Revija SRP 151/152

Rajko Shushtarshich

 

JE TO, KAR IMAMO Z(A)DAJ,

SHE SVOBODNI INTERNET?

(virusi: rachunalnishki, koronski)

 

Individuum ne more spremeniti sistema,

lahko pa ne dovoli, da bi sistem spremenil njega.

In to ni malo!

Rajko Shushtarshich

 

Naj se she tako varujemo in naj nas she tako varuje sistem, z gotovostjo se ne moremo izogniti nobeni vrsti virusov. Brez panike, imamo vrsto protivirusnih programov, ki nas zashchitijo – nasho programsko opremo, nashe stvaritve na internetu. Internet je globalen.

Prav zdaj, ko to pishem, je v veljavi shirsha karantena, ki naj bi ukrotila COVID-19, bolezensko stanje, ki ga povzrocha virus SARS-CoV-2 (pogovorno »koronavirus«). Razglashena je pandemija, nalezljiva bolezen je zajela chloveshko populacijo po vsem svetu.

Ker spadam med bolehne in ostarele, sem povrh vsega tudi ciljna (ali t. i. rizichna) populacija za ta virus oz. za to bolezen. Brez panike.

Pojem pandemija je iz starogrshke besede pan »vse« in demos »narod«, zadeva torej vse pripadnike naroda: vse tiste, ki nekemu narodu pripadajo, pa tudi tiste, ki kot individuumi ta narod so. Podrobneje v tej zvezi govorita naslednja sestavka o narodu na internetu (dokler sta tam she dostopna):

 

- Rajko Shushtarshich, O nacionalni identiteti /Temeljne hipoteze (Izvedene iz umevanja subjekta po Henriju Bergsonu)/ Revija SRP, sht. 43/44, str. 131;

- Rajko Shushtarshich, Endofazija II O narodu iz metastvarnostiRevija SRP sht. 29/30, str.73.

 

 

Za tiste, ki ne vidijo nobene povezave med rachunalnishkimi in koronavirusi, pa tukaj she >

 

DODATEK IZ OSEBNE IZKUSHNJE

 

V chasu pandemije in she prej sem bil v samokaranteni – »ostal sem doma«, z izjemo, da sem bil kar trikrat v banki AC NLB. Podpisal sem kar nekaj dokumentov, vse zaman.

V enem primeru celo zgodaj zjutraj v polni samozashchitni »bojni opremi« v chasu, ki je bil dolochen za starejshe osebe. To je bilo zame, ki delam doma tudi ponochi – sredi nochi. Pa she dezhevalo je, in ker sem bil brez dezhnika, sem bil premochen kot mish. Skozi masko sem tezhko dihal ... Ne bom opisoval naprej, she zdaj sem jezen nase.

Toliko za bolj slikovit uvod, zdaj pa k dokumentu (le enemu od mnogih v tej zadevi). Izbral sem ga zato, ker je moj zadnji – zakljuchni – v »Epizodi AC NLB«.

 

 

AC NLB

(NLB d.d)

 

Pozdravljeni,
Certifikata AC NLB, nisem uspeshno obnovil in prevzel ter ga ne morem uporabljati za vstop v NLB Klik.
Poslal sem vam e-sporochilo:

»Rajko Shushtarshich, Prazhakova 13, Ljubljana,
Rachun R.Sh.: SI56 0203 1367 0461 477
EMSHO: 0502939500451


Sposhtovani,
Vrnil vam bom samostojni generator enkratnih gesel OTP;
Serijska shtevilka: 0947070204;
ker mi she vedno ne deluje.

Obnova Certifikata AC NLB – kvalificiranega digitalnega potrdila;
ki je poteklo 22.01.2020 nisem upel obnoviti – domnevam, da ne po moji krivdi, a to niti ni pomembno;
– tudi z novo referenchno shtevilko, prejeto po po poshti in z novim geslom, smo bili do vcheraj neuspeshni –
v starem programu Firefoxa izmenjava osebnih podatkov (.p12) ni uspela oziroma
– Certifikat: Rajko2025klik.p12) ne deluje.

Odpovedal se bom NLB KLIKu. Ne bi rad imel novih nepotrebnih stroshkov.
Branku Miloshichu, svetovalcu kontaktnega centra, se opravichujem za delo, ki sem mu ga povzrochil.

Vprashanji:
Ali se shteje cerifikat vseeno za prevzet?
Ali ga moram vseeno preklicati, ali ne?

Po vseh tezhavah, ki ste mi jih povzrochili, in kljub vech svetovalcem kontaktnega centra NLB, z neuspelimi podaljshanji in prevzemi certifukata AC NLB, pa le zarachunajte she stroshek te (ne)obnove v vishini 6,90 €.

pozdrav, rajko«

 

 

She odgovor NLB d.d. (tukaj v posodobljeni bohorichici), ker se ga spodobi dodati:

 

RE: FW: Vprashanji NLB d.d. in kopija e.m. sporochila

Klementina Bratina

 

Sposhtovani,

hvala za vashe sporochilo, ki nam ga je posredoval AC NLB.

Zhal brez prepoznave/identifikacije ne morem vpogledati v vashe podatke, zato vas vabim, da nas obishchete v eni izmed nashih poslovalnic ali nas poklichete preko Video Klica (https://www.nlb.si/video-klic), ki je strankam na voljo 24 ur na dan.

Kar zadeva prejem izpiskov po mailu, predlagam, da preverite, che ima banka pravi e-naslov, kamor naj bi vam poshiljala te dokumente.

Glede certifikata pa vam sporocham, da se obnova zarachuna v znesku 6,90 EUR. Che ga niste prevzeli, lahko na banko naslovite proshnjo za vrachilo.

Za v bodoche predlagam, da z banko stopite v stik prek info@nlb.si (za sploshne informacije), preko Video klica ali osebno v poslovalnici.

 

prijazen pozdrav,

 

Klementina Bratina

 

From: AC NLB
Sent: Friday, May 15, 2020 7:58 AM
To: Services <Services@nlb.si>
Subject: 8341FW: Vprashanji NLB d.d. in kopija e.m. sporochila

 

 

___________

Komentar:

Vsaka zgodba naj bi vsebovala neko sporochilno jedro ali nauk. Iz zgoraj podane »Epizode AC NLB« je na primer mogoche potegniti naslednji »poduk«:

Trend sodobnega sveta sta digitalizacija delovanja (poslovanja) in ekoloshka (okoljevarstvena) kampanja. Njun skupni imenovalec je globalizacija, to pa je pojem, ki sam po sebi nakazuje dolocheno preseganje, brisanje tako kolektivnih (etnichnih, drzhavnih) kot individualnih identitet. Tem preostanejo kot »edini up« – virusi … Razlichna trchenja tako z digitalnimi kot z bioloshkimi virusi so pervertirana oblika ozaveshchanja v ozrachju globalne pandem/on/ije.

(op. ur. I. A.)