Revija SRP 33/34

Lev Detela

 

NOCHNE PRAVLJICE

 

REVOLUCIJA PONOCHI

Med zharechimi bliski, ko se vse strani neba napolnijo s srditim grmenjem, zbijejo na gostilnah naveske z napisi, mlatijo po ljudeh in njihovih stvareh, se podelajo pod spomenikom zmage, nadlegujejo dekleta in zhene in zganjajo neverjetne nesramnosti, zato pozhenejo vsemu miroljubnemu svetu v kosti tak strah, da ob najhujshem grmenju, pobliskavanju in rohnenju izpolnijo vse nezaslishanosti razsajajochih greshnikov.

 

PASJA DEJANJA IN NEHANJA

Pasje utrujeni nesrechnik, ki ga je njegova pasja zagnanost in jeznoritost strmoglavila na boben in na psa, poshlje zaradi pasje trdoglavosti in vneme na videz mrtve pse v boj, v katerem ne morejo zmagati niti najbolj pasje vneti in zavzeti. In che pri vseh nazarenskih naporih besnechega tekmovanja she niso storili zhalostne smrti, potem jih moramo razdrazhiti do take mere, da bodo vse tiste, ki she niso mrtvi, nesramno ugriznili, tako da bodo svoji nezaslishani utrujenosti vendarle pasje zhivahno ubezhali.

 

MOZH NA MESECU

Ko sem se zaljubil v mesechnico in jo hotel poljubiti, sem spoznal, da sem ostal sam na Mesecu, cheprav obsijan od sija bledega shchipa.

 

GOZD IN VOTLINA

Kdor se zheli izogniti tukajshnji neznosni vrochini, naj obishche eno od na-shih shtevilnih votlin ali podzemeljskih jam. Vendar bo visokoraslega Srednjeevropejca pri tem iskanju hladu in miru zelo oviral zloglasni jamski gozd z vsemi njegovimi neprijetnimi ovijalkami in prekoshatimi vejami, ostmi in trnjem, sredi katerega se pletejo nezaslishane zvijache in spletke. Tudi najbolj nadebudni se zaplete v neprehodnost iz grmovja in drevja, ki postaja vedno shirshe in vishje, tako da se zdi, da bo zakrilo celotno pokrajino. Tako se pogumni popotnik izgubi v mrachinah, teminah in grozovitosti gozda in pred vecherom ne dosezhe osvobajajoche nochi tezhko prichakovane votline.

 

SLIKA ZA SLIKO

Sredi prejshnjega poletja smo obiskali tako imenovano Kamnito Strmino. Zato mojim redkim gostom zelo rad pokazhem fotografijo te neverjetne posebnosti, ki lezhi za zadnjim pogorjem in obvladuje celotno pokrajino in njeno geografijo. Fotografija omenjene gore sicer slikovito pokazhe lepote narave, vendar si kljub temu pravzaprav ne morem ustvariti prave podobe o svojevrstnosti topografije prichujoche znamenitosti. Na sliki vidimo gozd s strmim kamnitim pobochjem. To je tako imenovani pogled, ki se razodene popotniku, ko se vzpne iz gozda na strmino, preden se ne izgubi med skalami in ostrimi pechinami in za vedno izgine za sliko te moje gorske zgodbe.

 

NAJLJUBSHA ZHIVAL

Ko so me v mladosti vprashali, katera zhival mi je najbolj pri srcu, sem brez odlashanja odgovoril, da je zame to domacha machka, ker zna na tako ljubezniv in svojski nachin zdruzhiti koristoljubje z radozhivo prozhnostjo in mehkobo.

 

PRIJATELJ

Imam nenavadnega prijatelja, na pol mozha, na pol otroka. Z njim so stalne tezhave, saj ne pozna shale. Vchasih, ko se podava na kolovoze nashe pretihe domovine, ga zagrabi nenavaden bes. Tedaj ga ni prijetno pogledati. Iz njegovih temnih ochi se nevarno bliska. Zaganja se po travnikih in pashnikih, ki prijetno dishe po vlagi in cvetlicah. V takih trenutkih ne skoparim z ochitki. Vendar prav nich ne pomaga. Le kakshen neumnezh se je vgnezdil v njegovem telesu! Bolj neumen je kot neumna narava, ki ga obdaja! Zares prevech tvega, ko tako divja chez pokrajino. Pljuva in suva, besni in grozi, toda ne morem rechi, da bi krogi, ki jih s svojim vidovim plesom rishe po pokrajini, bili vshech kaki devici in lepotici. Vsekakor je jasno, da ne pozna nikakrshne mere in meje, tako da bo popolnoma iztiril, che ga ne bo zavojevala kaka prevzetna zhenska, kot se za takega zares krepkega mozha tudi spodobi.

_________
Odlomki iz Detelove nemshke knjige HINTER DEM FEUERWALD (Za ognjenim gozdom), zalozhba EDITION LOG INTERNATIONAL, Dunaj 1995, v avtorjevem slovenskem prevodu. Glej tudi druge prevode iz iste knjige v Reviji SRP, sht. 23/24, 1997.