Revija SRP 33/34

Rajko Shushtarshich

Dokument 1

 

UREDNISHTVO "REVIJE SRP" SVOJIM BRALCEM,
SLOVENSKI KULTURNI JAVNOSTI
 

BOHORICHICA, DRAGI BRALCI!

 

V imenu urednishtva se vam zahvaljujem za razumevanje, in za potrpljenje z nami tudi. To pot je v ospredju problem chrkopisa: poenostavljene oz. posodobljene bohorichice. Chakali smo in chakali, da se bo kdo lotil problema chrkopisa konkretno in uchinkovito, zaman. Tudi druge smo poshiljali v ogenj po zherjavico, zaman. Medtem ko smo se muchili s sichniki in shumniki v sodobnem strojepisju na rachunalniku, je iz dneva v dan kazalo, da je ta bitka izgubljena. Ker kdor identiteto le brani, ta je vojno zanjo zhe izgubil. Posebej che to pochne povsod in za vsako ceno. Kajti identiteteta se ne le brani, ampak ustvarja. Vseeno smo si obupno prizadevali za svoje sichnike in shumnike, imeli smo jih za simbol ohranitve osebne in nacionalne identitete. Zakaj?! Che pa smo tri stoletja pisali bohorichico. Te nesrechne streshice so zamisel, dedishchina ilirizma. Tega nam je zdaj dovolj. Hochemo svojo bohorichico, slovenski chrkopis torej!

Vemo, da smo dregnili v srshenje gnezdo. Kdo drug, che ne Revija SRP, se bo lotil problema bolj svobodno, resnichno pogumno? S konkretnim izdelkom seveda. Ne boste verjeli, kako hitro se chlovek lahko navadi bohorichice. In potem mu odlezhe. Na Kranjskem pa bodo mnogi zopet vprashali, v "staropisu" seveda:

“Kaj je zdaj to?”
in
“Kdo je she za tem?”
ter
“Kaj hochejo, zhe spet?”
ipd.
itn.

Prispevke bomo she naprej sprejemali tudi v ilirskem staropisu ("chrkopisu"). Objavili pa jih bomo v posodobljeni bohorichici. Seveda bomo prisluhnili tudi nasprotnim argumentom.

Morda bomo zato nekatere sodelavce in bralce izgubili, ali pa tudi ne. Morda pa bomo koga she pridobili. Morda bomo morali odnehati, morda?

V imenu urednishtva Revije SRP vas pozdravlja odg. ur. Rajko Shushtarshich.

V Ljubljani, avgusta 1999