Revija SRP 3/4

Urednishtvo

Rajko Shushtarshich

Dokument 4.1

 

Kratko pojasnilo k dokumentu 4

(Stalishche 25. seje Programskega sveta za
nacionalne TV programe, z dne 24.2.1994)

 

Sestavljalci Carigrajske deklaracije (Deklaracija evropskih televizijskih porabnikov) bi bili gotovo presenecheni, ko bi vedeli, kako hitro je neka nacionlna televizija (TV Slovenija) zachela uresnichevati dikcijo njihove deklaracije. She bolj bi bili presenecheni, ko bi vedeli, da je Carigrajska deklaracija uporabna za utemeljitev ukinitve neke Revije SRP na RTV Slovenija, revije, ki se zavzema za javnost raziskovanja, svobodo ustvarjanja, mishljenja in izrazhanja.

Zgodilo se je torej tako, kot je bilo mogoche prichakovati in kot je bilo opisano v prispevku O nemozhnosti komunikacije ali Tri razlage o ozhivljanju in mrtvichenju neke revije. (4.januarja 1994 je bil ta prispevek z naslovom Problem Revije SRP, Stanje zadeve glede pobude za ustanovitev Revije SRP RTVS s proshnjo za odgovor poslan v vednost Svetu RTVS, Vodstvu RTVS in Programskemu svetu TVS.) No, ta je sedaj tu. Malo nas bodo she administrativno mrcvarili in na koncu ugotovili, da Revije SRP institucija RTVS sploh ne potrebuje.

 

Sedaj je na vrsti demokratichna javnost, da pove, che je ta (in taka, kot je) Revija SRP res tako zelo shkodljiva, da jo nova demokracija v novi dezheli Sloveniji nikakor ne more prenesti (tolerirati).

Sedaj zhelimo poiskati shirshi krog sodelavcev Revije SRP, predvsem zunaj institucije RTVS, takih, ki jih institucionalna netolerantnost in zastrashevanje ne dosezhe.

Sedaj si prizadevamo dobiti sponzorje, ki bodo revijo sofinancirali in ji tako omogochili institucionalno neodvisnost in z njo ustvarjalno avtonomnost.

Revija SRP ne bo vech tudi revija Sluzhbe za Raziskovanje Programov, ampak le she revija za Svobodno, Resnichno in Pogumno pisanje o mediju in medijih (ne le o Radioteleviziji Slovenija, vendar tudi o njem ali celo predvsem o njem).

 

She odlomek iz 11. chlena Carigrajske deklaracije*, Priporochila za televizijske ustanove:

"Televizijske ustanove bi morale izvajati ali narochati sistematichne raziskave obchinstva in uposhtevati njihove rezultate. Raziskave bi morale biti kvalitativne in kvantitativne. Kvalitativne raziskave ne bi smele sprashevati gledalcev le o posameznih oddajah, ampak tudi analizirati socioloshke uchinke televizije. Metodologija in ugotovitve teh raziskav bi morale biti dostopne javnosti."

________
* (Sprejeta v Bruslju, 30. novembra 1993)

Che bo obveshchenost porabnikov medija (poslushalcev in gledalcev) kaj boljsha, che Revije SRP ne bo vech izhajala, presodite sami. In sami presodite, che je dikcija 11. chlena te deklaracije res taka, da omogocha uporabo v smislu dikcije Dokumenta 4?

 
V vednost:
Rudi Sheligo - predsednik Sveta RTVS
Zharko Petan - generalni direktor RTVS
Janez Lombergar - glavni urednik TV programov RTVS
dr. Misho Jezernik - predsednik Programskega sveta TVS
 

S sposhtovanjem

Rajko Shushtarshich

 

V Ljubljani, 3. marca 1994

Urednishki odbor Revije SRP
zanj Rajko Shushtarshich