Revija SRP 13/14

Urednishtvo

 

POBUDA Revije SRP

 

Revija SRP daje javno pobudo za spremembo Zakona o RTVS predvsem glede naslednjih mogochih sprememb:
 
 
Najprej:
(1) Pobudo za ugotovitev jasne vrednotne orientacije oz. utemeljitve nacionalnega medija, njeno morebitno konsenzualno preverjanje z dvotretjinsko vechino v parlamentu ali celo referendumsko odlochitev v Sloveniji.
 
 
Potem shele je mogoche reshevati kljuchne probleme medija RTVS:

(2) Sprememba dolochila o RTV narochnini v prispevek (oz. takso oz. davek) za nacionalno (kulturno) RTV Slovenija. (To seveda v primeru, nacionalne odlochitve za tako (kulturno nacionalno radiotelevizijo. Dosedanje pobiranje RTV narochnine je vsaj sporno, in menim(o), da tudi neupravicheno.)

(3) Potem shele (in le v primeru sprejetega prispevka za nacionalno RTV) je mogoche dati pobudo za strogo omejitev delezha prihodka TVS in Radia S iz EP. Nash predlog je najvech do 20 % in seveda stroge omejitve delezha reklam in sponzoriranih oddaj v programih medija. Najboljsha reshitev pa bila nacionalna RTV brez EP.

(4) Sledi pobuda, za jasno opredelitev razmerij mochi v organizacijski strukturi institucije medija RTVS. (Razmejitev pristojnosti vodstva in sveta oz. vodenja in upravljanja medija, posebej she jasno formulacijo dolochil izvolitev oz. imenovanj odg. urednikov in izvolitve oz. potrditve gen. dir. RTV Slovenija.)

(5) Ni nepomembna pobuda, za sprejetje dolochil zakona, ki priporocha nacionalnemu mediju, da se reorganizira in da planira razvoj medija, programsko orientacijo ("Upravljanje RTV Slovenija v obdobju do leta 2000) ob uposhtevanju raziskav gledalcev (gledalskih navad, ciljnih publik idr.). Nikakor bi ne bilo odvech priporochilo, da RTVS pri tem uposhteva le javne (javno preverljive) raziskave, predvsem take, ki jih z uposhtevanjem znanstvene metodologije lahko nepristransko opravijo neodvisni znanstveni inshtituti (ali celo priporochilo, da v raziskavah sodelujeta obe slovenski Univerzi).

V resnici pa seveda stvari ne gredo takole idealno ali po neki razumni ali normativni poti ampak chisto drugache. Tudi o tem je mogoche kaj malega prebrati v Reviji SRP. Predvsem pa se mora mediju zgoditi she kaj dosti hujshega, kot je bila kriza v letu 1995, da bi se zganilo kolesje sistema. Zato sem v pobudah skromnejshi, zadrzhanejshi, kar precej iluzij sem se otresel v Boju za nacionalno RTV Slovenije. Klopchich se bo verjetno zachel odmotavati z medijevim prikrajshanjem od t.im. "kolacha sredstev ekonomske propagande". Takoj za tem bo spet postalo aktualno vprashanje RTV narochnine. Tako smo zelo veseli, da lahko spet aktualiziramo zgodovinski spomin medija na nekem konkretnem primeru, to pot Ustavno sodishche RS v zadevi Vladimirja Bogolina".

Februar 1996

Za Urednishtvo
Rajko Shushtarshich