vprashanj. Upamo, da vam bomo kmalu lahko poslali natisnjen zbornik Bohorichica 1/2001. Za sedaj si ga lahko ogledate na internetnem naslovu: http://www.revijasrp.si, objavljamo ga sproti, tako kot nastaja.

 

Priloge:
– VPRASHALNIKA O BOHORICHICI
Revija SRP 41/42; 45/46

 

S sposhtovanjem

za urednishtvo Revije SRP
Rajko Shushtarshich – odg. ur.