Revija SRP 135/136

Ivo Antich

 

RELAX

 (horror dvogovor)

 

– Danes je svetovni psihotrend – sproshchenost. Zhe popevke nudijo nasvete: relax! don't worry! be happy! Panaceja: kdor ni sproshchen, je zgreshen. Ne bodi suzhenj kompleksov! Bodi potenten in chustveno inteligenten! Ne obupuj, pozitivne vibracije sooblikuj! Sproshcheno deluj, nakupuj in potuj! Chetudi si prekerec v mishji luknji in strgani suknji … Kaj je sploh sproshchenost?

– Zlochinska vseenost.

– Mar je vsaka sproshchenost zlochin?

– Che ni zlochin, je otrochja vznesenost ali pijanska zanesenost.

– Torej bi bila sproshchenost skupni imenovalec zlochinca, otroka in pijanca?

– Vsak od teh treh »tipov« nekje prestopi mejo namishljene sproshchenosti. Pri tem je vazhno, da ni zlochinec le fizichni morilec, otrok ni le shkrat v plenicah, pijanec ni le alkoholik ali narkoman. Umori lahko beseda ali molk, otrochji so lahko odrasli, pijan si lahko od strasti ali ideje. Skupni imenovalec je element infantilnosti.

– Je morda morilec infantilen?

– Umor je v jedru nezrela, presezhna reakcija. Ex abrupto.

– Kot eksplozija. Ali je mozhna sproshchenost kot implozija?

– Menishka zasvojenost.

– Z vrlino?

– Rekluzija kot ideja ne-deja.

– Suha veja? Nefunkcionalnost?

– Tudi to je po svoje funkcionalno.

– Pijanost od strasti … Umetnishka strast je kreativna, mar ne?

– Le deloma, ker je tudi destruktivna. Nagib negativizma je zhe umetnishka iluzija upora zoper temeljni ontoloshki zakon anihilacije ali minljivosti. Afektacija »exegi monumentum«. Sploh je v marsikateri (re)akciji umetnikov element deviantnosti in infantilnosti.

– Kaj pa otrok?

– Iz otrok, zlasti iz »sproshchenih« najstnikov, lahko naredish najhujshe morilce.

– In pijanci?

– Po psihoanalizi je alkohol za alkoholike »nezavedni« nadomestek za materino mleko, ki ga pogreshajo. Zraven gre kajenje kot nadomestek za sesanje dojke. Pa tudi obsesivno blebetanje kot rudiment literature izvira iz zachetne (oralne) razvojne faze.

– Ima potemtakem v chasu vsesploshne negotovosti in povsod prezhechega terorizma pojem sproshchenosti sploh kakshen smisel?

– Zmeraj je tak chas, le z modifikacijami.

– Zahodnjakinja reche, da se pochuti sproshcheno v mini krilu. Kako je torej s sproshchenostjo pri zhenskah?

– Razstavljanje repro-sekrecijskih organov naj bi bilo erotichno spodbujevalno. V jedru je (b)analno.

– Ali je vsaj fotogenichno?

– Afektirano higienichno. Reklamno nesramno. Vserabno ogabno. Atrakcija kot distrakcija. Infantilnost prehaja v imbecilnost.

– Francoska prva dama, ki je »babica« svojega mozha, pride v javnost v mini krilu. Je kaj takega mozhno na primer v islamskem okolju?

– Tam se pojem dostojnosti ochitno she ni izgubil v »sproshchenosti«.

– Muslimanka reche, da se pochuti sproshcheno v burki ali feredzhi. Kaj to pomeni?

– Globalna shizofarsa: pol sveta zhensko razkriva (do spodnje luknje), pol sveta pa jo zakriva (vchasih ji zakrije tudi luknjo za ochi). Mimogrede: beseda feredzha izvira iz arabske faradzh (zdravilo, udobje, sproshchenost).

– Ali obstaja kak arbiter elegantiae, ki bi lahko razsodil glede takih nasprotij?

– Zmeraj je mozhna kakshna arbitrazha kot shtafazha. Kakshen je njen uchinek v praksi, je stvar geo-bio-psiholoshkih okolishchin, ki vplivajo na »sproshcheno« razmejitev med rupo in luknjo. Med zgornjo in spodnjo strgano suknjo.

 

(jun./jul. 2017)