Revija SRP 39/40

Lev Detela

 

"ZHENSKI ROMAN"

V FRANCIJI ZHIVECHE KANADSKE PISATELJICE

 

Nancy Huston: INSTRUMENTS DES TÉNEBRES,
nemshki prevod: INSTRUMENTE DER FINSTERNIS.
Zalozhba BLT (Luebbe), Bergisch Gladbach 2000, 317 strani

Naslov romana Instruments des ténebres je dvoumen. Orodja teme so hkrati lahko inshtrumenti – ali glasbila – mrachnjashtva. Prav to je namrech ena od osnovnih tem prichujochega romana v Calgaryju v Kanadi leta 1953 rojene pisateljice Nancy Huston. Zhena mednarodno znanega bolgarskega znanstvenika in avtorja Tzvetana Todorova zhivi zhe od svojega dvajsetega leta v Franciji in pishe v francoshchini. Objavila je vech romanov in esejev ter prejela nekaj literarnih nagrad, za prichujochi roman, ki je leta 1996 izshel v francoskem izvirniku, zdaj pa med drugim tudi v nemshkem prevodu, Prix Goncourt des lycéens in Prix du Livre Inter. Nemshko izdajo knjige je podprl tudi Canada Council for the Arts.

Pravzaprav gre za dve samostojni zgodbi v eni knjigi: za dnevnishke zapise emancipirane mlade pisateljice Nade, ki sproti pishe zgodovinsko pripoved o tezhki usodi dvojchkov, deklice Barbe in dechka Barnabéja, v Franciji v chasu kralja Ludvika XIV. V ospredju je "zhensko vprashanje", tezhka usoda zhensk v mrachnjashki Franciji 18. stoletja. Nancy Huston opisuje predvsem vsakdanje zhivljenje, praznoverje, sovrashtvo do tujcev in drugache mislechih (oziroma verujochih), tezhka dela, ki jih morajo opravljati popolnoma nezashchitene neprivilegirane zhenske, ki so poleg tega na milost in nemilost prepushchene samovolji moshkih.

Izkorishchana in zlorabljena Barbe (njena mati je umrla na porodu s carskim rezom, dvojchka, ki ju je rodila, pa sta bila izpostavljena tezhki usodi, zelo tipichni pri podobnih primerih v tistih chasih) sluzhi kot dekla pri premozhnih kmetih in zanosi z gospodarjem. Otroka skusha "odpraviti", vendar svojega dejanja ne more zakriti. Oblasti jo na podlagi ovadbe obtozhijo umora, povrh pa she charovnishtva in obsodijo na smrt. Njena chudezhna reshitev, ki jo ob koncu dozhivi presenecheni bralec, je delo feministichno usmerjene pisateljice Nancy Huston in njene izmishljene avtorice zgodbe o Barbe Nade. S pomochjo kompliciranih perspektiv in kompleksnih zarisov vechsmernega dogajanja v zgodovinski pripovedi in v paralelno objavljenem dnevniku iz sodobnosti je nastal literarno zanimiv preplet razlichnih zhanrov in vsebin. Za nas v Sloveniji je dodatno zanimivo, da se avtorica dnevnika Nada v svojih zapiskih na veliko ukvarja tudi z "demonichno" glasbo sveta – in she posebej razchlenjuje znano Zlodejevo sonato v Piranu rojenega Giuseppeja Tartinija.

Drugache pa ta dnevnik "iz sodobnega zhivljenja" moderne umetnice – s feministichno filozofijo sredi povprechnega vsakdana – ni kaj prida zanimiv. Tem bolj privlachi plastichno predstavljena zgodovinska snov z apoteozo chudezhne reshitve: dvojchek Barnabé, ki je postal menih, gre spovedat svojo na smrt obsojeno sestro, vendar se ta v jechi preobleche v bratova oblachila in pobegne. Zvesti brat, ki veruje v sestrino nedolzhnost, se tako prostovoljno zhrtvuje za "zhensko stvar".