Revija SRP 29/30

Ciril Gale

 

MARJAN BREGAR, OCHE PETRA M.

(intervju)

 

Marjan Bregar, znani slovenski karikaturist in ilustrator, se je rodil v Ljubljani leta 1928. Shtudiral je na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, nato pa se je posvetil risarski zvrsti novinarstva. Zgodaj je povsem izoblikoval svoj znachilni stil, ki daje vtis hitrega chrtnega zapisa. Njegovo ime je pozornejshim bralcem chasopisov ostalo v spominu predvsem kot ime avtorja Petra Mozolca, junaka satirichnih stripskih domislic v eni pasici, kakrshne sta v 50. in 60. letih risala tudi Marjan Amalietti (junak Gregor Tisiglavca) in Milan Maver (junak Jaka Sulc), v novejshem chasu pa je znan zlasti Tomazh Lavrich z junakom Diarejo.

Kako ste zacheli s svojim delom na podrochju karikature?

“Seveda sem zhe kot otrok rad risal, prvo karikaturo pa sem kot srednjesholec objavil v takratnem shaljivem tedniku "Pavliha". Za to karikaturo sem dobil svoj prvi avtorski honorar, ki je znashal 300 dinarjev, kar se mi je tedaj zdelo ogromno. Nato pol leta nisem nich narisal za "Pavliho", kajti bal sem, da so se v urednishtvu zmotili glede vishine honorarja in che bi jih z novim prispevkom spet opozoril nase, bi verjetno honorar zahtevali nazaj . . . Seveda pa me je omenjena objava tako razveselila, da sem se odlochil, da bom karikaturist.”

Kako pa ste ustvarili svojega najbolj znanega junaka Petra Mozolca?

“Mogoche zveni chudno, toda bilo je "na ukaz" . Veliko sem risal, bil sem stalni sodelavec v tistem chasu vodilnega dnevnika "Slovenski porochevalec", predhodnika danashnjega "Dela", in urednik mi je leta 1959 rekel, da moram ustvariti junaka stripa, ki naj bi bralce zabaval vsak dan z eno vsebinsko zakljucheno pasico. Nekaj chasa sem lahko izpolnjeval to nalogo, toda chez chas se je moj Mozolec pojavljal le vsak drugi ali tretji dan, odvisno pach od navdiha. Z Mozolcem sem redno komentiral tudi shportne dogodke v ponedeljkovem "Delu".”

Koliko chasa ste risali Petra Mozolca?

“Kar lepo desetletje, namrech do leta 1968. Toda sitni mozolci so radi vztrajni in tako zdaj zhe vech let rishem satirichne karikature v obliki stripa za tednik "Kmechki glas". V novih razmerah se je moj junak "prenovil". Zdaj se namrech imenuje - Mozoljchev Peter. Problemi, ob katere se spotika, so pa tako ali tako "zmeraj isti".”