Revija SRP 13/14

Lev Detela

 

SPOSHTOVANJE POVZROCHAJOCHE KRETNJE VLADANJA

Psihohigiensko poglavje ob pripetljajih v TrEstu

 

 

1, V mestu TrEst se je pojavil pretendent s pozhelenjem na prestol, neki krojach, ba-hach in baran?tach, tudi mojster hlach, ki je svojemu povprechnemu naslovu v potnem listu /tem smeshnem bistvu/ dodal she drugega in pomembnega: Kralj vse Chrne gore in Juzhne Dalmacije.
   
2, Obrachamo se na domoljubno javnost celotnega svetá z ugotovitvijo, da psihichni ustroj omenjenega elementa lazhnega pretendenta ogrozha javno varnost.
   
3, Domnevni kralj, nekdanji krojach (zdaj berach?), je samovoljni posameznik. V nashe mesto je zashel/prispel popolnoma razrvan, nesposoben za izvrshevanje kakrshnega koli poklica, tega absolutnega indica, onakazhen z monarhistichno blaznostjo / blazhenostjo.
   
4, Sporochamo, da smo ga postavno zajeli /aretirali/, ker je na nashem Glavnem trgu protipostavno (ne-ustavno) ogrozhal (delovno) ljudstvo /:besedo v oklepaju zaradi bistvenih zgodovinskih sprememb odlochilno prechrtati, opomba korektorja/ z brivskim nozhem (starinsko: britev), poleg tega si je hotel odrezati levo uho. Le kako?
   
5, Porochevalec, ki je domnevnega umobolnega kralja obiskal v nashem Zavodu, opisuje na primeren nachin v uglednem "Domovinskem listu" chiste svetle sobe, zdravo in techno hrano, kar si "bolnik" tam vzunaj v "svobodi" sploh ne bi mogel privoshchiti, poudarja prijaznost strezhnega osebja. Vsako nedeljo se pacienti prostovoljno podajo k sluzhbi bozhji v bolnishnishko kapelo. Spodnje perilo omenjenih pacientov (?delikventov) je v najboljshem stanju, poleg tega je zavodska obleka seshita iz dobrega domachega blaga, na kar smo she posebej ponosni. Javnosti lahko poleg tega sporochimo, da imamo tu zelo dobre orgle, na katere nam predani (poslani) nekdanji krojach velikokrat igra. Prvotna ostra duho-(dushevna)-motnja se je ob spodbudni dejavnosti nashega pacienta - pretendenta (ob glasbeni ustvarjalnosti) spremenila v nezhno, milo otozhnost.
   
6, Pacient zadovoljno sedi pod velikim zavodskim oknom, in tam vzunaj pred stavbo razsvetljujejo (razveseljujejo) parki, ti okrasni gaji (raji) z ribniki in vodometi nash lepi chas.
   
  7, Imamo dovolj vzrokov za domnevo, da je zoprno vedenje v nash ugledni zavod pripeljanega pacienta na tukajshnjem sijajnem Glavnem trgu bilo lahkó posledica zavrtosti (zavrtenja, zavrenja) v mozhganski skorji. Njegova obsedenost na trgu s prisilno grozhnjo z brivskim nozhem, ki ga je pahnila v razlichne brezsmiselne pre-gibe (na-mige), ga celó potisnila v blazno idejo, da je pozhrl celotni svet, da se bo zató moral zadushiti s tem celotnim svetom, ta blazna sprenevedanja in obsedenosti nekdanjega krojacha, mojstra hlach, ki hlachá preko Glavnega trga, se pachi in pljuva na mesto TrEst, so posledica razburjene in poshkodovane mozhganske (meshchanske) skorje.
   
8, Nekdanji krojach je neizpodbitno preprichan, da se vse to dogaja sredi njegove glave, nekje v Rusiji, nekje v Braziliji, nekje v nekem kralju, toda vedno samó v tem in edinem kralju, v "Gumikilu III.". S tem v zvezi moramo pristaviti, da je trditev (nepouchenega), chesh da je v nashem lepem mestu TrEstu izbruhnila (namesto pravilno da bi) izbruhnila kuga, glavni znak za shizofrenijo, to ochitno neprijetno vragolijo, torej fanté s tremi glavami, odlushchenje od zunanjega sveta in potopitev (utonitev) v svetu notranjih dozhivljajev, strmoglavljenje v svet sanj in spanja.
   
9, O blaznih glasbenikih so se znanstveniki zhe zelo veliko razpisali. Saj je znano dejstvo, da je gojil znameniti Richard Wagner nepoteshljivo (neukrotljivo) erotiko in vihravo nepremishljeno homoseksualno ljubezen do kralja Ludvika Bavarskega. Njegovo zhivljenje se je odvijalo v afektu, narashchalo in prekipevalo je kot prevroche, zavreto mleko strastno chez robove dovoljenega, opazovali so njegovo ekstremno samoljubnost, (samohotnost, samovshechnost), nagnjenje k samoobchudovanju, nechimrnost, primikanje k potratni razuzdanosti. Je domnevni kralj Gumikil homoerotichen in homonevrotichen?
   
10, Nekateri znanstveniki vedo povedati, da take raziskave labilnega seksualnega ustroja (zastoja) pozhrejo vchasih prav veliko dragocenega chasa. Tako prav nich ne zachudi, che na tem mestu omenim tudi na pol norega astronoma Bonmartinija (Bombardinija?), ki je za nesrechno leto 1835 (36) napovedal unichenje (iznichenje) celotnega vesolja, s tabo in s sabo, ki ga bo povzrochil neki komet s svojim poshastnim repom.
   
11, V zvezi z zgoraj utemeljeno predstavitvijo klinichne slike monarhistichne erotichne bolezni nashega pacienta (pretendenta) lahko kratko in malo kot eden vodilnih nevrologov nashega chasa ugotovim, da nashega ljubega bralca ni vech potrebno preprichevati o resnichnosti bolezenske nerealnosti omenjene monarhistichne blaznosti. Domnevni pretendent na prestol iz TrEsta, ta propadli krojach, je v resnici, kot izhaja iz gornjih ugotovitev, vendarle shizofreno (razpolovljeno omejeno) razglabljajochi kolovodja zasvojevanja, proti kateremu se moramo z vsemi silami boriti. Moja malenkost osebno kot vodilni nevrolog in prijatelj slovitega in vsega sposhtovanja vrednega glavnega psihiatra doktorja Dracula Neurolidesa zheli na tem mestu poudariti, da je glasbeno udejstvovanje na orglah nashega uglednega zavoda izredno pomembno za nadaljnji razvoj dushevnega obolenja. Nasha klinichna izkushnja je namrech dovolj dobro pokazala, da mnogi dushevno bolni pacienti s pomochjo glasbenega pochutja premagajo podrochje nihilizma in zavzamejo pozitivno stalishche do zhivljenja in chloveshtva.
   
12, Nenadoma se pred vami, velesposhtovani bralec, nadvse milostljiva gospa bralka, ne pojavi (uveljavi) nich manj pomembnega, kot dushevnobolni krojach-bahach Gumikil (morda Sumigol?; zgodovinarji - jezikoslovci pogumno na plan!)! Ta bolezen je dejanska resnichnost. Njegove novodobne za/misli so blaznost iztirjenosti. Vse v meglí zablodelega duhá! Trditev, da mu ne dovolimo uporabljati stranishcha na vodno izplakovanje (mednarodna kratica: WC) in da sploh ne sme igrati na dobre orgle, je napachna in nagnusna lazh. S stalishcha sploshnih principov razpadanja celic mozhganske skorje pa moram vendarle opozoriti na dejstvo, da nashe skrbno (trudapolno - jezikoslovci naj mi ne zamerijo, op. p.) zdravljenje obchasno povzrochi neprijetno pacientovo sprenevedanje (reakcijo na nasho pomembno akcijo), ki jo lahko poimenujemo negativizem stopnjevane obsedenosti. Njegovo neprimerno pachenje o tako imenovani zgodovinski nalogi in o stranishchih posebne vrste trchi pri nas, priznanih nevrologih, na temu pachenju primerne odgovore, iz katerih raz-poznamo, da moramo besnechemu krojachu delno in z ozirom na trenutni polozhaj za omejen chas prepovedati uporabo stranishcha. Nam namrech gre za "vse", za pacienta kot takega, katerega prekomerna raz-burjenja (vzburjenja) skushamo primerno pomiriti s pomochjo pozitivno koristnih masazh mozhganske skorje.
   
13, Veliko razkrije pesem, ki jo je proglasil za drzhavno himno in katere zachetek se bedasto glasi: Chedne smo postave, trdnih smo kosti, / Smrt zhivljenju daje novih nam snovi./ Biser si svetá, dezhela ti bogata, polna si srebrá, vsa si krasno zláta. / Vsi drzhimo slozhno to Kraljestvo skup,/ kdor se nam upira, zhanje jezo strashnih trup.// Kazhe na razshirjeno zaprtost velike mozhganske skorje, ki je obchasno zhe dosegla stopnjo umetnishke okrepitve sploshne zavrtosti. Da nasha pozhrtvovalna zdravnishka prizadevanja primerja s hlapchevsko zlobnostjo, je nesramnost prve vrste! Kar imenuje tishino na gradu, je dobrodelno uchinkovanje spanca, kar so prav pri shizofrenikih potrdila mnoga znanstvena opazovanja. Dushevno bolni pacienti, ki po ves dan okorelo lebdijo, pogreznjeni sami vase, in ostanejo za vse nedostopni, so v prvih minutah budnosti po dobrodelnem spancu sposobni izvajati mnoge vazhne pre/gibe in iz/govoriti mnoge pravilne in spodobne stavke, kot na primer: "Dober dan! Vasha prizadevanja se mi zdijo popolnoma pravilna! Samo sredi zelenih dobrav bom spel postal veselo zdrav!" To je objektivno pravilno in pesnishko lepo povedano! Pa tudi to: "Samo poshteno delo nas bo obvarovalo pred oshabnim napuhom in nezakonitimi stremljenji!"
   
14, Zakaj torej meni, da ga preganjamo? Zakaj divja proti nam, prijetnim zdravnikom, ki smo mu vedno na uslugo? Kaj se tu dogaja? Zakaj so mu pobegnili "mozhgani", kot je zapisal v svojih zaradi terapevtske koristnosti dovoljenih dnevnih belezhkah?
   
15, Meni, da mi zdravniki /in? sodniki/ vidimo vse narobe, cheprav je le v njegovih mozhganih narobe. Dogaja se mozhganski zaplet, neko zasledovanje in z/meshanje mesha misli in izpodnasha tiste, ki bi hoteli o/stati v resnichnosti! On spreminja besede, ki jih znajo drugi, bolj pametni in mogochni, na urejen nachin resnicoljubno in pravilno izgovoriti! Sprevracha resnico o vladarjih, sveta dobrih gospodarjih, izpodnasha vero v moch in trdnost svetovnega ustroja v poneumljeno in zlagano blazno blebetanje!
   
16, Te trditve kazhejo jasno in glasno, da se lok njegovega dojemanja sveta razvidno upochasnjuje v vishjih odsekih mishljenjskega delovanja, namrech na obmochju mozhganske skorje, kjer v tem telesnem delu zamotani stiki zhivalskega in chloveshkega sveta (ljudoworld?) resno obolijo, se izrodijo v asocialno raztrganino besedi. Sanjsko erotichni odnos do kraljice Gumikole (Sumilole?) je zlagan, vodi do napachnih spoznanj in vrzhe zaljubljence po kratki erotichni miselni postoritvi v totalni bogokletni kaos stopnjevane shizofrenije.
   
17, V mozhgane ste me zadeli!
  Dekla - drekometla! Hahahaaaa!
  Prekleto zares! Nekaj je spodrsnilo!
  Zdaj govori zares! Njegovo resnico!
  Prekleto PRASICO!
  Z njegovo glavo ni nekaj vredu!
  Kaj je narobe? Mozhgani so narobe!
  Kaj torej je? Nora bolezen je.
  Norost zadnji miselni zagon zazhge!
  Palme norosti gore kot slama!
  Strashna drama njegovega notranjega sveta z/lomi mozhgansko ob/moch/je varovalne zavrtosti in zavrti realni svet varnosti in ljubeznivosti v njegovo nasprotje. Kljub nashim stalnim zdravnishkim prizadevanjem se pacient ves chas nahaja v tezhkem/muchnem stanju, v katerem se lahko pripeti tudi usodni odhod v temni padec.
18, Pacient se podnevi dvakrat do trikrat zbudi in ostane nekaj ur buden. Je, opravlja svoje telesne potrebe, se poda na kratek okrepchilni sprehod; pishe dnevnik in spet zaspi. Razvije se napetost mishic s sanjami o smrti in razpadu, svet okameni, kraljestva in vladarji izginejo v temi in se porazgubijo v nochi vechnega nicha.
   
19, Samomorilska nagnjenja ali privlachna zhelja po samopohabljenju narastejo prav tako kot napetostna stanja z napadi pozhigalnishtva, neutemeljeno norim strahom, izbruhi podivjanosti.
   
20, Njegova glava se spremeni. Lahko bi postala rochna granata, ki nas bo vse razstrelila v zrak. Skozi glavo. Skozi to svojo glavo bi lahko za stavo zazhgal celotni svet!
  Saj je vendar NAJVECHJI KRALJ VSEH KRALJEV!
  Zato mora glava stran, ta glava mora stan!
  Zato mora ta jezik ven, ta jezik mora dokonchno ven!
  Zato mora ta svet izginiti, ja izginiti!
  Ja, ja, saj gori. Glava gori.
  Ta glava je razbita.
  Ta glava je res ubita.
  Mozhgani, mozhgani, ti presneti purani!
  Glava ubita! Ti purani mozhgani!
  Pa kraljica, Norita!
  Ubita. Norita!
  Mozhgana norita.
  Ja, ta glava ni prava. Razbita gorita.
  Kri gori.
  Kraljica smo mi.
  Nozh se po zraku iskri. Povsod teche kri.
  Kraljica Norita gori.
  Jezik rdech kot kri. Pa nori. Smo mi. Pa nashe kosti.
  In zdaj vse gori. Ja, glava gori. Vse je kot kri. Jezik gori. Glava kot kri nori. Mozhgani smo mi. Norita krichi, da teche kri.
   
  Pa Norita besni, da teche kri in jezik gori. To smo mi, ker gori. Mozhgani so psi.
  Ja, glava ubita.
  Norita. Gori.
  Glavni jezik krichi, da smo kot kri.
  Ta svet gori, se dushi. Ta svet smo mi.
  Ta svet nori. Ta svet ni pri pravi glavi, reche Norita in na mizo mochnik postavi.
  Kri ni pri tapravi. Na mizo postavi. Baba.
  Norita pravi.
  Ta svet ni pravi. Ja. Ta svet.
  Ta svet je mrtev.
 
________
Iz nemshkega izvirnika prevedel in priredil avtor.
 
(Leta 1978 je pri dunajski zalozhbi Rhombus Veriag izshla Detelova eksperimentalna nemshka prozna knjiga Imponiergebaerden des herrschens / Spostovanje povzrochajoche kretnje vladanja - Psihohigiensko porochilo o bahachu-krojachu in kako si je domishljal, da je kralj.
Leta 1978 je avtor prejel za to delo podporno nagrado iz Dunajskega fonda za pospeshevanje umetnosti.)