Revija SRP 151/152

Stane Jagodich

 

QUO VADIS HOMO? CORONAVIRUS

 

S fotomontazho, kolazhem se ukvarjam vech kot 50 let. Motivika je pretezhno satirichna, socialno-politichno angazhirana, tudi v duhu znanstvene fantastike. V zachetku letoshnjega leta (2020) sem ustvaril vech kot 40 fotomontazh, s poudarkom na tematiki Coronavirus. V prvem sklopu digitalne predstavitve izpostavljam pohotnega in pohlepnega homo sapiensa, ki se potaplja v valovih nihilizma in dekadence. Zhal smo pricha telesnemu, duhovnemu in vizualnemu nasilju. Militarizem, rasizem, droga, tetovazha, zoofilija, kichasti grafiti, nora moda, nezadrzhno onesnazhevanje narave in votljenje ter razbrazdanje zemeljske krogle vse to najbrzh napoveduje Apokalipso.

V drugem delu sem se posvetil zloveshchi pandemiji. Gre za tragedijo, nikakor za humorno, shaljivo stanje, ampak za grozljiv pojav groteskne narave. Tudi poshteni, nedolzhni zemljani umirajo.

Moralnoetichne vrednote sodobne civilizacije so zhal zaskrbljujoche, cheprav v blazhji obliki segajo tudi v povojno obdobje, v drugo polovico prejshnjega stoletja, kar sem skozi multimedialno izpovedovanje (satirichna risba, fotomontazha, kolazh, asemblazh, publicistika) permanentno opozarjal. Krik v pushchavi!

Vsestranska angazhirana in raziskovalna motivika je predstavljena v zajetnem portfoliu: stane-jagodic.com in v nekaterih publikacijah, celotna zbirka v materialnem stanju pa je deponirana v zaprtem betonskem skladishchu podzemlja Ljubljane. Karantena!

 

 

 

 

 

 

_______________

Tukaj objavljeni cikel osmih Jagodichevih kolazhev je izbor ddr. Damirja Globochnika iz obsezhnega korpusa ok. 40 del, v katerih je mednarodno uveljavljeni avtor z likovnim mojstrstvom in z inventivno satirichno ostrino podal svojo umetnishko-kritichno vizijo aktualne krize sveta. Prichujocha objava je iz tehnichnih razlogov le chrno-bela, polnovredni videz v izvirnih barvah pa je dostopen na spletnih straneh iste shtevilke revije:

http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp151/staja151/corona151.htm

(op. ur. I. A.)

 

 

 

 

 

 

 

Svetovna groza, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Covid shchit, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Muchenec, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Slovo, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Groteska Covid-19, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Skrivnostni popotnik, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Corona maskota, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

 

Karantena, kolazh, 2020

 

 

 

 

 

 

________________

Tukaj objavljeni cikel osmih Jagodichevih kolazhev je izbor ddr. Damirja Globochnika iz obsezhnega korpusa ok. 40 del, v katerih je mednarodno uveljavljeni avtor z likovnim mojstrstvom in z inventivno satirichno ostrino podal svojo umetnishko-kritichno vizijo aktualne krize sveta.

(op. ur. I. A.)