Revija SRP 151/152

Ivo Antich

 

MUSTROVA NAPOVED LETA 2020

 

Znachilno je, da je ravno t. i. nizka, popularna (populistichna, eskapistichna, im. tudi »trivialna« ali »shundovska«) literatura v nekaterih svojih delih, zlasti v zvrsti t. i. znanstvene fantastike, presenetljivo, vchasih prav osupljivo napovedala dolochene pojave, ki so se zgodili shele v prihodnosti (znanstveni dosezhki, politichni obrati, razlichne katastrofe ipd.). Tovrstnih »vizij« niti ni izrecno poudarjala kot prerokbe, temvech jih je v smislu svoje bolj ali manj samoumevne lahkotnosti, zabavnosti, neobveznosti plasirala kot svojevrstno, sebi imanentno »igro senzacij«, ki pa lahko vsebuje tudi tehtne, celo usodne implikacije. Taka dela so shtevilna, nekatera so sprejeta tudi v kroge resne ali »elitne« literature (Orwell, Huxley itd.), v sedanji pandemiji posebnega korona virusa pa je pozornost znova vzbudil horror-bestseller Ochi teme (The Eyes of Darkness) amerishkega pisatelja Deana Koontza, prvich izdan leta 1981 pod psevdonimom Leigh Nichols. V njem je nakazan »scenarij« shtiri desetletja kasneje aktualne pandemije; sizhe romana: iz vojashkega laboratorija v Wuhanu se v okviru trilersko-vohunske spletke prenese v ZDA smrtonosni virus kot »popolno bioloshko orozhje«. Kitajska ima res viroloshki inshtitut v Wuhanu, ustanovljen pa je bil kasneje, kot je nastal omenjeni roman. Da je Wuhan zibelka sedanje pandemije, je pach sploshno znano.

Podobno vzporednico, seveda v drugachnem kontekstu, je najti v opusu slovenskega mojstra stripa, karikature in animacije Mikija Mustra (1925-2018). Ena od epizod pri koncu njegove dvajsetletne serije o dogodivshchinah karikirano pochlovechenih zhivali (lisjak Zvitorepec, zhelvak Trdonja, volk Lakotnik) ima naslov Skok v prihodnost. Prvich je bila objavljena v nadaljevanjih v tedniku TT leta 1971, nato je izshla leta 1984 kot eden od zvezkov v seriji Dogodivshchine Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje (izd. Delavska enotnost v sodelovanju s Klubom devete umetnosti, Ljubljana), skupaj z epizodo Za volanom. Okrog leta 1970 je namrech urednishtvo TT zhelelo, da bi Muster aktualiziral zadevne zgodbe v smislu humorno-satirichne »kritike negativnih pojavov v samoupravnem socializmu«, kot je bila tedaj obichajna fraza. Muster je temu predlogu ustregel z nekaj epizodami ZTL, kmalu zatem pa je prenehal z ustvarjanjem stripov in se povsem posvetil animiranemu filmu, tudi v tujini.

Ena od »druzhbenokritichnih« epizod je Skok v prihodnost na temo tedaj prvich sploshno zaznanega problema t. i. »onesnazhenega ozrachja« v (post)industrijskem svetu. Sredi zgodbe, ki v zvezku obsega 51 pasic, na pasici 31 trojica ZTL zavrti »uro, ki premika chas« na letnico 2020 (Lakotnik: »Oglejmo si nasho svetlo bodochnost!«). Ko se trojica zazre skozi okno, zagleda Ljubljano, katere prebivalci zaradi strupene megle hodijo naokrog s plinskimi maskami na glavah. V resnichni Ljubljani 2020 je aktualna »shala«, da je zaradi zapovedanih, a za navadne ljudi nedosegljivih protivirusnih mask potrebno potegniti plinske iz ostankov JLA/ABH.

Zgodba Skoka v prihodnost je kakor vse izpod Mustrove roke mojstrska tako v risarski animaciji likov in kadriranju kot v zanesljivi, inventivni, situacijsko dinamichni zgradbi fabulativne intrige in dialogov. She eno potrdilo dejstva, da je Muster v svetovnem merilu med redkimi (v prostoru exYU je pravzaprav edini), ki so ustvarili tako dolgoletno serijo stripov z istimi izvirnimi, shiroko popularnimi junaki v vrhunsko izenacheni likovno-literarni kvaliteti. Muster je she poseben unikum, saj je ta ustvarjalni podvig realiziral kot povsem samostojen avtor, brez kakrshnega koli asistenta (tudi tekst v oblachkih je vpisoval sam), v prostoru in chasu jugosocializma, ki nacheloma ni bil naklonjen stripu. Kljuchno za posebno toleranco do Mustra je bilo nedvomno to, da je mnozhica bralcev njegove stripe »pozhirala«; mnogi so TT kupovali le zaradi njih v obliki podlistka na zadnji strani, trojica ZTL pa je praktichno ponarodela. Avtentichna moch njegove svojevrstne umetnosti je presegla vse »kritichne pridrzhke«, danes ima njegovo ime prizvok legende.

Shtiri slichice Mustrove »prerokbe 2020« je javnosti posredovala njegova vnukinja Masha Muster s pripisom: »Dedi je ochitno videl v prihodnost …«.

 

 

 

 

  

 

 

____________

Miki Muster: Skok v prihodnost (iz stripa, 1971)