Revija SRP 1/2

Janez Jerovshek

Celotno Primopredajno porochilo

v Reviji SRP 3/4

 

PPRIMOPREDAJNO POROCHILO

 

PRIMOPREDAJNO POROCHILO GENERALNEGA DIREKTORJA DR. JANEZA JEROVSHKA (Uvod ured.):

 

Od generalnega direktorja mochne insiticije - mogochnega medija so ob njegovem odstopu (ali njegovi odstavitvi, kakor hochete, ker ta bi neizbezhno sledila, che bi ne odstopil sam) neprevidno zahtevali primopredajno porochilo. Sprva se je upiral, saj she noben generalni direktor ni pisal kaj takega, vsaj javno ne, tudi on ga ni dobil od svojega predhodnika, pa tudi v pravnih aktih institucije te naloge ni bilo. Ker pa je bil direktor Janez Jerovshek prej profesor na univerzi, dr. sociologije (konec koncev, njegovo ime ni skrivnost), prejshnjemu sistemu neljub, v sedanjem sistemu pomemben chlan Puchnikovih socialdemokratov, poleg vsega she kot sociolog vajen javnega delovanja in javnega razmishljanja o organizacijskih problemih institucij, se je zadeva oziroma igra nekoliko zapletla. Lahko bi rekel, da je dobila nekoliko nepredvidljiv razplet, ali da jim je nekoliko ushla iz kontrole. Kar so hoteli, to so dobili, in she nekaj, chesar niso hoteli. To je bilo posebno poglavje v nenavadnem porochilu, poglavje o delovanju lozh na radioteleviziji Slovenije. Res redka in nenavadna sestavina nekega primopredajnega porochila boste rekli, in prav imate, ker odmev je bil nenavaden, shok in zaprepadenost, potem zgrazhanje in chisto na koncu, kaj kmalu zatem, se je vse poleglo, kot da se nikoli ni nich zgodilo. Lozh na radioteleviziji seveda ni, njihovi chlani delujejo tako, kot da bi bili v tajnih lozhah, pa v resnici niso, ker nekateri med njimi niti ne vedo, da so. Lozhe, to so drugi, ne mi, in lozhe so drugod, pri nas ne. Vsako drugachno mnenje in razkrivanje te fatamorgane nas bo pripeljalo v paranojo.

Pa vendar velja vedeti za lek, samo zdrava paranoja nas lahko obvaruje tega, da nismo prevech presenecheni, che se nas lozha loti. Da bi se lahko povsem obvarovali in zavarovali, to ni mogoche, razen che smo nevidni, neopazni ali vsaj nepomembni za njih. Naj navedem nekaj zapazhanj iz njegovega porochila.

 

"Svet RTV Slovenija je sprejel sklep, da mora generalni direktor RTV Slovenija pripraviti primopredajno porochilo.

Pri prevzemu svoje funkcije od prejshnjega v.d. generalnega direktorja nisem prejel nobenega primopredajnega porochila. Pred prevzemom sva se na mojo iniciativo sestala in pogovorila o nekaterih problemih RTVS. V tem porochilu bom obravnaval nekatere organizacijske probleme, s katerimi sem se ukvarjal in poudaril tiste razsezhnosti, ki so odprte in sporne in ki so deloma tudi vzrok za mojo ostavko."

"Da globalne lozhe, ki delujejo v prenoviteljsko-socialistichni-liberalno demokratski strukturi, segajo izredno mochno na podrochje medijev, je bilo najbolj ochitno v primeru, kako so mediji zabelezhili odkritje, da je predsednik vlade v svoji prejshnji drzhavni funkciji podpisal tajni uradni list. V nobeni parlamentarni demokraciji se politik s takim podpisom oziroma potencialnimi dejanji, ki stojijo za tem podpisom, ne bi mogel obdrzhati na polozhaju, ker bi mediji odigrali tisto vlogo, ki jo ob takih dogodkih morajo odigrati, che se ponashajo z objektivnostjo in nepristanostjo."

"Znachilno zanje je, da jih je tezhko identificirati in ugotavljati njihovo dejavnost, ker delajo to na poseben nachin, ki je celo blizu zarotnishtvu. Zato je bilo upravicheno toliko pripomb ali namigovanj o zaroti proti generalnemu direktorju."

"Posamezni delavci RTV Slovenija so se pridruzhevali profesionalno-delovni lozhi glede na svojo profesionalno moch in njihovo tezhko nadomestljivost. Politichni lozhi so se pridruzhevali posamezniki po politichnih kriterijih in dejstvu, da njihova trzhna vrednost ni visoka."

"Posamezniki, ki so na vodilnih polozhajih in ki so s svojimi stalishchi, dejanji in obnashanjem danes tukaj, jutri pa povsem drugod, ne morejo priti z lozho v vechje tezhave, ker lozha z njimi lahko manipulira."

"Novi vodilni ljudje, ki so prishli na RTV Slovenija kot posamezniki, so se morali vezati na obstojecho oziroma podedovano strukturo, s tem pa so se morali vezati na dolochene ljudi."

"Politichna lozha in njena transformacija v Koordinacijo sindikatov, ki je politichno-interesni organ, se bori za ohranitev interesov in koristi, pridobljenih v dobi real-socializma - in sem je spadalo to, da izobrazba ne bi bila pomemben chinitelj - in za nove koristi, ki jih je mozhno dobiti v parlamentarni demokraciji."

"Vsi znaki kazhejo, da je Koordinacija sindikatov tudi del globalne lozhe, ki deluje znotraj prenoviteljev, socialistov in liberalnih demokratov."

"To, kar je pri tem pomembno in kar dokazuje obstojnost lozh, ki so personalno vezane na nekdanjo ZK in prejshnjo opozicijo in sedanjo pozicijo, je to, da nereshene vloge pri druzhbenih pravobranilcih lezhijo najmanj eno leto, v primeru RTV Slovenija pa je druzhbeni pravobranilec stvar vzel takoj v roke in na osnovi pravne sholastike dokazal upravichnenost pritozhbe koordinacije sindikatov."

"Izhajam iz predpostavke, da spremembe na RTV Slovenija po hierarhichnem nachelu ni mozhno izvesti in uspeshno obvladovati pomembna dogajanja, dokler ne spoznamo in ugotovimo delovanje lozh in njihove razsezhnosti."

"Sistem lozh ima svojo bogato zgodovino. Njeno bistvo je v tem, da RTV v dobi totalitarizma nikoli ni delovala na osnovi svoje formalne strukture in shtevilnih pravil, temvech neformalno. V takem neformalnem sistemu je shirok prostor za neformalno organizacijo in raznovrstne medsebojno nepovezane in samostojne lozhe."

"Che je politika postala v Sloveniji samo she trgovina z interesi, potem ni vech prostora za moralo. Potemtakem vsa pretekla dejanja posameznikov, s katerimi so se upirali totalitarnemu sistemu, nimajo vech moralne vrednosti."

"Izgleda, da v slovenski politiki in v vechini slovenskih medijev morala postaja samo she stvar chasa in trenutnih razmerij politichnih sil. Noben moralni imperativ ne velja vech."

 

dr. Janez Jerovshek
generalni direktor RTV Slovenija

 

______
(Zakljucna opomba ured.): Moje mnenje o tem porochilu je polno hvale in obchudovanja. Najbolj mi je bilo vshech poglavje o lozhah na RTV Slovenija. Tudi predvidevam, da bo to poglavje delezhno najvech napadov, zgrazhanja in tako imenovane znanstveno objektivne kritike. Ogrozha tiste, ki imajo v tej instituciji dejansko (to je neformalno) moch, torej tiste, (omenjene in tiste, ki niso), ki so povezani v clandenstine grupe - skrivne lozhe, ki so prezhiveli zhe vrsto generalnih direktorjev in predsednikov skupshchin nekdanje RTVL (rad omenim, da enega dvakrat - J.V.) in she jih bodo. Pisati o lozhah ilustrativno je tezhko, skoraj nemogoche. Pripadniki lozh o sebi pisali ne bodo, pa tudi refleksije svoje dejanske mochi morda (vsi ali vsaj nekateri od njih) ne vidijo. Drugim pa zopet uvid v zakulisje lozh ni mogoch. Spregledati te dejanske mochi v instituciji pa sociologu zopet ni mogoche. Vash polozhaj v instituciji Vas je silil, da ste se neprestano soochali z zakulisnim delovanjem lozh, in socioloshka navada ali potreba po refleksiji, uvidu, vam je omogochila, da ste povzeli svoje videnje v otipljiv prikaz te more - lozhe na RTVS.
 
In tako je moje mnenje she danes, dasi vem, da je moje mnenje, s katerim se strinjam, meni nevarno.
 
Celotno Primopredajno porochilo je objavljeno v Reviji SRP 3/4, v rubriki Za osvezhitev zgodovinskega spomina.