Revija SRP 25/26

Dokument 1

Zalozhba LUMI d.o.o.
Rusjanov trg 10
1110 Ljubljana
 
Ministrstvo za kulturo RS,
Cankarjeva 5
1000 Ljubljana
 

Zadeva: predlog-prijava na javni razpis za financiranje, sofinanciranje ali subvencioniranje Revije SRP v letu l998

V skladu z vashim javnim razpisom v Ur.l. sht.41/97 vam na podlagi Zakona o uresnichevanju javnega interesa na podrochju kulture in na podlagi Zakona o sploshnem upravnem postopku poshiljamo vlogo oz.predlog za subvencioniranje Revije SRP (podrochje zalozhnishtvo).

Revija SRP, strokovno-literarna revija Zalozhbe Lumi d.o.o., obveshcha slovensko kulturno in strokovno ter shirshe zainteresirano obchinstvo o aktualnih snovanjih v slovenski kulturni in strokovni javnosti zhe shesto leto tako, da zdruzhuje izvirno in prevodno literaturo, esejistiko in kritiko s prispevki iz humanistichne in druzhboslovne tematike, s posebnim poudarkom na socialni stratifikaciji, vrednotah, deontoloshkih razsezhnostih v kulturi in zhivljenju nasploh.

Revija na specifichen nachin pokriva shiroko polje kulture: od literature prek arhitekture in mnozhichnih medijev do raziskav socialne stratifikacije v Sloveniji. Pri literaturi skrbimo, da so v vsaki shtevilki zastopane vse zvrsti - poezija, proza, dramatika, radijska in televizijska igra, esej, razprava, strip, karikatura ter likovna, literarna, televizijska in filmska kritika.

Poseben poudarek dajemo tudi spremljanju vrhunske in svetovno priznane slovenske arhitekture in arhitektov, ki pa so bili zaradi razlichnih, predvsem politichnih razlogov pri nas doma odrinjeni iz laichne in strokovne javnosti. Pri analizi mnozhichnih medijev, predvsem televizije, nas zanima njihova kulturna plat ter odprtost do razlichnih vrednotnih usmeritev kot tudi strokovnost in demokratichnost sporochil. Socialna stratifikacija in restratifikacija (in posledice tranzicije) pa je - cheprav eden najpomembnejshih procesov vsake druzhbe, she posebej pa druzhb na prehodu oziroma druzhb, ki na novo oblikujejo socialno-ekonomske odnose - prevech pozabljeno podrochje strokovne analize, kar nasha revija poskusha vsaj delno popraviti. V vsaki shtevilki objavimo tudi izbor barvnih reprodukcij priznanega slovenskega slikarja.

Vsa ta leta smo na Ministrstvu kandidirali za financhno podporo, a smo vedno ostali brez nje. Nekaj shtevilk je delno podprl Sklad za odprto druzhbo, ostale pa so se financirale delno iz prodaje in iz sredstev sodelavcev.

Programska zasnova revije je zastavljena tako, da jo njen literarni del bogati, ji shiri obzorje in ji tako omogochi preseganje enostranskosti specializirane, samo strokovne revije.

 

Alternativna usmeritev Revije SRP je v tem, da so ji vodilo tri vrednotne orientacije individua. Te vrednote so: svoboda, resnica, pogum. Tako vrednotno orientacijo ima tudi urednishtvo Revije SRP, ki skrbi, da je revija odprta vsem, vendar izrazito politichno programsko neodvisna- nadstrankarska.

 

Revija SRP je problemska in poudarjeno kritichna revija. Zato zhe od prve shtevilke Revija SRP (1/2 oktobra 1993) ni bila delezhna odobravanja in zhal tudi ne minimalne tolerance, kaj shele prichakovane financhne podpore.

- Medtem smo v petih letih izdali zhe 22 shtevilk Revije SRP, ki jo je soustvarjalo in omogochalo okoli sto avtorjev.

Prichakujemo, da boste na Ministrstvu ocenili projekt Revije SRP kot smiselno in utemeljeno prizadevanje za demokratizacijo medijev v Sloveniji, kot projekt, ki ga je vredno podpreti.

Za dokumentiranje nashe vloge prilagamo:

- dokazilo o izpolnjevanju vrednostnih meril in kulturnopolitichnih nachel (predlog -prijava na javni razpis, 29.9.1997)
- dokazilo o sofinasiranju revije s strani Zavoda za odprto druzhbo-Slovenija
- pravilno izpolnjen obrazec Ministrstva s sploshnimi podatki, predrachunom stroshkov in prihodkov ter podatke o realizaciji programov v zadnjih letih
- predrachun tiskarne (po cenah junij l997)
- objavljene recenzije in reference o reviji in avtorjih
- urednishki program za leto l998
- programsko zasnovo (akt o ustanovitvi revije, 1.10.1993)
- odlochbo o vpisu revije v evidenco javnih glasil
- zadnji letnik (6 shtevilk revije)
 
S sposhtovanjem
 
Zalozhba LUMI d.o.o.
zanjo: Matjazh Hanzhek
Urednishki odbor Revije SRP
zanj: odg. ur. Matjazh Hanzhek
V Ljubljani, 29. septembra 1997