Pogum Revija SRP 2009/2

Justin B. Grohar

 

 

KRAJNCHEV DOMEN FRAS

 

 

Ko sem she zhivel in delal v San Diegu v ZDA, je k meni nekega dne pristopil sorojak Erwin Yankovic, ki je zhivel dve ulici stran, in mi rekel: »You've got to read this!«

Okaral sem ga, ker ni govoril slovensko, a vendar me je zanimalo, kaj mi ima pokazati. Bil je fragment iz romana Domen Fras, ki je takrat she nosil delovni naslov Mozh, ki je napadal cvetlichne lonchke. Avtor je bil podpisan kot Maythej Grantz, ampak pozneje sem izvedel, da je Edwin narobe prepisal. Da se avtor pishe Krajnc. Nenavaden priimek, sem pomislil.

Krajnca sem srechal kako leto pozneje na dopustu v Chateshkih. S svojim bendom je imel literarni vecher. Pristopil sem, ga ogovoril in mu povedal, da sem prebral odlomek iz njegovega pisanja. Zachudil se je: »Kako pa ste to dobili?« Rekel sem, da ne vem.

Sedem komadov pozneje, po koncu koncerta, je Krajnc prisedel in zachela sva se pogovarjati. Oni fragment sem pohvalil, ga razlomil, dal svojim otrokom, zanimalo pa me je, che ima she kaj vech napisanega, saj bi zadevo z veseljem prevedel in objavil pri svoji domachi zalozhbi Sunday Driver Press, ki sicer ni imela distribucije, je pa zato vsaj zares obstajala.

Krajnc je bil takoj za. Rekel je, da bo roman v slovenshchini izshel pach pozneje, nihche ni prerok v lastni domovini. Roman je izshel in odshel, dobili smo za bencin in dve shteki Budweiserja. Bil je chas za slovensko izdajo. Samo v San Diegu smo prodali tri izvode romana in potem drugod po zvezni drzhavi she dva. Napochil je chas za slovensko izdajo.

Ker Krajnc ni vech nashel izvirnika, je roman prevedel nazaj iz angleshchine. Nich ne bo narobe, je trdil, kvechjemu nekaj opravichil bo treba preklicat. Obljubil sem, da bom napisal spremno besedo, ko bo roman ponatisnjen.

Roman toplo priporocham. Vesel in ponosen sem, da sem bil del kreativnega procesa ob izidu. In vesel in ponosen bom, che bo roman tudi v moji matichni domovini tako uspeshen kot v mojem takratnem domu. Slishal sem, da ga tam nekateri zhe uporabljajo kot podstavek za najrazlichnejshe objekte.

 

 

Domen Fras /metaposhizhichni roman I-IV/ >