Revija SRP 123/124

Stane Jagodich

 

CHLOVEK !

 

Pod bruseljsko rumeno zvezdo je Slovenija dozhivela ideoloshki, shovinistichni, tajkunski, bankirski, korporacijski, oglashevalski, zvochni, mamilashki, vandalski, grafitarski in tetovazhni cunami. Duhovno-etichno opustoshenje je kritichno, zato vsakrshno optimistichno dejanje prezhene pesimistichno razpolozhenje. K temu razpolozhenju sodi tudi kampanja Mestne obchine Ljubljana: Chlovek! Chuvaj svoje mesto, samo enega imash! , ki je kultiviranemu meshchanu vlila nekaj upanja, povezanega z vizualno-higiensko podobo urbane sredine in brzdanjem narashchajochega vandalizma. Zhal pa dobronamerni projekt s strani nekaterih komentatorjev ni naletel na odobravanje, ampak na cinichne, privoshchljive pripombe, in to na rachun mestne uprave, ki se uspeshno trudi, da prestolnica pridobiva videz, privlachen za meshchane in turiste. Bi pa chlovek prichakoval pozitiven odziv na kampanjo vsaj s strani inshtitucij, ki so strokovno zavezane ustvarjanju, umetnosti, vsesploshni estetiki, zhal pa ni bilo zaslediti nobene javne podpore. Tudi s strani Ministrstva za sholstvo, Ministrstva za kulturo ter Slovenske akademije znanosti in umetnosti nobene reakcije. Njihovo poslanstvo je vendar usmerjeno k vzgoji, lepoti, kultiviranju chloveka v razlichnih fazah njegovega zhivljenja. Proti vizualnemu, ekoloshkemu in vsakrshnemu nasilju se je vredno permanentno boriti, kajti pasiven odnos poslabshuje negativno stanje.

Ob divjem vedenju danashnjega homo sapiensa pod Potochko zijalko se kultiviranemu chloveku zazdi, da se Darwinov evolucijski razvoj odvija vzvratno, v smeri divje dzhungle, kjer se nagonsko guncajo in grizejo krichavi shimpanzi in orangutani. Zhal smo prishli v obdobje, v katerem ni nichesar vech svetega. Moralne vrednote so presahnile in javna lastnina je postala plen etichno nevzgojenih pohotnezhev, v smislu financhnih poneverb. Priche smo neuchinkoviti sholski vzgoji, chechkanju vsepovprek, demoliranju poulichne opreme in kulturne dedishchine z umetnishko vrednostjo ter unichevanju flore in faune. Vrednostni kriteriji so razvrednoteni, pretezhno se podpirajo banalne, zabavljashke reshitve brez vsakrshne idejne in estetske vrednosti.

V sklop antiestetike, vizualne anarhije sodi tudi nerazumno oglashevanje primitivnih sporochil kichaste estetike, kar degradira urejeno urbano in naravno okolje. Ljubljanski mestni avtobusi spominjajo na bedno opremljene ribje konzerve, agresivno pochechkani zheleznishki vagoni pa na pisane mocherade, kar kvari sicer idilichno slovensko krajino. Tranzicijski kapitalizem, ki ga vodi pohlepni »management« vsemogochnih bankirjev, in to v navezi z nerazsodno, neuchinkovito politiko, je ljudi potisnil v divji labirint potroshnishtva, socialno neenakost in posledichno v necivilizirana dejanja.

Evropski poslanci in komisarji dajejo poudarek na birokratske direktive in pretezhno igrajo bankirski poker, ki peshchico prebivalstva bogati in vechino siromashi. Humanistichne reshitve so zhal v ozadju, zato Evropa potrebuje novo razsvetljenstvo, duhovni preporod, vizijo, podobno tisti iz 19. stoletja. Mogoche pa le ne gre za naivno zheljo, evropska zastava je vendar v modri barvi, zato modrost prichakujemo od novih EU poslancev in njihovega sicer karizmatichnega voditelja Junckerja. Tudi od slovenskih parlamentarcev, saj ima slovenska zastava eno tretjino povrshine v modri barvi. Zanimiva simbolika, ki pa je zhal trenutno sprta z realnostjo.

 

Stane Jagodich

 

Ljubljana, 25. junij 2015