Revija SRP 23/24

Dokument 5

Matjazh Hanzhek
Revija SRP
Rusjanov trg 10, 1000 Ljubljana
 
 
 
Ministrstvu za kulturo
Jozhef Shkolch, minister
Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana
 
Sposhtovani Jozhef Shkolch!

 

Kot na ministre do sedaj se obracham tudi na vas z informacijo o reviji SRP in proshnjo za kratek informativni pogovor, na katerem bi vas obvestil o petletnem delu in ignoriranju revije. Revija izhaja zhe peto leto in ves chas prosimo za dotacijo, cheprav smo zhe skoraj obupali nad mozhnostjo, da bi nas ministrstvo sploh kdaj uslishalo. Ne znamo si razlozhiti blokade, katere je delezhna, saj mislimo, da bi revija zasluzhila vsaj odgovor in uradno pojasnilo, zakaj v vsem tem chasu nismo dobili nobenega denarja za tiskanje (izjema je le v predlanskem letu denar, ki smo ga dobili iz raziskovalnega sklada in ne iz zalozhnishkega). Sploh je praksa ministrstva za kulturo, da ne odgovarja na vloge. Objavljeni so le projekti, ki dobijo subvencijo, ne pa tisti, ki so izpadli. To pa onemogocha primerjavo. Ker ministrstvo ne obvesti vlagateljev proshenj, niso mozhne pritozhbe. Tako ne vemo, ali je bila o proshnji razprava v pristojnih komisijah ali pa je bila selekcija narejena zhe prej. Niti vzroka za zavrnitev, ki bi, che nich drugega, morda vplivala na spremembo oziroma izboljshanje projekta za naslednje leto. Skratka, Kafka.

V upanju, da nam boste namenili deset minut svojega chasa, vas lepo pozdravljamo.

Ljubljana, 9. 4. 1997

 

 

Dokument 6

Matjazh Hanzhek
Revija SRP
Lumi, d.o.o.
Kersnikova 3a, 1000 Ljubljana
 
 
 
Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije
Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana
 
Proshnja za enkratno podporo

 

Revija SRP izhaja zhe peto leto in pravkar je izshla zhe dvajseta shtevilka. Revija pokriva shiroko polje kulture: od literature prek arhitekture in mnozhichnih medijev do raziskav socialne stratifikacije v Sloveniji. Pri literaturi skrbimo, da so v vsaki shtevilki zastopane vse zvrsti - poezija, proza, damatika, radijska in televizijska igra, strip in literarna kritika. Poseben poudarek dajemo tudi spremljanju vrhunske in svetovno priznane slovenske arhitekture in arhitektov, ki pa so bili zaradi razlichnih, predvsem politichnih razlogov pri nas doma odrinjeni iz laichne in strokovne javnosti. Pri analizi mnozhichnih medijev, predvsem televizije, nas zanima njihova kulturna plat ter odprtost do razlichnih vrednotnih usmeritev kot tudi strokovnost in demokratichnost sporochil. Socialna strtifikacija pa je - cheprav eden najpomembnejshih procesov vsake druzhbe, she posebej pa druzhb na prehodu oziroma druzhb, ki na novo oblikujejo socialno-ekonomske odnose - prevech pozabljeno podrochje strokovne analize, kar nasha revija poskusha vsaj delno popraviti. V vsaki shtevilki objavimo tudi izbor barvnih reprodukcij priznanega slovenskega slikarja.

Vsa ta leta smo na Ministrstvu kandidirali za financhno podporo, a smo vedno ostali brez nje. Nekaj shtevilk je delno podrl Sklad za odprto druzhbo, ostale pa so se financirale delno iz prodaje in iz sredstev sodelavcev. Kot vam je najbrzh jasno, smo v stalni financhni stiski. Nich drugache ni ob izidu dvajsete shtevilke.

Ob jubilejni shtevilki pa vas prosimo, da nas podprete z enkratnim zneskom - delnim plachilom rachuna tiska - v vishini 350.000 sit.

V upanju, da nam boste ugodili, vas pozdravljamo.

 

Za urednishtvo
Matjazh Hanzhek
Ljubljana, 4. 2. 1997
 
______
Opomba: Spremni dokazilni dokumenti (5, 6) dokazujejo, da na MK ne odgovarjajajo na pisma. In urednishtvo Revije SRP she vedno chaka na odgovore MK na ta pisma in she na dve odprti pismi ministroma za kulturo RS (dokumenta 7 in 8) Sergeju Prelhanu in Janezu Dularju, objavljeni v Reviji SRP 7/8, 15/16!