Revija SRP 109/110

Ado Makarovich

 

PRAVICA DO ZEMLJE

 

Mi trdimo, da je zemlja, kjer so Slovenci naseljeni, nasha, a Italjani trdijo, da ni, ker so zhiveli oni, to je Rimljani, davno prej na tej zemlji. Potemtakem je zgodovinska pravica njihova, a nasha pravica ni, ker mi da smo se priselili s pomochjo stare Avstrije. Umevno je, da priseljenec nima prava, dokler se ne utopi v tistem ljudstvu, med katero se je priselil. Velik kos nashe izgubljene zemlje je tudi po rimski dobi bil v italskih rokah in prerachunjeno naseljevanje Italijanov in njihovo narodnostno in kulturno vplivanje na nashi ubogi zemlji ni nikdar ponehalo. Duhovnishtvo, trgovci, umetniki! Potemtakem res eksistira neka »zgodovinska pravica« do prikljuchenega ozemlja, cheprav bivajo na njem she danes v neprimerni vechini Slovani, in bi bore malo italijanskega ostalo, che bi izkljuchili she potujcheno maso.

Pomislimo torej, da che smo »priseljenci«, so bivali na tej zemlji pred nami pristni Italijani, ki so direktni potomci Rimljanov. Da so bili Rimljani enkrat gospodarji na nashi zemlji, o tem ni dvoma, a koliko jih je stal ta nash krashki svet, tega nihche ne izreche! Zgodovinska resnica je, da so Rimljani te kraje le zasedli, potem ko so premagali tisto ljudstvo, ki je bilo tukaj naseljeno od pradobe, od kadar zachne chloveshka zgodovina. Omenjeno ljudstvo je bilo tako imenovanega »ilirskega« plemena in se je samo sebe zvalo »Karni« ! Italijani ustvarijo iz nichesar politichen argument in ga raztrobijo v politichni svet, a mi – molchimo!

Bedastocha o nashem naseljevanju pod okriljem Avstrije je tako otipljiva, da se nam ne zdi, mogoche, vredno pobijati jo, in to je nasha velika napaka, to je nasha nepripravljenost in nezrelost napram tako zvitemu in lokavemu nasprotniku! Treba se nam je boriti in odbiti vsako orozhje, tudi che je podlo.

Danes vsa Italija verjame to bajko in bojim se, da jo verjamejo tudi v svetu, in kadar bo prishel dan, da bomo hoteli svobodo za nashe brate, takrat ne bomo znali kaj ziniti, ko bodo Italijani prezentirali svoje »zgodovinske pravice«!

Eden izmed pogumnih znanstvenikov je nash dr. Tuma ! Tudi che nihche ne prizna, resnica je dognana: Karni so bili Slovani, tisto ljudstvo, ki je gospodovalo pred Italijani, pred Rimljani na nashi zemlji, je bilo slovanskega plemena. In s tem je dognana nasha temeljna pravica do te zemlje, nasha zgodovinska pravica! Priseljenci so na teh tleh Italijani in ne mi! Slovenci smo mogoche prishli za Karni v rimski dobi, a na tej zemlji so najstarejshi znani prebivalci Slovani.

Nihche ne najde sledu »Karnov« ne »Keltov«, ker takshni sledovi bi seveda morali biti neslovanski, a vsak slepec vidi v zgornje italskih krajevnih imenih slovenske sledove ! Nihche pa ne more razlozhiti nashih krajevnih imen drugache nego na podlagi slovanski. In ta imena so najdragocenejshi in najbolj zanesljivi spomeniki o praprebivalstvu ene zemlje, ker ime ostane, che se tudi narodnost in jezik menjata. Trst ostane Trst in Gorica vedno, vechno slovanska Gorica, a zhal da npr. Livenza v italijanshchini nichesar ne pomeni, pomeni pa Livenca, Livnica itd. itd. Zgodovina nam govori o Karnih malo, a tudi precej, che bi hoteli razumeti. Pripoveduje nam o nekem bogu, ki so ga Karni molili, o Velenu, ki ni nikdo drug nego slovanski Veles, kar pomeni »Velik, velichanstven«!

Dovolj. Hotel sem samo rechi, da smo prevech zaspani napram Italijanom, ki so zelo pridni, kadar se gre za – zemljo, ker jih je prevech in ne vedo kam! Slovani imamo vech zemlje, a je zato ni treba zapravljati z lenobo in neumnostjo!

 

 

___________

ISTRA (Zagreb), 5. 5. 1932