Revija SRP 123/124

Andreja Peklaj

 

LIKOVNA DELA /FOTOGRAFIJE/

 

 

 

 

V likovni prilogi so predstavljene fotografije iz ciklusa Domovanje skrivnosti.

 

 

 

 

 sl. 1

 

 

 

 

 sl. 2

 

 

 

 

 sl. 3

 

 

 

 

 sl. 4

 

 

 

 

 sl. 5

 

 

 

 

 sl. 6

 

 

 

 

 sl. 7

 

 

 

 

 sl. 8

 

 

 

 

 nasl. 9

 

 

 

ANDREJA PEKLAJ

 

Rodila se je v Vikrchah pod Shmarno goro leta 1948. Fotografira in razstavlja od leta 1974. V letih od 1978 do 1981 je bila na natechajih Fotografske zveze Jugoslavije shtiri leta zapored izbrana za najboljsho fotografinjo. Njena dela so objavljena v shtevilnih domachih in tujih publikacijah. Leta 1982 je postala chlanica Drushtva oblikovalcev Slovenije in istega leta prejela tudi naziv Kandidat mojster fotografije pri Fotografski zvezi Jugoslavije. Leta 1991 je postala samostojna kulturna delavka pri Ministrstvu za kulturo in se povsem posvetila fotografiji.

Doslej je pripravila 78 samostojnih razstav doma in v tujini, na vech kot 210 skupinskih razstavah in fotografskih natechajih je prejela preko 110 priznanj in nagrad. Imela je tudi 24 projekcij in multivizij s predavanji. Njena dela so doslej predstavljali likovni kritiki, umetnostni zgodovinarji, fotografski publicisti idr.: prof. Marko Aljanchich, dr. Cene Avgushtin, Aleksander Bassin, prof. dr. Bojana Boh, dr. Anton Dolenc, Boris Garbrshchik, Iztok Geister, ddr. Damir Globochnik, Lado Jaksha, dr. Mirko Jutershek, dr. Matjazh Kmecl, Brane Kovich, dr. Primozh Lampich, dr. Peter Skoberne, mag. Darko Slavec, prof. Polona Shkodich in Franc Zalar.

Leta 1994 je v samozalozhbi izdala fotomonografijo Cerknishko jezero, za katero ji je Unesco podelil Znak desetletja za varovanje naravne in kulturne dedishchine. Leta 2007 je izdala drugo, dopolnjeno izdajo z naslovom Cerknishko jezero – skrivnostno presihanje. Istega leta je pripravila tudi najodmevnejsho razstavo 120 fotografij velikega formata Odstiranja (tudi tokrat o Cerknishkem jezeru) na Jakopichevem sprehajalishchu v ljubljanskem Tivoliju. Jeseni leta 2009 je Knjizhnica Jozheta Udovicha v Cerknici gostila njeno doslej najljubsho razstavo Planet Jezero, ki jo je kasneje razshirila in jo poimenovala Bila sem ptica.

Leta 2008 je za promocijo Obchine Cerknica v svojih fotomonografijah in razstavah o Cerknishkem jezeru prejela priznanje »12. junij« – najvishje priznanje Obchine Cerknica.

Andreja Peklaj je Mojstrica fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije in nosilka naziva AFIAP (artist) pri Mednarodni fotografski zvezi FIAP.