Revija SRP 27/28
 
Dokumenti: Dokument 1

Marko Zhupanchich

Pismo urednishtvu

Marko Zhupanchich
Valvazorjeva 10
1000 Ljubljana

Sposhtovani gospod odg. urednik M. Hanzhek,

 

v Reviji SRP (23/24, letnik 5, oktober 1997) ste objavili prispevek “Poslednji Slovenec v ateljeju v Rue de Sevre /Zanikani intervju sht. 5 z arhitektom M. Zhupanchichem/”, ki ga je podpisal arhitekt Marko-Mitja Fegush; poleg tega ste objavili tudi moje besedilo o nastajanju projekta za Delavski dom - Trbovlje, ki je bilo objavljeno v posebni knjizhici ob otvoritvi Doma, leta 1956.

Zato prosim, da objavite moj zapis v prihodnji shtevilki Revije SRP, ker je treba nekatere napachne ocene razjasniti. Odgovore in pripombe sem strnil v tri tochke:

1. V navedenem sestavku mi M.-M. Fegush podtika izjavo, da naj bi si kipar Jakob Savinshek prisvojil mojo natechajno reshitev. Prav nasprotno, po natechaju sem ga sam povabil k sodelovanju, da bi izvrshil kiparska dela, toda kipar zhal ni dochakal odkritja spomenika. Pishcheva trditev je skrajno zhaljiva, tako za kiparja, da bi si kaj takega prisvajal, kakor tudi zame, da bi kaj takega izjavil. Tak nachin pisanja najodlochneje zavracham.

2. Pri izdelavi urbanistichne skice se nisem drzhal navodila E. Kardelja, ki ga je, nam trem arhitektom, prenesel minister Machek. Zahteval je namrech prestavitev zheleznishke proge od mostu chez Socho mimo Solkana ali pod njim (v usek ali predor) na vznozhje hribovja proch od drzhavne meje. Po nekaj minutah tolmachenja predloga me je minister prekinil z vprashanjem, kje da imam zheleznico. Odgovoril sem, da mislim, da bo ostala tam, kjer je sedaj. Nakar je je rekel: “Nimash kaj misliti!”. To je nekaj popolnoma drugega, kot je navedeno v spisu, da ne bo diskusije. Zavil sem svoje papirje in odshel, ker ne znam delati, che ne smem misliti.

3. Ne razumem, kako je mozhno objaviti moje besedilo o projektiranju Delavskega doma - Trbovlje brez mojega pristanka, saj so glede tega ustaljena pravila in brez dovoljenja posegate v moje pravice in v zadeve, o katerih odlocham sam.

21. 2. 1998