Revija SRP 43/44

Shtefan Oshtir

Kranj, 12. februarja 2001

 

VPRASHALNIK O BOHORICHICI

 

Sposhtovani urednik, poshiljam Vam odgovore na Vash vprashalnik v SRPu 41/42.
Odgovori na prva tri vprashanja so: DA.
Na 4. vprashanje pa jasno odgovarjam: BOHORICHICA.
Zhelim Vam sporochiti she naslednje:

Pred kakshnimi 20 leti mi je uchitelj umetnostne zgodovine na Srednji mlekarski in kmetijski sholi v Kranju gospod Janez Mochnik potarnal, da je za aranzherje gajica neestetska. Ob zachetku uporabe e-poshte v Gorenjski mlekarni, morda pred petimi leti, mi je gospa direktorica Ivana Valjavcheva narochila, naj ne uporabljam shumnikov, ker je prejemala moja sporochila s podpisom Sca:rontefan namesto Shtefan. Zhe takrat sem se odlochil, da zachnem v elektronskih sporochilih uporabljati "posodobljeno bohorichico", ki sem jo sam zase tako tudi imenoval. Nekateri kolegi so me zato blago zbadali, da pishem v "oshtirichici". Potem sem zaradi aktualnosti zadeve zachel vrtati pri mojih znancih na Uradu za meroslovje in standardizacijo v Ljubljani, pa pri dveh mlajshih profesorjih na Filozofski fakulteti, in celo v centrali Ministrstva za notranje zadeve (ker imam v potnem listu vpisano: sstefan osstir). Rezultat je bil preprosto nichev. Oba profesorja sta poudarjala nujnost, da tehniki, torej ne slovenisti, reshijo problem pisave shumnikov. Povedala sta, da prichakujeta skorajshnjo uvedbo sistema pisave unicode, ki bo dokonchno reshil problem vseh razlichnih svetovnih pisav. Tomazh Savodnik, urednik revije Moj mikro, ki je napisal aktualen chlanek v tej reviji zhe leta 1997, mi na vprashanje o kontaktni osebi za bohorichico zhal ni odgovoril. V Delu sem potem pred dobrim letom opazil chlanchich o dejavnosti Revije SRP. Zato sem poklical gospoda Shushtarshicha in od takrat dalje po medmrezhju stalno spremljam Vasho revijo. Ob tej priliki se Vam zhelim zahvaliti za trud. Prichakujem, da boste z vztrajnostjo le premaknili pishmeuhovce na slovenistiki in z njo vsaj del slovenske javnosti.

Lepo pozdravljeni!

_______
V pismu urednishtvu SRPa 4.3. 2001 g. Shtefan Oshtir pishe tudi: "Zanimivo se mi zdi, da so Rusi prevzeli pisanje svojih imen - na primer za angleshko govorno podrochje - v obliki, kot jo predlagate Vi. Na zgoshchenki iz leta 1994 pishe: Chopin, Piano Concertos, Larisa Shilovskaya; recording engineer: E. Shakhnazarian." (Op. ur.)

 

 

PISMO
 
(o bohorichici iz leta 1997)
 
 
Sposhtovani gospod Savodnik,

 

z navdushenjem sem prebral v reviji Moj mikro, shtev. VII/VIII 1997, Vash uvodnik in chlanek gospoda Andreja Orla Billg, Primozht, Francep, Janezb in 蚞 v rubriki Ceterum censeo ... Obema chestitam.

Eppur si muove!

Pred dobrim letom dni sem predlagal Inshtitutu za slovenski jezik Frana Ramovsha pri SAZU, naj bi vendar iz chisto praktichnih razlogov vsaj dopustili uporabo bohorichice ob she vedno veljavni gajici. Moj predlog ni bil resno sprejet, o chemer pa pishete tudi Vi na koncu prvega odstavka Vashega uvodnika.

Najbolj zanimivo se mi zdi, da se uporaba bohorichice odklanja kot nekaj novega, cheprav je stara slovenska pisava. Preprosto ne vidim nobenega razloga za njeno odklanjanje. Najenostavnejsha bi bila kohabitacija bohorichice z gajico, prihodnost pa bo pokazala, katera je ustreznejsha. Ravno hitro shirjenje elektronskega sporochanja naravnost kliche po odlochnem reshevanju te zadeve.

Zhe pred vech leti mi je neki uchitelj aranzhiranja na trgovski sholi tarnal, da shumniki za njegovo delo niso simpatichni znaki. Takrat sem mu predlagal, naj poskusi z bohorichico, vendar ga nisem mogel preprichati, da bi shel na samostojno pot.

Prosim Vas in gospoda Orla, da mi sporochite naslov tiste ljubljanske skupine, ki si prizadeva za uvajanje bohorichice v rachunalnishtvu. Zelo rad bi se z njo povezal.

 

Lepo Vas pozdravlja,
Shtefan Oshtir, dipl. ing.,

Kranj, 19. avgusta 1997.

 
_______
Op. ur.: Pismo g. Shtefana Oshtirja je bilo za nasho raziskavo oz. odkrivanje dosedanjih prizadevanj za uvajanje bohorichice na Slovenskem, posebej v rachunalnishtvu, kljuchno. Tako smo nashli po nashem mnenju dva pomembna prispevka o bohorichici na Slovenskem in tudi za Zbornik Bohorichica 2001. Pochasi, a vztrajno bomo tako skushali izbrskasti izpod preproge tudi druge, tiste, ki so se pred nami zavzemali za modernizirano bohorichico.