Revija SRP 47/48

Cene Avgushtin

 

O FOTOGRAFSKEM OPUSU CVETA ZLATETA

 

Za fotografskim opusom Cveta Zlateta, za slikovito in ekspresivno pojavnostjo njegovih figur in interierov, chutimo roko slikarja. Na bolj ali manj podobnem prizorishchu se pojavljajo in zopet izginjajo fignre, ovite v pramene dima, izgorevajoche zdaj v svetlobi, zdaj utapljajoche se v mraku. Chutimo, kako zavese dima prehajajo z ene slike na drugo, kako svetloba v posameznih razdelkih interiera tone in se zopet rojeva, kako se zamegljeni obrazi in telesa ishchejo v prostoru, kako na koncu ostane le samota, zmagovalka nad ljudmi in luchjo, ki jo izbranci nosijo v svojih razzharjenih obrazih.

Minevanje in zopetno rojevanje, zhivljenje in smrt sta nepogreshljivi sestavini Zlatetove fotografije. Ne vemo, katera komponenta je mochnejsha. Vsekakor je nenehna prisotnost razpadanja in spreminjanja tisto pochelo v Zlatetovem fotografskem delu, ki hoche za vsako ceno izkljuchiti iz igre zhivljenje, pa se mu le-to na vso moch upira. Kadaver trohni in trohnoba sili iz razpadajoche preobleke. Tu ni nobenega upanja vech. Tudi obleka je mrtvo polozhena na obrabljena lesena tla, kot bi jo pravkar slekli z mrlicha. Iz skrinje se vsiplje v shiroke gube nabrano grobo platno, brez leska se kopichi po tleh, spominja na drobovje, ki ohlapno polzi iz telesa. Pa vendar ni vsega konec. Svetloba, ki pada na razgiban obris gole zhenske, svetla oblichja fantov in deklet, ki sedijo pri mizi, njihova telesa, obrazi in dlani, ki segajo v prostor, grabijo zhivljenje, ishchejo luch, ki ne prihaja le iz drobnega vira nekje v prostoru, temvech tudi iz ustvarjalchevih, z upanjem napolnjenih rok.

 
____
Cveto Zlate je bil rojen 1. marca 1955 v Vogljah pri Kranju. Leta 1977 je diplomiral na Akademiji za likovno uumetnost v Ljubljani, kjer je leta 1980 konchal tudi specialko za slikarstvo. Leta 1976 je prejel shtudentsko Preshernovo nagrado. Kot svobodni umetnik se ukvarja z grafiko, fotografijo, uporabno grafiko. Zhivi in dela v rojstnem kraju. Od leta 1971 samostojno razstavlja doma in se udelezhuje skupinskih razstav doma in v tujini. Za svoje delo je prejel vech nagrad in priznanj.