Revija SRP 41/42

Ivo Antich

 

VIRTUOZ ( CHASOPISNE) RISBE
(Slikar in karikaturist Branko Zinauer)
 

Med pomembna, pionirska, a razmeroma pozabljena imena slovenske karikature in mladinske (tudi stripske ali slikanishke) ilustracije vsekakor sodi Branko Zinauer; o njem bi bilo celo mogoche rechi, da je nekakshna polpozabljena, zamolchana legenda populistichne, v shirsho publicistiko in zhurnalizem usmerjene veje mariborske likovne ustvarjalnosti (iz Maribora sta npr. tudi izvrstni karikaturist Bozho Kos in v Zagrebu zhivechi mojster stripa Julio RadiloviŠ).

Akademski slikar prof. Branko Zinauer je bil rojen 31. dec. 1918 v Sv. Jakobu v Slov. goricah; oche je bil sholski upravitelj. Druzhina se je preselila v Maribor, kjer je Branko l937 maturiral na realki. 1941 je diplomiral na likovni akademiji v Zagrebu; julija istega leta je bil zaradi naprednega politichnega delovanja aretiran in je vech mesecev prezhivel v ustashkih zaporih; po izpustitvi je bil nekaj chasa pri bratu v Zemunu, nato je sodeloval z OF na Dolenjskem. Po l945 je zhivel v Mariboru kot srednjesholski profesor likovnega pouka. Umrl je (po zahrbtni bolezni) 10. dec. 1968.

Za Zinauerjev opus sta znachilna realizem in risba; zvestoba prvemu ga je obdrzhala zunaj tokov modernizma, zvestoba risbi je potisnila v ozadje slikarstvo (zadrzhana poetichnost portretov in krajin v olju, akvarelu, pastelu, svinchniku). Zhe kot shtudent je bil najboljshi karikaturist satirichnega "Totega lista" (Maribor, od 1938); z vechslikovnimi shalami se je blizhal stripu (prim. "Izviren strip o paradnem koraku", TL 1939/2). V povojnem dnevniku "Vecher" je vech let risal stripske slikanice (tekst pod slikami) po sochasnih zgledih Mustra v "Slov. porochevalcu". Kot karikaturist in ilustrator (npr. serija "ChB zvezki") je zgodaj izoblikoval svoj v ekspresiji zadrzhan, tehnichno korekten stil zanesljivih, sklenjenih, kombiniranih linij z obchasno uporabo poltonov (raster); v stripski slikanici ni razvil izrazitejshe karakterizacije likov.