Revija SRP 115/116

Rajko Shushtarshich

Dokument 1-2

e.m. urednishtvo@revijasrp.si

i.a. http://www.revijasrp.si

 

UREDNISHKE ZADEVE 2013

 

Dokument 1

ZA UVOD

 

Urednishke zadeve SRPa in Livesa

(Ur. z. iz leta 2012; 12. jan. 2012)

 

SPOSHTOVANIM SODELAVCEM

 

Morda se bo to komu zdelo nepotrebno urednishko / uradnishko nadlegovanje, a nam vsem bi bilo v veliko pomoch pri sestavljanju preostanka in pa pri morebitnem nadaljnjem izdajanju revij SRP in Lives. Ako bi tudi ti – seveda po razmisleku o spodaj predstavljenem stanju zadeve – prispeval svoje mnenje in dodal svoje predloge na to temo, bi bilo zelo dobrodoshlo.

 

 

 

Urednishka zadeva:

program revij SRP in Lives v letu 2012

 

Dvajsetletni program zavoda REVIJA SRP se nekako izteka – z izpolnitvijo dvakratnega desetletnega programa izhajanja Revije SRP (to je od leta 1993 do vkljuchno leta 2012).

To naj bi bilo dosezheno v celoti, ako se nam letos posrechi izdati she dva SRPa letnika 20 / 2012 in Lives letnika 3; natanchneje: junijski SRP 109-110/2012, oktobrski SRP 111-112/2012 ter julijski Lives 6/2012. Vse te shtevilke bodo (deloma so zhe) dostopne zhe med nastajanjem na internetu v Knjizhnici Revije SRP (kot »revija v pripravi«), pri urejanju pa bi bila dobrodoshla aktivnejsha vloga vsakega chlana urednishtva.

Torej, naravnost recheno, zbirati zachenjamo prispevke za morda zadnje shtevilke nashega revialno-publicistichnega prizadevanja kot dolgorochnejshega refleksivnega prispevanja, namerjenega bolj za prihodnost kot za sedanjost. Morda te shtevilke ne bodo chisto zares zadnje, mogoche bosta reviji she izhajali kot »obchasnika« (letno ali kako leto tudi nobena); vsekakor pa bo v prihodnje njuno izhajanje bolj spontano – brez rokov in rokovnikov, odvisno zgolj od pripravljenosti sodelavcev za ustrezno nadaljnje sodelovanje.

Zhelim pa she opozoriti (in s tem tudi spodbuditi k ustvarjalni dejavnosti) sodelavce in chlane obeh urednishtev, da zbiramo prispevke za vse tri shtevilke hkrati zhe zdaj, se pravi chim prej. Morda ne bi bilo odvech, ako vsakdo razmisli (in se pravochasno odlochi) tudi o svojem morebitnem zakljuchnem refleksivnem ali spremnem kritichnem prispevku o Reviji SRP (ali Lives). Tak pogled bi bil zelo dobrodoshel, medtem ko bi bile morebitne (po)hvalnice seveda manj zanimive. Take vrste »medsebojnih ljubeznivosti« raje prepushchamo drugim (tj. »drzhavnim« revijam); seveda to drobno »napotilo« nima namena kakor koli omejevati svobode misli in izrazhanja prichakovanih piscev.

R. Sh.

 

____________

Glej tudi: Rajko Shushtarshich, Nashe razmerje s sistemom – Neodvisni SRP, Revija SRP 103/104, 142

http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp103/rajsh103/razme103.htm

 

 

 

INTERMEZZO

 

V letu 2013 smo sodelavci starejshe generacije poskushali prepustiti obe reviji (Revija SRP in Lives Journal) mlajshim. Izkazalo se je, da to ne gre. Poskus predaje obeh revij na mlajsho generacijo – se pach ni izshel.

 

 

Dokument 2

Urednishke zadeve, julij 2013

 

V naslednji shtevilki Revije SRP – oktober 2013, shtevilka 115/116 v pripravi) smo obnovili urednishtvo. S tem hochesh nochesh sledimo tako dejanskemu dogajanju v urednishtvu kot neizogibnim birokratskim zahtevam, ki slede po statutu zavoda Revija SRP.

Obnovitev urednishtva Revije SRP, in revije Lives Journal, ki ju izdaja zavod Revija SRP, Ljubljana, naj bi bila sicer sprotna. Po statutu zavoda, chlenu 17 in 19:

– »Urednishtvo deluje po principu spontanitete sodelovanja svobodnih ustvarjalcev. Spontano se tvori in obnavlja.«

– »Chlanstvo v urednishtvu lahko preneha samo z neaktivnostjo avtorjev oz. sodelavcev (ali z njihovim odstopom).«

V izjemnih okolishchinah oz. kriznih dogajanjih v zhivljenju revij pa so neizogibni tudi izjemni ukrepi. To pomeni, da novi aktivnejshi sodelavci Revije SRP obchasno, lahko tudi samo zachasno, zamenjajo neaktivne sodelavce revije.

Aktualni urednishki odbor Revije SRP in Lives Journala je takle:

 

Ivo Antich

Damir Globochnik

Rajko Shushtarshich

 

 

 

za zavod: Revija SRP

chlan urednishtva

Rajko Shushtarshich

 

V Ljubljani, 30. julija 2013

 

 

 

______­­­___________

Celotni dokument Urednishke zadeve, 30. julija 2013 (ki obsega kar precej posameznih dokumentov – izmenjane el. poshte) ni namenjen za objavo v Revoji SRP, je predvsem za arhiv aktov zavoda [in. za tiste sodelavce, ki bi jih to posebej zanimalo].

(Op. R.Sh.)