Revija SRP 21/22

Dokument 4

 

Odgovor na pismo ustavnega sodnika
Sposhtovani ustavni sodnik Krivic!
 

Cheprav ne vemo, chemu zasluzhimo chast za javno polemiko z vami, saj vashe cenjeno ime ni bilo omenjeno v nobeni od nashih oddaj, in cheprav ne vemo, chemu si zasluzhimo tako gnevne ochitke, kot so tisti o pobalinstvu in paglavstvu, bomo skushali pojasniti ochitne nesporazume.

Gospod Krivic ochitno nashe oddaje ne spremlja zelo natanchno in redno. Che bi jo, bi se mu namrech nekatere trditve ne mogle zapisati. Sposhtovanega gospoda Toneta Jerovshka smo v odmevih omenili trikrat. Prvich smo iz nashih zanesljivih virov v vrhovih politichnih strank izvedeli, da so pogajalci, ki so sestavljali novo vlado, predlagali kot zelo cenjenega pravnika za ministra za pravosodje tudi Toneta Jerovshka. Natanko tako smo informacijo tudi objavili: kot predlog politikov, brez shpekulacij o tem, ali bo gospod Jerovshek to funkcijo sprejel. Zanimivo je, da se je na seznamu znashla cela vrsta drugih imen, ki kasneje pach zaradi politichnih, prestizhnih, zasebnih, poklicnih, etichnih… razlogov niso postali uradni kandidati predsednika vlade, bili pa so omenjeni v koalicijskih pogajanjih in so tako pach prishli v medije (in ne zaradi bujne domishljije posameznih novinarjev), a prav nihche med njimi tega dejstva ni razumel kot zhalitev.

Drugich se je Jerovshek pojavil v nashi oddaji v prispevku o pripravi vlade v senci. Tudi tokrat je novinarka iz nadvse verodostojnih virov izvedela, kar je iz prispevka tudi razvidno, da namerava vodstvo pomladnih strank ministrska mesta ponuditi celi vrsti uglednih imen, med njimi Tonetu Jerovshku, Zharku Petanu, Primozhu Rodetu… Tako je novinarka informacijo tudi povzela in pri navedbi imen posebej poudarila, da gre za "pogojne" kandidate, o katerih tvorci nove vlade shele razmishljajo. Naslednji dan je trojica omenjenih "kandidatov" sporochila, da se z njimi o vstopu v senchno vlado ni nihche pogovarjal. Sporochilo smo objavili in obenem dobesedno ugotovili, da se "ochitno sestavljalci vlade v senci s strokovnjaki, o katerih razmishljajo, zares she niso pogovarjali". V dan prej objavljenem prispevku so namrech pomladni predsedniki zatrdili, da bodo senchno vlado dokonchno sestavili potem, ko bo sestavljena prava vlada. Voditeljichino pojasnilo torej ni bilo niti zlonamerno, ne lazhnivo in she manj paglavsko, ampak je zgolj povzelo iz prispevka in sporochil "kandidatov" razvidno dejstvo. Dr. Rode se nam je naslednji dan za korektno objavo pisma zahvalil. Magister Krivic, ki v prispevkih sploh nikoli ni bil omenjen, nam je za isto stvar zagrozil s chastnim razsodishchem in nas obenem she ozmerjal s paglavci. Bistvo zgodbe je torej takshno: objavili nismo niti ene neresnice! Za to pa konec koncev v novinarstvu gre. Che politiki omenjajo imena ljudi, ki s politiko nich nochejo imeti, potem bi bilo verjetno o tem treba povprashati politike in ne tistih, ki njihove uradne in neuradne izjave objavljamo. Upamo, da bomo to, kljub grozhnjam in zhaljivkam gospodov iz tako imenovanih ustanov, kot je ustavno sodishche, lahko she naprej pocheli.

 
Z odlichnim sposhtovanjem
Urednishtvo oddaj Odmevi
_________
Opomba: Pismo (objavljeno v Vecheru in Republiki, feb. 1997) ni podpisano, ni ga podpisal ne urednik oddaj Odmevov ne kak nameshchenec v urednishtvu, kaj shele kak nadrejeni, npr. odg. urednik informativnih in izobrazhevalnih programov TVS, kot bi se v tem primeru spodobilo. Urednishtvo oddaj Odmevi je torej kolektivni subjekt, ker pa tudi zanj odgovora ni podpisal nihche, je to lahko formalni razlog za neobjavo pisma - odgovora na obchutljivo ali zhgoche vprashanje - problem in prekinitev javne polemike v mnozhichnih medijih. Tako sta storila Delo in Dnevnik.